Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Campanie de zambete pe strada

0

Un surâs nu furnizează soluţii la problemele unui an de criză, dar le poate face mai uşor de rezolvat. O echipă de aproximativ 15 tineri şi-a propus să le demonstreze românilor că au motive de zâmbet şi într-un an de criză. Mai bine de 600 s-au lăsat deja convinşi.

smileCampanie în Cişmigiu (Bucuresti).  Şapte dintre voluntari, majoritatea participanţi şi la prima campanie „Dăruieşte un zâmbet“ din luna iulie, au colindat parcul Cişmigiu sâmbătă după-amiaza şi au împărţit zâmbete cuplurilor care se ţineau de mână. La început. Pe măsură ce timpul trecea le-a fost greu să nu dăruiască bileţele cu zâmbete tuturor celor pe care-i întâlneau.
Opt tipuri de surâs

Specialistul german în trainig personal Horst H. Rückle, citat în volumul „Comunicarea nonverbală: gesturile şi postura“, de Septimiu Chelcea, Loredana Ivan şi Adina Chelcea, a diferenţiat opt tipuri de zâmbete:

1 Zâmbetul fabricat, care apare şi dispare repede şi poate exprima jena – colţurile gurii se îndreaptă, la fel şi buzele care sunt ţinute lipite.

2 Zâmbetul dulceag, care însoţeşte universalul „da“ – buzele se întind şi se subţiază.

3 Zâmbetul „pe sub mustaţă“, care exprimă voinţă, dar şi reţinere – buzele sunt tensionate şi lipite.

4 Zâmbetul depreciativ, afişat de persoane ironice, care exprimă acordul şi dezacordul în acelaşi timp – colţurile gurii se retrag puţin în jos.

5 Zâmbetul relaxat, expresie a dragostei sau a bucuriei – buzele sunt lipsite de tensiune.

6 Zâmbetul strâmb semnalează o amabilitate forţată, un conflict intern – un colţ al gurii este tras în jos, celălalt în sus.

7 Zâmbetul care exprimă frica – buzele sunt trase lateral, gura este puţin întredeschisă, colţurile gurii sunt trase spre urechi.

8 Zâmbetul condescendent, resemnat – buza inferioară este răsfrântă înainte, iar gestul este însoţit adesea de înclinarea capului spre dreapta şi/sau de ridicarea şi de tremuratul umerilor.

Pentru ce sunt bune zâmbetele

Zâmbetul este expresia facială a emoţiei fundamentale de bucurie, care, la rândul ei, este generată de evenimente plăcute, explică sociologul şi profesorul universitar doctor Septimiu Chelcea. Cum într-un an de criză motive de bucurie nu prea există, e oarecum de înţeles că românii nu sunt toţi numai un zâmbet.

Articolul complet este publicat de ziarul Adevărul

Detalii despre această iniţiativă sunt şi pe lumebuna.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.