Compostarea comunitară câștigă teren însă avem nevoie de sprijinul concret al autorităților, pentru extinderea rețelei de compostare comunitară locală

0

Peste 50 de persoane din organizații non-guvernamentale, societatea civilă, administrația publică și mediul privat au participat ieri la un eveniment organizat de consorțiul Academia de Compost (ADC).

Organizatorii au prezentat rezultatele proiectului după un an de implementare, iar împreună cu participanții au identificat provocările și oportunitățile pentru extinderea rețelei de compostare comunitară locală în București. De asemenea, au anunțat că vor face un pas în plus pentru această extindere, printr-un nou concurs destinat comunităților care vor să amenajeze un punct de compostare. 

Singura provocare va rămâne probabil obținerea acordurilor de amplasare din partea autorităților publice responsabile. De aceea, reprezentanții ADC fac încă un apel către primăriile de sector, pentru sprijin concret în implementarea unui proiect benefic atât pentru calitatea vieții din capitală, cât și pentru managementul deșeurilor și educarea populației în vederea colectării separate la sursă a bio-deșeurilor și a altor deșeuri.

Colaborarea, esențială pentru extinderea rețelei de compostare

În cadrul evenimentului, participanții s-au implicat activ și au contribuit cu idei la cinci mese de lucru:

  1. Ce ne împiedică să extindem compostarea comunitară la nivel local?

  2. Cine sunt partenerii care pot accelera extinderea rețelei de compostare comunitară locală?

  3. Cum colaborăm multisectorial (autorități, ONG-uri, mediul de afaceri), pentru a susține compostarea comunitară în București?

  4. Cum arată un punct de compostare comunitară bine organizat (resurse materiale, umane, financiare)?

  5. Cum putem implica eficient comunitățile în extinderea rețelei de compostare comunitară?


Informațiile obținute vor fi integrate în strategia pentru extinderea rețelei de compostare comunitară locală în București, care va fi elaborată în perioada următoare, de către echipa Academiei de Compost.

Un nou concurs pentru extinderea rețelei de compostare

La finalul evenimentului, participanții au avut parte de informații în premieră despre lansarea unui nou concurs prin care trei comunități din București vor beneficia de educație și infrastructură de compostare. Concursul este destinat unor asociații de proprietari, scări de bloc sau grupuri de inițiativă locală, care își doresc și își asumă demersurile necesare pentru instalarea unui punct de compostare în apropierea lor.

Mai multe detalii vor fi anunțate în curând pentru publicul larg, pe site-ul https://academiadecompost.ro/, cât și pe rețelele sociale ale proiectului și ale partenerilor din proiect.

 

Pentru mai multe detalii despre proiect, despre demersurile de până acum și rezultatele obținute, vă rugăm să consultați anexele acestui document sau site-ul https://academiadecompost.ro/

www.academiadecompost.ro 

În ce constă proiectul Academia de Compost

Prin Academia de Compost, inițiatorii și-au propus în primul an să promoveze Compostarea Comunitară Locală (CCL) pentru deșeurile nepericuloase vegetale în zonele din proximitatea locuințelor, în București. Din experiența lor și a altor comunități europene care au implementat această practică, CCL este cea mai eficientă modalitate de management sustenabil al bio-deșeurilor nepericuloase (MSBD). În plus, are un impact pozitiv pentru activarea și educarea comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura.

Pentru aceasta, în timp de un an, consorțiul a desfășurat o serie de acțiuni menite să schimbe mentalitatea în rândurile autorităților și a publicului larg privind compostarea:

  • prevenire: evenimente pentru menținerea stațiilor de compost existente în București

  • educație: sesiuni de formare, training-uri video și suport pentru extinderea rețelei de spații de compostare comunitară printr-un concurs

  • advocacy: dezvoltarea participativă a unui cadru normativ și operațional pentru gestionarea sustenabilă a bio-deșeurilor.

Activități desfășurate pentru educație și vizibilitate

  • lansarea celui mai important instrument de educare pentru extinderea compostării comunitare: pe site-ul https://academiadecompost.ro/ atât cetățenii cât și reprezentanții din primării au acces la un curs online, ghid de compostare și modele de documente utile.

  • după lansarea proiectului în noiembrie 2023, consorțiul a organizat evenimente dedicate atât publicului larg, prin compost café-uri la stațiile de compostare existente, precum și evenimente de mutare a compostului la maturat. Primele stații amplasate în 2021 au fost schimbate cu un model nou, mai rezistent, iar o parte dintre cutiile vechi au fost donate unor grădini comunitare.

  • analiza mostrelor de compost de la 5 stații cu ajutorul partenerului public Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București

  • o nouă stație de compostare câștigată de o comunitate va fi amplasată în Sectorul 3 în noiembrie 2024

  • sute de elevi și adulți educați pentru a face primul pas spre o economie circulară, prin colectare separată la sursă a tuturor resturilor, inclusiv a celor biodegradabile, și compostare.

  • adaptarea jocului educațional din Franța „Bucla Compostului”, preluat de la partenerul Réseau Compost Citoyen, rețeaua operatorilor din Franța pentru compostarea de proximitate.

Activitățile de advocacy au reunit entitățile din consorțiu

Pe lângă activitatea din comunități, proiectul a vizat colaborarea cu autoritățile. În cadrul celor trei evenimente dedicate și audiențe la primăriile din București, experții consorțiului au explicat cum funcționează și care sunt beneficiile compostării comunitare locale, două primării fiind deschise pentru colaborarea printr-un parteneriat, propunerile de acord fiind într-un proces de analiză și redactare.

Având în vedere vidul legislativ pentru compostarea de comunitate locală, am participat cu experți în managementul sustenabil al deșeurilor în grupuri de lucru la nivel central guvernamental, pentru a include în diverse documente publice în lucru termeni legați de compostarea de proximitate. Am participat astfel la mese de lucru pentru redactarea unor seturi de documente, pentru drafturi de acte normative, redactare texte de lege, transpunerea terminologiei în documente oficiale:

  1. Punct de vedere trimis către și participarea la dezbaterile din cadrul grupului de lucru organizat pentru modificarea și completarea Legii 181/2020  privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, organizat de Cancelaria Prim-Ministrului prin Cabinet Consilier de Stat.

  2. Participare la grupul de lucru și contribuție la documentul de lucru „Plan de Monitorizare și Evaluare al Comisiei de Alimente și Băuturi”, organizat de către Guvernul României  – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, referitor la reducerea și valorificarea bio-deșeurilor în cadrul unei economii circulare. 

  3. Participare și mențiune în calitate de contributori la definirea standardului român „Amelioratori organici pentru sol”, care va fi publicat de către Asociația Română de Standardizare și adoptat la nivel național pentru producerea și comercializarea compostului. Documentul va sta cel mai probabil la baza discuțiilor pentru valorile ce vor fi indicate în Specificațiile Tehnice la Legea 181/2020.

Rezultate din 2021 la stațiile de compostare private cu acces public

  • peste 9500 de kilograme de compost obținute, din 28.500 kg de resturi vegetale redirecționate de la gropile de gunoi

  • 9 stații de compostare comunitare în București din fonduri private

  • 3461 cetățeni, adulți și copii, educați pentru compostare, dintre care 

  • 590 beneficiari direcți compostează la cele 9 stații.

Care sunt acțiunile următoare din Academia de Compost

  • Amplasarea stației noi câștigate în concurs

  • Continuarea discuțiilor cu primăriile pentru adoptarea și extinderea modelului propus

  • Participarea în grupurile de lucru interguvernamentale 

  • Lansarea proiectului pentru anul 2 pentru educație și extinderea rețelei.

Detalii despre coordonatori, finanțatori și parteneri

Proiectul a fost dezvoltat de ClimatoSfera, Asociaţia Culturalis, Livada Comunitară Mărțișor, Asociația pentru Consum Sustenabil, împreună cu experți din cadrul ECOTECA și Urban Cultor. Proiectul este finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank România, prin runda susținută și de Nhood România.

Organizația care coordonează implementarea proiectului este Asociația ClimatoSfera. Prin proiectele sale, ClimatoSfera contribuie la conștientizarea asupra schimbărilor climatice și întreprinde acțiuni concrete pentru redefinirea societății actuale într-una sustenabilă pentru oameni și planetă.

Proiectul Academia de Compost este posibil cu sprijinul:

  • partenerilor Fundația Comunitară București, ING Bank Romania, Nhood Romania, prin finanțarea acordată prin programul strategic al Platformei de mediu pentru București.

  • Muzeului Național al Literaturii Române, prin punerea la dispoziție a spațiului pentru evenimente și pentru toată susținerea ca partener în organizare

  • Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București

  • Réseau Compost Citoyen – rețeaua operatorilor din Franța pentru compostarea de proximitate.

Despre Platforma de mediu pentru București

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce împreună organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii, pentru a crea impact colectiv în oraș. Scopul comun este ca bucureștenii să ducă o viață sănătoasă, companiile să reducă riscurile legate de mediu, iar autoritățile să poată construi politici sustenabile pe termen lung.

Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Inițiativele cu care a pornit Platforma de mediu pentru București sunt: Raportul de cercetare privind starea mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, aerlive.ro și Verde citadin, care sunt finanțate încă din 2021.

Pentru mai multe detalii despre programul de finanțare și inițiativele Platformei de mediu pentru București, puteți vizita www.platformademediu.ro  

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.