Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Când ușor devine greu. Scleroza Multiplă”, un proiect în premieră în România

0

Vino să experimentezi ce simt persoanele cu #sclerozamultipla!

Societatea Română de Neurologie împreună cu Roche România și cele mai relevante asociații de pacienți din domeniul afecțiunilor neurologice lansează proiectul premieră în România “Când ușor devine greu. Scleroza Multiplă”.

În perioada 31 mai – 2 iunie, între orele 10.00 – 20.00, la Beans & Dots din București poți să experimentezi provocările cu care se confruntă persoanele cu scleroză multiplă, să vezi și să simți cum lucrurile aparent simple devin complicate.

Scleroza multiplă este principala cauză de dizabilitate a adulților tineri la nivel mondial. Boala este diagnosticată la tineri, cu vârsta între 20 și 40 de ani, iar cele mai frecvente simptome sunt: tulburările vizuale, oboseala extremă, slăbiciunea musculară, durerea, amorțeala picioarelor și mâinilor, tulburările motorii și dificultățile în vorbire, toate acestea ducând în final la dizabilitate fizică permanentă.

Pentru ca dificultățile cu care se confruntă o persoană cu scleroză multiplă (SM) să poata fi înţelese, Beans&Dots Speciality Coffee Shop devine, cu ajutorul unor elemente de decor și aplicații digitale special create, un spațiu multisenzorial care simulează aceste simptome pentru toți vizitatorii.

O zi cu SM, o experiență altfel

Dacă ajungi la Beans&Dots Speciality Coffee Shop în această perioadă:

  • Pregătește-te pentru o experiență altfel, deoarece vei găsi podele care par că se mișcă, meniu (cu efect de blur), cești și scaune dificil de manevrat și lingurițe incomode.

  • Pentru prima dată în România, vei putea testa ochelari și o mănușă tactilă (VR Haptic Glove) care le permite utilizatorilor să vadă și să simtă simptomele sclerozei multiple, atunci când e conectată la o aplicație de realitate virtuală.

  • Vei putea afla informații despre provocările cu care se confruntă persoanele cu scleroză multiplă;

  • Simptomele bolii au fost transpuse şi în arta, prin intermediul unei picturi murale de 120 mp, realizată special pentru acest eveniment în curtea Beans&Dots Speciality Coffee Shop, de către artistul stradal Saddo (Raul Oprea).

Despre scleroza multiplă: informații și statistici

Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică degenerativă, care afectează iremediabil sistemul nervos a peste 2,3 milioane de oameni din întreaga lume. Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă învelișul celulelor nervoase (teaca de mielină) din creier, măduva spinării și nervii optici, provocând inflamații și daune ulterioare. Această leziune poate provoca o gamă largă de simptome, inclusiv slăbiciune musculară, oboseală și dificultăți de vedere și poate duce la invaliditate.

În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei. Specialiștii susțin că acesta este profilul pacientului cu scleroză multiplă: femeie, 37 de ani, angajată, diagnosticată cu 5-10 ani în urmă.

În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienți pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăiește, în medie, cu 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă.

Partenerii proiectului sunt: Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN), Asociația de Scleroză Multiplă România (ASMR), Asociația de Scleroză Multiplă București (ASMB), Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple și Beans&Dots Speciality Coffee Shop.

Hashtagurile proiectului sunt: #sclerozamultipla #ozicuSM #oexperientaaltfel

Mai multe informații, foto și conținut video aici

Despre parteneri:

Societatea Română de Neurologie: https://www.neurology.ro/

Roche: www.roche.ro

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, https://www.facebook.com/APAARO http://www.apaa.ro/

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN), https://www.facebook.com/APANRomania/, http://www.afectiuni-neurodegenerative.ro/

Asociația de Scleroză Multiplă România, https://www.facebook.com/Asocia%C8%9Bia-de-Scleroz%C4%83-Multipl%C4%83-din-Rom%C3%A2nia-624689580967690/

Asociația de Scleroză Multiplă București, https://www.facebook.com/pg/AsociatiadeSclerozaMultiplaBucuresti/posts/

Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple, https://www.facebook.com/AsociatiaInvingatoriiSclerozeiMultiple/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.