Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CoderDojo Tech Academy: 1424 de profesori din pre-universitar au deprins tehnici noi, creative de predare la clasă și peste 1177 de copiii au învățat să scrie primele linii de cod

0

În cadrul CoderDojo Tech Academy, 1424 de profesori din pre-universitar au deprins tehnici noi, creative de predare la clasă și peste 1177 de copiii au învățat să scrie primele linii de cod utilizând platforme create special pentru copii: Scratch, Minecraft Education Edition, Micro:bit. Copiii au fost ghidați de 133 de mentori voluntari în cadrul a  22 de noi dojo-uri în 9 județe Mentorii  au susținut pe parcursul a 2 ani  și vor continua să susțină elevii în demersul de învățare digitală prin desfășurarea de ateliere de programare (dojo-uri). CoderDojo Tech Academy este un program al  Școala de Valori în parteneriat cu CoderDojo Bucureşti, fiind parte din programul Alt Viitor, susținut de Microsoft România.

 

Conform raportului Comisiei Europene (DESI), România ocupă locul 5 în UE în ceea ce privește conectivitatea. Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condiţiile în care aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul şi mai puţin de o treime au competenţe digitale cel puţin elementare.

Școala de Valori și CcoderDojo București prin programul CoderDojo Tech Academy și-au propus să schimbe această realitate și să crească abilitățile digitale prin învățarea de limbaje de programare în rândul elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Mișcarea CoderDojo este una internațională, înființată în Irlanda, în 2011, de oameni pasionați care și-au dorit să dea mai departe din experiența lor. Această comunitate le permite membrilor să participe la evenimente, la concursuri internaţionale și le pune la dispoziție o serie de resurse educaţionale pentru mai buna pregătire a elevilor și a mentorilor.

Programul CoderDojo Tech Academy a pregătit în  2 ani, 2018-2020, 1177 de elevi din 9 județe, în limbaje de programare diverse precum: Scratch, Java Script, Phyton, HTML&CSS&Java Script, C++, utilizând platforme create special pentru copii: Scratch, Minecraft Education Edition, Khan Academy.

”Lucrând constant cu generația Z, prima generație care s-a născut în mediul digitalizat și a copilărit online, dar și cu profesorii din pre-univeristar, echipa Școala de Valori a dezvoltat programe diverse care au presupus integrarea tehnologiei în procesul de învățare.

Prin intermediul CoderDojo Tech Academy ne-am dorit să construim comunități CoderDojo locale, cu profesori, specialiști IT, părinți, școli, autorități locale care să inspire și să educe cât mai mulți copii și adolescenții să învețe gratuit IT și limbaje de programare. Prin participarea la atelierele de programare, elevii învață într-un mediu informal și colaborativ, sunt ghidați de mentori voluntari și devin mai agili, mai curioși, exersându-și abilități diverse precum comunicarea și lucrul în echipă. Acest demers inspirațional este construit pe un model replicabil, astfel încât un număr cât mai amplu de școli, traineri voluntari, părinți și companii s-au implicat în proiect, pentru a avea cât mai mulți elevi care să beneficieze și în următorii ani de ateliere CoderDojo.

Este o experiență valoroasă pentru toți, însă copiilor fără posibilități materiale le oferă oportunități de învățare care, altfel, nu le-ar fi fost accesibile. Totodată, am asigurat training, atât în offline, cât și în online, pentru 1424 învățători și profesori  din pre-universistar dornici să deprindă tehnici noi, creative, de predare la clasă,,” spune Mădălina Mocanu Project Manager CoderDojo Tech Academy Școala de Valori.

”Ne bucurăm că am făcut parte din programul AltViitor și am putut să ne îndeplinim visul de a duce conceptul CoderDojo în mai multe comunități din țară. În cei 2 ani de derulare a programului, am întâlnit copii foarte entuziaști, dornici să învețe și să-și dezvolte cunoștințele. Am lucrat împreună proiecte, i-am învățat și am învățat la rândul nostru de la ei. Am reușit să adăugăm 22 de noi dojo-uri pe harta României. Ce este frumos la acest concept este că el crește și se dezvoltă permanent.Noi voluntari se vor alătura echipei actuale, va genera deschiderea altor dojo-uri și va ajuta astfel și mai mulți copii să învețe programare.” Oana Vasilache, CoderDojo București.

În cadrul CoderDojo Tevch Academy au fost organizate două concursuri de programare, desfășurate în mediul online, pe diferite categorii (visual programming, web, games, mobile, hardware), prin care Școala de Valori și CoderDojo București au atins mai multe obiective, și anume:

  • încurajarea copiilor de a învăța programare și de a-și folosi creativitatea în realizarea de proiecte IT
  • implicarea mentorilor și a profesorilor în activități extrașcolare
  • încurajarea copiilor de a lucra în echipă, de a-și prezenta și promova proiectul.

Proiectele au fost evaluate de un juriu și echipele care au realizat cele mai bune 10 proiecte (per concurs) au câștigat vouchere de cumpărături în valoare totală de 23.000 lei (11.500 lei per concurs).

Pe lângă atelierele practice de programare, cei 2 parteneri au dezvoltat și o platformă online extrem de necesară care oferă toate resursele, traduse în limba română, atât elevilor cât și mentorilor sau profesorilor pentru a duce mai departe dezvoltarea de competențe digitale.

Despre CoderDojo București

CoderDojo Bucureşti este o organizaţie non-guvernamentală formată din oameni pasionaţi care îşi doresc să dea mai departe din experienţa lor în domeniul tehnologiei. În cei cinci ani de activitate echipa CoderDojo Bucureşti a reuşit să creeze o comunitate unde curiozitatea şi creativitatea a peste 400 de copii este susţinută şi ghidată cu ajutorul mentorilor voluntari. Dincolo de ateliere de programare, CoderDojo dezvoltă imaginaţia şi spiritul de echipă, pregătind nouă generaţie pentru provocările viitorului https://www.academiacoderdojo.ro/coder/

Despre Microsoft

Fondată în 1975, compania Microsoft (Nasdaq “MSFT”) este liderul mondial în software, servicii, dispozitive și soluţii ce ajută oamenii şi companiile să îşi atingă pe deplin potenţialul. Pentru mai multe informaţii, noutăţi şi perspective de la Microsoft, vă rugăm să vizitaţi Microsoft News Center la adresa http://news.microsoft.com.

Despre autor

avatar

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală apărută în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare adolescenților, tinerilor și profesorilor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.