Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cioran: cartile, prietenii, iubirile – Atelier din 5 iunie

0

Ce fel de om era Cioran? – este intrebarea la care va provocam sa gasiti un raspuns urmand cursul Cioran: cartile, prietenii, iubirile, pe care Alex Paun il va incepe joi, 5 iunie, la fundatie.

Cioran-370x2501

Putini oameni, in secolul trecut, au fost mai stranii, mai pasionanti, mai infricosatori decat cel pe care Literele franceze l-au consacrat drept „E. M. Cioran”. Poate cativa poeti tumultuosi, cativa sfinti, cateva staruri americane mai rafinate si nevrotice.

Fara sa neglijeze tineretea si maturitatea eseistului, cursul de fata isi propune sa aseze un spot de lumina pe figura incaruntita a „Marelui inrait”. Ce carti a tors in ultimii cincisprezece ani de viata? Cum se deosebeau ele de jerbele dezlantuite ale junetei si de operele fundamentale date la maturitate? Cu cine era prieten acest om? Despre ce vorbea cu tine, daca ieseati impreuna in oras? A mai iubit vreo femeie dupa 1980? Avem marturii despre toate astea? Dar despre bolile care i-au ros trupul si mintea, relegandu-l in final nebuniei?

Atelierul este organizat in patru intilniri:

Sedinta I – Cartile

Ultimele trei carti scrise de Cioran sunt „Sfartecare” (1979), „Exercitii de admiratie” (1986), „Marturisiri si anateme” (1987). Facem un survol prin temele si capriciile acestor volume, comparandu-le mereu cu lucrarile mai vechi, in special cele publicate dupa stabilirea in Franta.

Sedinta II – Prietenii

Autor mizantrop (pesimist, cinic, dezabuzat), Cioran era un om prietenos. Detesta specia umana, dar nu oamenii.Intretinea legaturi cu persoane foarte diferite intre ele, iubea sa iasa in Gradina Luxemburg sau la vreo taverna, barfea cu voluptate, sporovaia enorm, evitand mai mereu subiectele grave si pedanteria. Constelatia sufletului sau (prieteni, amici, cunostinte) ar merita atentia unei discutii aplicate.

Sedinta III – Iubirile

Daca exista un subiect care lipseste din cartile lui Cioran (inclusiv in cele o mie de pagini ale jurnalului sau), acesta e iubirea. Aluzii, notatii fugare, teribilisme pot fi gasite – dar felul in care scriitorul se raporta la femeie si la iubire e mai putin transparent decat felul in care se raporta la Dumnezeu, la moarte, la tara sa natala. Va fi cu atat mai interesant sa descoperim impreuna cine au fost zanele Susana, Simone, Friedgard.

Sedinta IV – Suferintele

Stim cu totii ca autorul „Tratatului de descompunere” a murit urat. Anihilat, umilit, tranchilizat, adus in carucior de o boala cumplita a creierului. Dar corpul lui Cioran suferise, pana atunci, si in registru minor: a avut toata viata mancarimi in talpi, era ipohondru, se apara aproape militar impotriva guturaiului, dadea cu voluptate sfaturi despre cum trebuie baute ceaiurile medicinale. Insomnia din tinerete si primele semne ale Alzheimer-ului de mai tarziu dau notele grave ale acestui peisaj simptomatologic.

Lector: Alex Paun

Data incepere: 5 Iunie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 4; Frecventa: saptaminal, joi

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 165 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 150 ron

Loc: fundatie, str. Popa Soare nr. 40, et.1

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

Pentru informatii suplimentare sunati la 0723 167 892 sau 021-321.30.22

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.