Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Constantin Brancusi la „Avangarda revizitata…”

0

Avangarda revizitată. Ediția a IV-a: AVANGARDA DIN ROMÂNIA

Avangarda Europeană în Arhiva Națională de Filme a României

Ediția a IV-a: AVANGARDA DIN ROMÂNIA

Sesiunea a VII-a: CONSTANTIN BRÂNCUȘI

Sâmbătă, 27 septembrie, ora 20.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, București) – sala „Jean Georgescu”

Artiști: Constantin Brâncuși, Irina Codreanu, Cornel Mihalache, Vava Ștefănescu

Curator: Igor Mocanu

Organizator: Cinemateca Eforie – Arhiva Națională de Filme a României

vlcsnap-2014-09-09-09h43m42s170

În anii ’50, în RPR personalitatea lui Constantin Brâncuși era una indezirabilă, opera catalogată decadentă și aproape degenerată de către minți luminate precum Călinescu sau Graur, în 1956 are loc prima retrospectivă bucureșteană a operei lui Constantin Brâncuși, organizată, printre alții, de criticul și istoricul de artă Marin Mihalache, iar în 1967 are loc la București unul dintre cele mai mari colocvii internaționale dedicate operei sculptorului modernist francez de origine română. Până în anii ’70, regimul comunist și cultura română generată de acesta se angajează într-un demers de reasimilare și, pe undeva, de aculturație a imaginii și operei artistului, cu puternice accente asupra laturii etnice a acesteia din urmă, găsindu-i-se vestigii și reminiscențe folclorice chiar și acolo unde nu era deloc nevoie. Ba dimpotrivă, Constantin Brâncuși a fost unul din cei mai acerbi însoțitori ai avangardelor istorice, opera acestuia fiind expusă de fiecare dată în vecinătatea unor Picasso, Duchamp sau Marcel Iancu, fie în Europa, fie în SUA. Documentarul creat de Cornel Mihalache în 1996 este, deși indirect, pe de o parte, una din primele încercări împlinite de a deconstrui imaginea patriotardă a unui Constantin Brâncuși nu demult acceptat de cultura autohtonă, însă cu prețul angajării operei acestuia în discursul naționalist al vremii, iar pe de altă parte, o exegeză de pionierat care îl replasează pe Brâncuși în proximitatea de drept a avangardei.  Am pus lucrarea documentaristului și brâncușologului Cornel Mihalache ca prefață la cele cinci documente cinematografice inedite, aflate în Arhiva Națională de Filme din România, pentru o mai acută observare a modului în care a fost asimilată, începând cu 1964, personalitatea sculptorului de origine română de către regimul comunist.

BRÂNCUȘI

România, 1996, Documentar, 79 min

R. Cornel Mihalache

S: Cornel Mihalache

I. Alex Goldgraber

Montaj: Teodora Apolozan, Elisabeta Zamfirescu

Editor: Remus Stoica

Muzică: Mircea Octavian

Sunet: Radu Zamfirescu

Asistenți: Andreea Stroescu, Cristina Grigore, Gheorghe Cocoru, Vasile Grigore

Costume: Geta Solomon

Efecte speciale: Liviu Georgescu

Grafică: Radu Vintilă

Referent: Barbu Brezianu

Secvențe: René Clair, Erik Satie

Cu: Traian Rocșoreanu, Dan Nasta, Varvara Ștefănescu, Constantin Drăgănescu

Producător: Felicia Cernăianu, Studio Cinerom, Sahia Film

CONSTANTIN BRÂNCUȘI. HOBIȚA – PARIS

România, 1964, reportaj

Producător: Actualitatea în imagini 46 / 1964, subiect d.

 

Constantin Brâncuși. – Imagini din Hobița, Oltenia, locul nașterii lui Constantin Brâncuși și din atelierul din Muzeul de Arte Frumoase din Paris al sculptorului. Imagini din Craiova și Târgu Jiu cu lucrările sculptorului; apar Masa Tăcerii și Coloana Infinitului.

 

COLOCVIUL „CONSTANTIN BRÂNCUȘI”

România, 1967, reportaj

Cu: Ion Jalea, Pompiliu Macovei, Jacques Lassaigne, G. Oprescu, Dan Hăulică, Carola Giedion-Welcker, Petru Comarnescu, V.G. Paleolog, Irina Codreanu, Octav Doicescu, René de Solier, Giuseppe Marchiori, Juliusz Starzynski, Ion Frunzetti, Barbu Brezeanu, Sidney Geist, Bogdan Urbanowicz, Mac Constantinescu, Mircea Deac, N. Argintescu-Amza, Giulio Carlo Argan, Ion Vlasiu, Eduard Trier, Nurullah Berk, Nora Eliasberg, Tony Spiteris, Werner Hofmann, Etienne Hajdu, Adrian Gheorghiu, Lida Wachtova, Valeriu Râpeanu, Palma Bucarelli, Dan Grigorescu, Anton Dâmboianu, Tretie Paleolog, Adrian Petringenaru, Amelia Pavel, Mircea Popescu

Producător: Actualitatea în imagini nr. 42 / 1967, subiect d.

Reportaje. – Lucrările Colocviului „Constantin Brâncuși”.

 

IRINA CODREANU LA SALA DALLES

România, 1968, reportaj

Producător: Săptămâna în imagini nr. 23 / 1968, subiect d.

 

Reportaje. – Irina Codreanu, eleva lui Constantin Brâncuși organizează o expoziție de sculptură la Sala Dalles.

CĂLĂTORII PRIN JUDEȚUL GORJ

România, 1968, reportaj

Producător: Săptămâna în imagini nr. 25 / 1968, subiect b.

Călătorii prin județul Gorj. Vechi coordonate de istorie și spiritualitate românească. – Imagini din județul Gorj: din satul Vladimiri, unde s-a născut Tudor Vladimirescu, din satul Vădeni, unde s-a născut Ecaterina Teodoroiu, cu Coloana Infinitului, cu sondele de la Țicleni și cu mina de la Rovinari unde se realizează noi investiții.

CONSTANTIN BRÂNCUȘI LA MUZEUL DE ARTĂ DIN BUCUREȘTI

România, 1970, reportaj

Producător: Săptămâna în imagini nr. 24 / 1970, subiect e.

Expoziții. – La Muzeul de artă din București este deschisă prima expoziție europeană a lui Constantin Brâncuși. Imagini cu operele sculptorului.

Mulțumiri speciale: Cornel Mihalache, Vava Ștefănescu

Mai multe detalii:

http://www.anf-cinemateca.ro/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.