Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cultură, artă şi filantropie în centrul vechi al Bucurestiului pentru acţiune şi transformare a satelor din sudul României

1

Fundaţia PACT a organizat miercuri, 7 decembrie, de la ora 19.30, la Café Godot Teatru, o petrecere cu specific medieval, acesta fiind cel de-al doilea eveniment de strângere de fonduri din surse privatepentru constituirea Fondului Comunitar pentru acţiune şi transformare a satelor din sudul României.

Suma totală adunată cu ocazia acestui eveniment, din vânzarea biletelor, licitaţia de tip „all pay” (toata lumea plăteşte) pentru obiecte cu poveste obţinute prin donaţie și licitația clasică pentru lucrări de artă oferite de artiști plastici, de 8754 lei, va fi folosită pentru susţinerea proiectelor inițiate de grupurile de cetăţeni din comunităţile rurale din sudul ţării.

În intenţia de a reconstitui atmosfera evului mediu românesc, Fundaţia PACT şi prietenii săi au pregătit un program artistic prezentat cu grație de cunoscuta actriţă de la Teatrul Naţional din Bucureşti, Lamia Beligan. Fiica Maestrului Radu Beligan a contribuit ea însăși la constituirea Fondului Comunitar, licitând pentru unul dintre obiectele speciale donate de prietenii Fundaţiei PACT – vinul de colecție din cramele Rotenberg, oferit cugenerozitate de Michael Rothenberg.

Pictorul Mircea Nechita, donator al unor gravuri și obiecte de artă pentru licitație, prezent la eveniment, și-a motivat astfel gestul: ”Mă bucur să văd că Fundația PACT face ceva pentru lumea satului, adică ajută oamenii să se descurce singuri; pentru că știm cu toții povestea aceea cu ajutorul, în sensul de a oferi cuiva pește sau mai degrabă a-l învăța să pescuiască – ceea ce face PACT. Cred că și ajutorul nostru poate să însemne ceva, să facă o diferență, căci va fi bine folosit de Fundație”.

La eveniment au participat aproximativ 80 depersoane: lideri din grupurile de iniţiativă formate și susţinute de echipa Fundaţiei PACT în cele cinci runde de intervenţii comunitare, reprezentanţi ai mediului de afaceri, parteneri şi finanţatori ai Fundaţiei PACT, membri ai consiliului director PACT, consultanţi și facilitatori PACT, sponsori şicolaboratori în realizarea evenimentului, jurnalişti, prieteni din alte organizaţii neguvernamentale, voluntari şi alţi invitaţi dornici să contribuie la dezvoltarea comunităţilor rurale din România.

„Am venit la evenimentul Fundației PACT, în primă fază din curiozitate, dar am fost impresionată de ceea ce pot face oamenii pentru semenii lor și am vrut să fiu și eu un punct de sprijin. La licitație am participat cu scopul de a ajuta la implementarea proiectelor de dezvoltare a comunităților din zonele rurale. Imi doresc sa particip și pe viitor la aceste evenimente și sper să aduc și alți oameni în Familia PACT. Dacă noi nu ne ajutăm între noi, atunci cine?” – Ioana Nedelescu, consultant ING și unul dintre cei mai generoși donatori.

Mulţumim tuturor celor care prin prezență, donaţii, sponsorizări, prestaţii pro bono şi voluntariat au fost alături de noi în realizarea evenimentului.

Sponsorilor: Rovent, Corporate Baskets și Vel Pitar.

Artiştilor care au donat lucrări de artă şifotografii către Fundaţia PACT, pentru a susţine proiectele grupurilor deinţiativă din satele şi micile oraşe din sudul ţării: Mircea Nechita, Vladimir Ene şi artistul fotograf Dragoş Lumpan – cu sprijinul Fundației Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL), Mădălina Lungu (elevă de la Liceul Nicolae Tonitza).

Prestatorilor pro bono: Lamia Beligan – gazda evenimentului; Anda Roşca – elevă la Colegiul Național Dinu Lipatti (intepretare pian); Diana Blidariu (interpretare voce) și Andrei Racu (acompaniament pian) – elevi la Colegiul Național Dinu Lipatti; Cristina Teasă – fotograf eveniment; Marius Vlăduţu – filmare eveniment; Nicolae Ghimiş (Casa de licitaţii ALIS); Evidence (Beauty Salon); Sergiu Prundurelu – creație video, Kult Studio – înregistrare voce (contributori spectacol Performing Art); Laura Dumitrescu, Răzvan Moldoveanu și Dana Schrenck (studenţi la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti) și Ştefania Tănase (elevă la Colegiul Naţional Matei Basarab) – desenatori instantanee eveniment. Mulţumiri speciale actriţei Oana Maria Ionescu, coordonator, pentru prestaţia tinerilor animatori care au interpretat personajele din Commedia dell’arte: Cristian Dionisie, Rareş Zimban, Laura Manea, Liviu Constantinescu, Liviu Dumitrache, Raluca Grumăzeascu.

Donatorii de obiecte oferite pentru premii, licitaţie All Pay, licitaţie clasică şi tombolă: regizorul și colecționarul Dan Nasta,CautaReduceri.ro, Cristina Adam, familia Popescu (com. Bălilești, Argeș), Complete-training, Monica Botez (veriibotez.ro), revista Igloo, regizorul Sergiu Mihai Todor, Ioanina Pavel – redactor şef Raluk.ro, Mihail Cristea, CorporateBaskets, Vel Pitar, Renata Sabău și Made by You.

Voluntari – Adrian Stănculescu, Bianca Pop, Corina Stama, Cornel Ionescu, Diana Strejan, Luminiţa Rădulescu (director de vânzări la Rovent).

Începând din anul 2003, echipa Fundației PACT a sprijinit peste 100 de grupuri de inițiativă și mici organizații locale din sudulRomâniei să-și pună în practică ideile de îmbunătățire a calității vieții în comunitatea lor. Oameni din peste 100 de localitati au beneficiat de instruire, consultanță și facilitare comunitară și mici finanțări oferite de Fundatia PACT. În anul 2011 Fundatia PACT a finanțat 17 proiecte comunitare în județele Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Prahova.

Cu o finanțare de maxim 4500 RON din partea Fundației PACT, la care se adaugă contribuție locală semnificativă constând în muncă voluntară, materiale, donatii si sponsorizari ale agenților economici, membrii comunităților construiesc locuri de joacă, surse de apă potabilă, renovează și revitalizează obiective culturale și turistice, organizează cercuri de talente și abilități pentru copii și tineri, întregite de schimburi inter-generaționale, repară drumuri de acces altfel impracticabile.

Din Fondul Comunitar prevăzut a fi constitut începând din acest an, Fundația PACT va finanța noi proiecte și inițiative în anii următori. Suma strânsă de Fundația PACT pentru crearea acestui Fond va fi dublată, până la valoarea de max.40.000 USD de Central and Eastern European Trust for Civil Society (www.ceetrust.org) – finanțator instituțional al organizației.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.