Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinta: Nationalism si multiculturalism in cultura vizuala

0

Nationalism si multiculturalism in cultura vizuala

-since 1918, Romania-

Conferinta cu invitati si prezentare expozitionala de antropologie si istoria artei

Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu

Bulevardul Ion C. Bratianu 2, Bucuresti

joi, 19.01.2017, ora 19.00

Nationalism si multiculturalism_poster

Proiectul „Nationalism si multiculturalism in cultura vizuala din Romania, de la 1918 pana in prezent” urmareste relatiile intre conceptele puternice de nationalism si multiculturalism in alcatuirea culturii si identitatii vizuale din Romania, din perspectiva aniversarii centenare.

Conferinta aduce laolalta istorici, sociologi, curatori, antropologi si reprezentanti ai celor 18 minoritati etnice recunoscute din Romania. Se adreseaza si profesionistilor si studentilor din mediul academic, specialistilor din zonele de sociologie si istorie, reprezentantilor din institutiile publice de cultura si institutiilor culturale reprezentative ale minoritatilor etnice din Romania.

Vorbitori:

Adrian Majuru, istoric, antropograf  – „Bucurestiul multicultural post 1918”

Alin Ciupala, profesor Universitatea Bucuresti – „Natiune si nationalism in opera lui Nicolae Grigorescu”

Cristian Vasile, cercetator stiintific; Institutul de Istorie „N. Iorga” – „Nationalism si internationalism in artele plastice in primul deceniu comunist: intre reconciliere si tensiune interetnica”

Cosmin Nasui, curator, istoric de arta – „Ideologii vizuale ale identitatii nationale romanesti”

Moderator: Andreea Grecu, expert cultural, cadru universitar asociat la Universitatea din Bucuresti

Prezentarile conferentiarilor pun in valoare componentele interculturale intre diferitele grupuri etnice de pe teritoriul Romaniei care contribuie la imbogatirea culturii si identitatii nationale. Definirea conceptelor de nationalism si multiculturalism in cultura larga, dar si in cea vizuala, intersecteaza atat ideologii istorice diferite cat si raportul acestor concepte cu diferite momente istorice si puteri politice.

Conferinta este insotita de o prezentare expozitionala de antropologie si istoria artei in care sunt prezentate exemple de cultura vizuala care ilustreaza conceptul temei dedicate. Conferinta si prezentarea expozitionala beneficiaza de o publicatie tiparita, care va contine dezbaterile pe tema proiectului, insotite de o selectie bogata de reproduceri de arta si cultura vizuala din Romania. De asemenea, vor fi disponibile un documentar video, pe canalul http://www.youtube.com/user/modernismpunctro , si o galerie foto, pe pagina www.facebook.com/MinoritiesVisualCulture

Cele doua filtre, nationalism si multiculturalism, sunt aplicate in cadrul proiectului „Nationalism si multiculturalism in cultura vizuala din Romania, de la 1918 pana in prezent” din punct de vedere al culturii vizuale, inteleasa ca un camp larg de manifestari culturale si artistice ce include artele vizuale, publicatii grafice de tip periodic sau editie limitata, arhive fotografice, carti postale, indexuri de semne si simboluri create si publicate pe teritoriul Romaniei.

Nationalismul ca si concept poate avea conotatii sensibile, in sens patriotard, atunci cand este cautat specific de o ideologie sau o alta, insa cuprinde o puternica constanta culturala, care este alcatuita din bogatia si diversitatea tuturor grupurilor etnice si care contribuie la cultura de pe teritoriul tarii.

Specificul national in arta romaneasca poate fi evidentiat, printre altele, prin reperele iconice ale carelor cu boi ale lui Grigorescu sau scenele inspirate din folclor si mitologie dacica, scaldate in albastru de Voronet ale lui Balasa, ori prin Scoala de la Balcic cu tataroaicele pictate timp de cateva generatii de artisti si Scoala de la Baia Mare cu exotismul si cosmopolitismul artistilor veniti din toata lumea. Ne oprim si la Avangarda reprezentata preponderent, national si international, de evreii din Romania, cat si la cultura creata de romani ca diaspora, de la Brancusi pana la Ghenie.

Proiectul „Nationalism si multiculturalism in cultura vizuala din Romania, de la 1918 pana in prezent” pune in valoare contributia minoritatilor nationale la dezvoltarea culturii romanesti in ultima suta de ani, ca parte integranta si decisiva a culturii si artei romanesti.

Curator: Cosmin Nasui

Producator: PostModernism Museum

Co-organizator: Muzeul Municipiului Bucuresti

Parteneri: Modernism.ro, Asociatia Operatorilor Culturali din Romania

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, in urma unui apel public de proiecte, cu ocazia Zilei Culturii Nationale. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.