Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ceainăria socială Estuar ClubHouse

0

Fundația Estuar a inaugurat Ceainăria Estuar ClubHouse

Fundația Estuar a inaugurat joi, 24 septembrie 2015, Ceainăria Estuar Club-House în cadrul proiectului ”Servicii sociale despre și pentru sănătate mintală”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Acest proiect este implementat de Fundația Estuar, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.
estuar

Ceainăria Estuar ClubHouse este o afacere socială, care presupune ca profitul afacerii să nu fie direcționat către acționari, ci în scop social. În cazul Ceainăriei Estuar ClubHouse, tot profitul se va întoarce în Estuar ClubHouse pentru finanțarea activităților acestuia. Un aspect important este legat de faptul că doi membri ai clubului, adulți cu istoric psihiatric sunt angajați ai ceainăriei și vor fi cei care vor pregăti ceaiul sau cafeaua pentru clienți. Astfel, Ceainăria Estuar ClubHouse are funcție triplă: de a dezvolta abilitățile de viață ale membrilor angajați, de a genera venituri care să ajute clubul și de a implica comunitatea locală în viața clubului, pentru că, prin frecventarea ceainăriei de către persoanele din comunitate, în calitate de clienți, crește gradul de acceptare socială a membrilor și scade izolarea socială a acestora.

”Fundația Estuar lansează astăzi Ceainăria Estuar ClubHouse, un proiect de suflet pentru noi, care ia naștere la aproape un an de la lansarea clubului Estuar ClubHouse. Avem în ClubHouse până acum 43 de membri și ne dorim ca până în luna aprilie 2016 să ajungem la 70 de membri. Suntem bucuroși că am reușit să înființăm două locuri de muncă pentru doi dintre membrii clubului, astfel că cei care vor veni să servească ceaiul sau cafeaua aici vor fi serviți de aceștia”, a declat Amedeea Enache, Director Executiv al Fundației Estuar.

”ClubHouse-ul este un loc foarte important pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, pentru că aici nu există pacienți. Iar Ceainăria pe care o inaugurăm astăzi va fi cu siguranță un punct care va atrage membrii comunității, pentru că este altceva decât ce oferă alții. Vă felicit pentru această inițiativă, ar trebui să avem mai multe astfel de locuri în oraș”, a precizat Marius Lăcătuș, Director al Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Ceainăria Estuar ClubHouse este localizată în Strada Orșova, nr. 129, Sector 6, București.
Estuar ClubHouse este un concept inovativ al unui centru de zi dedicat exclusiv adulţilor cu probleme de sănătate mintală şi bazat pe integrarea lor în comunitate şi pe dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă, excluzând serviciile de tip terapie. Estuar ClubHouse a fost lansat în 2014 și este primul astfel de centru din România. Serviciul social tip ClubHouse este un model de program, care pornește de la premisa că membrii acestuia (persoane cu probleme de sănătate mintală) pot lucra productiv şi pot avea în acelaşi timp o viaţă socială satisfăcătoare, în ciuda unei probleme de sănătate mintală.

Despre partenerii proiectului

Fundaţia Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociaţia Penumbra din Scoţia şi Liga Română de Sănătate Mintală şi este prima organizaţie din România care a creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală o reţea de servicii de îngrijiri comunitare.Misiunea organizaţiei este oferirea de servicii pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală din România în vederea reintegrării lor în comunitate. Fundaţia Estuar este activă în patru oraşe din ţară, Bucureşti, Ploieşti, Giurgiu şi Cluj, având înfiinţate 5 centre sociale în aceste oraşe şi deserveşte anual peste 2000 de beneficiari.

Valorile şi principiile organizaţionale susţin respectul faţă de beneficiar, confidenţialitatea informaţiilor primite de la beneficiar, lupta împotriva practicilor discriminatorii, încurajarea beneficiarilor să-şi asume riscurile unui trăi obişnuit, creşterea toleranţei şi înţelegerii faţă de persoanele cu nevoi speciale, respect faţă de individualitatea şi demnitatea beneficiarilor, promovarea şanselor egale pentru toţi membrii comunităţii, cultivarea competenţei şi profesionalismului în cadrul serviciilor oferite şi cultivarea spiritului de echipa şi a abordării interdisciplinare.

Mai multe detalii pot fi găsite pe www.estuar.org și https://www.facebook.com/pages/Fundatia-Estuar/332024717001234

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 este instituţia publică, aflată în subordinea Consiliului Local Sector 6, înfiinţată la dată de 01.03.2005 prin comasarea serviciului public pentru protecţia copilului şi a serviciului public de asistenţă socială ce funcţionau la nivelul sectorului 6 al municipiului Bucureşti, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1434/2004. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 realizează la nivelul sectorului 6 măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie. Mai multe detalii puteți găsi pe http://www.protectiacopilului6.ro/ și https://www.facebook.com/dgaspc6.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.