Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum ar putea arăta dezbaterile pe teme economice sau juridice

0

În fiecare an în luna noiembrie, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică reunește în București câțiva tineri capabili să argumenteze pro și contra pe teme care multora li se pot părea complicate, precum: „Acest Parlament (AP) crede că Partidul Democrat din SUA ar trebui să condamne public și decisiv ANTIFA.” sau „AP ar utiliza întodeauna arestul la domiciliu și munca neremunerată ca pedepse pentru condamnații care nu au săvârșit infracțiuni violente.”

Ei sunt cei mai buni debateri români, studenți și absolvenți atât la drept cât și în alte domenii, în România și în străinătate (Cambridge, Sheffield, Aalborg) și se întâlnesc cu ocazia Turneului Campionilor în Dezbateri o competiție desfășurată în formatul de elită al dezbaterilor – British Parliamentary. Practicat la Campionatul Mondial de Dezbateri Universitare, acest format implică 4 echipe (2 ale Guvernului și 2 ale Opoziției) care dezbat pe o anumită temă (moțiune) în runde de aproximativ 45 de minute. În total, pe parcursul celor două zile de runde preliminare și a finalei, cele 8 echipe invitate în această competiție au livrat peste 100 de discursuri:

În 2017, la ediția ce a avut loc la începutul acestei luni, competiția a fost câștigată de o echipă de debateri din Cluj și titlul de cel mai bun vorbitor a fost adjudecat de către Ioana Covei, debater și trainer cu experiență, care deține anul acesta mandatul de reprezentant de tineret al României la ONU.

Scopul evenimentului și al programelor desfășurate de ARDOR este, așa cum subliniază și Emanuel Beteringhe (președinte executiv al Asociației), de a dezvolta și apăra democrația din România: „Credem că debate-ul este chintesențial pentru democrație și că educația prin dezbateri este imperativă pentru generația tânără. Urmând exemplul democrațiilor consacrate, ne propunem să îi învățăm pe tineri să gândească independent și critic și să le oferim o voce prin care să își exprime părerile.” În dezbaterea de aproximativ o oră din finala Turneului pe moțiunea „Acest Parlament crede că România ar trebui să renunte la cota unică în favoarea unui sistem de taxare progresivă, pentru impozitarea veniturilor personale” participanții au făcut dovada capacității lor atât de a înțelege cât și de a explica o temă de interes dificil de parcurs, ceea ce demonstrează beneficiile pe care practicarea dezbaterilor le pot avea asupra dezvoltării unei gândiri critice.

Vizionează dezbaterea din etapa finală disponibila aici.

CÂȘTIGĂTORII EDIȚIEI 2017:

 • Echipe&Votul Publicului: Echipa Opoziției 2, formată din:
  • XENIA BURGHELEA – avocat pledant în Cluj și fost asistent universitar al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai
  • LEONARDO MĂRINCEAN – lector la Cambridge Centre din Cluj-Napoca și președinte al Asociației Da Vinci’s System Debate Club din Turda
 • Top 3 vorbitori:
  • Locul I: IOANA COVEI – masterand în studii culturale la UniBuc și reprezentant pentru tineret al României la ONU
  • Locul II: LAURA DRĂGOI – absolventă de ASE și trainer de debate
  • Locul III: LEONARDO MĂRINCEAN

„Turneul Campionilor în Dezbateri” a fost organizat de ARDOR împreună cu ARDOR Muntenia și Universitatea Româno-Americană și a avut ca parteneri: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Maastricht School of Management București, British Council și Întreprinderea Socială CONCORDIA.

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) este una dintre cele mai relevante organizații neguvernamentale din domeniul educației din România. ARDOR este o rețea de asociații regionale care lucrează cu mai mult de 250 de instituții de învățământ la nivel național și are mai mult de 5000 de beneficiari anuali. Scopul său este de a răspândi în cât mai multe contexte educaționale instrumentul numit debate și valorile asociate acestui instrument (respect, toleranță, argumentare, coerență, gândire critică etc.). ARDOR are 20 ani de experiență în programe educaționale la nivel național: organizează cursuri de formare pentru cadre didactice și tineri, dezbateri publice, concursuri de dezbateri, realizează materiale educaționale pentru folosirea metodelor de educație deliberativă la clasă sau în diverse contexte educaționale, colaborează cu instituții de prestigiu precum Ministerul Educației Naționale, Consiliul Britanic, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, UNICEF.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.