Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis: „Nu ne poluați cu Ordonanță de Urgență!”

0

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a transmis azi o scrisoare deschisă către Guvernul României prin care îi cere să nu legifereze prin Ordonanță de Urgență activitatea aplicațiilor de car-sharing din România, în special cu referire la cel mai poluat oraș din România: București.

Scrisoare este susținută și de asociațiile: 2Celsius, OPTAR și Fundația Comunitară București.

România este în proces de infringement pentru calitatea aerului, în București fiind constatate frecvent depășiri ale normelor Europene privind nivelul de poluare cu pulberi în suspensie, PM 10 și PM 2,5, încălcând astfel legislația în vigoare.

 

România și Municipiul București trebuie să ia urgent măsuri pentru diminuarea poluării, sursa principală fiind traficul și emisiile de PM10 și PM2,5 asociate traficului. În acest context, restricționarea funcționării acestor aplicații nu doar că nu ar diminua poluarea cauzată de trafic, dar chiar ar înrăutăți considerabil situația.

Solicităm Guvernului României să deschidă o amplă dezbatere pe tema serviciilor de transport autorizat, a traficului în marile orașe, luând în considerare impactul asupra calității aerului și asupra sănătății oamenilor. Cerem legiferarea prin proces legislativ parlamentar, nefiind nicio urgență situația reclamată recent de firmele de taximetrie. Ordonanța de urgență ar bloca toate inițiativele inovative de mobilitate pe viitor, iar deciziile ar trebui luate în comunitățile locale și nu la nivel național.

Din contră, urgența constă în rezolvarea problemelor asociate procedurii de infringement, în caz contrar România și municipalitățile în cauză vor plăti sute de mii de euro zilnic penalități.

Precizăm că aplicațiile de car-sharing oferă servicii pentru milioane de utilizatori, că sunt contributori la bugetul de stat și că, în general, populația apreciază beneficiile acestor aplicații. Consideram ca nu se poate da o Ordonanta de Urgenta fără o amplă consultare publică, care să genereze un răspuns la întrebarea „ce punem în loc?”, dacă aceste milioane de oameni folosesc astfel de aplicații. În general mobilitatea generează multă poluare iar reglementarea în regim de urgență, fără dezbatere, poate genera și mai multe probleme de mediu, asemănătoare cu anularea taxei de mediu, care a adus în România aproape un milion de mașini mai vechi de 8 ani în cei 2 ani de la abrogare.

 

Bucureşti, Iaşi şi Braşov, au nivelul de poluare cu particule fine de praf PM10 peste normele din Directiva 2008/50/EC. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, însă nu trebuie să depăşească 35 de zile dintr-un an.

Datele arată că, în Bucureşti, apar frecvent depășiri, chiar și până la 200 Mg/m³, în 2018, pentru stația B3 de pe bulevardul Mihai Bravu, datele grafic fiind astfel raportate de către ANPM

Conform statisticilor oficiale, traficul este principala sursă a poluării aerului în București[1]:

După ce Guvernul a anulat în 2017 taxa de mediu, au fost înmatriculate peste un milion de maşini second-hand, marea majoritate fiind Euro 3 și Euro 4, cele mai mari surse de poluare cu PM10 în București:

Potrivit unui studiu[2] realizat la nivel european, aplicațiile de car-sharing reduc numărul de vehicule pe șosea și numărul de kilometri parcurși de un vehicul și încurajează o schimbare către transportul diversificat și durabil, care completează formele de transport publice și active (ciclism și mersul pe jos). Totodată, determină un număr mai mic de proprietari de autorturisme, studiile indicând înlocuirea a între 5 și 15 mașini pentru fiecare mașină folosită în comun.

În acest sens, ordonanța de urgență anunțată de Guvern ar veni în contradicției cu Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și H.G. 257 / 2015 privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de acţiune pe termen scurt şi a planurilor de menţinere a calităţii aerului, care prevăd realizarea de măsuri urgente pentru diminuarea poluării, nu pentru creșterea poluării.

 

Solicităm Guvernului să ia în calcul și să aducă în dezbatere publică mai degrabă propuneri care să rezolve criza poluării din orașe, de tipul: serviciile de transport smart-city și cele de taximetrie obișnuite să folosească doar mașini Euro 5 și peste, ceea ce ar reduce atât nivelul de poluare în centru, cât și nevoia de siguranță și confort pentru utilizatorii acestor servicii cu mare impact asupra mediului.

 

 

Campania poate fi susținută și pe: https://campaniamea.declic.ro/petitions/nu-ne-poluati-cu-ordonanta-de-urgenta?source=facebook-share-button&time=1553258170&fbclid=IwAR2GqN8HxMRtkuae706-0QDXXDG_9plxT–Jt7KeaTfR-hUhEL6WIt02bSE

 

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactați, Loredana Pană, Coordonator de proiect, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, 0729882603, loredana@ecopolis.org.ro

 

[1] Sursa: Planul Integrat de Calitatea a Aerului București

[2] https://www.transportenvironment.org/sites/te/files/publications/Does-sharing-cars-really-reduce-car-use-June%202017.pdf

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.