Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Bizant dupa Bizant”, cu Georgeta Filitti si Nicolae-Serban Tanasoca

0

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 16 martie, de la 11:00, la cea de-a sasea conferinta din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: “Divanul de la Hanul lui Manuc Bei“, gazda noastra fiind istoricul Georgeta Filitti.

 

“Bizant dupa Bizant”, cu Georgeta Filitti si Nicolae-Serban Tanasoca

 

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 16 martie, de la 11:00, la cea de-a sasea conferinta din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: “Divanul de la Hanul lui Manuc Bei“, gazda noastra fiind istoricul Georgeta Filitti.

Invitatul nostru de aceasta data este domnul Nicolae-Şerban Tanaşoca, personalitate marcanta, istoric si filolog, care va dialoga, in mod erudit si inspirat cu Dna Filitti, pornind de la tema cartii “Bizant dupa Bizant”.

Nicolae Iorga prezinta in cartea sa “Byzance apres Byzance”, elementele care demonstreaza  continuitatea unității spirituale – sub umbrela creștinismului ortodox – a domnitorilor români, a popoarelor din Sud-Estul Europei pentru aproape patru sute de ani, de la căderea Bizanțului (1453) până în prima parte a secolului al XIX-lea. Cartea, publicata pentru prima data in limba franceza in 1935, a contribuit in mod esential la intelegerea contextului politic, social, cultural si intelectual in care s-a tesut istoria tumultoasa a Europei de Sud-Est.

In cazul tarii noastre, spiritul Bizantului – ca o uriasa mostenire culturala – a fost preluat si imbogatit de domni romani si fanarioti, oameni ai bisericii, scriitori si oameni de cultura filoeleni care au dus povestea mai departe, pina aproape de zilele noastre.

Nicolae-Şerban Tanaşoca este filolog şi istoric. Licenţiat (1964) şi doctor (1979) în filologie clasică (greacă şi latină) al Universităţii Bucureşti; specializat, prin activitatea de cercetare, în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, în bizantinologie şi balcanologie; cariera ştiinţifică şi universitară: cercetător ştiinţific (din 1964), director (1997-1999; 2008 – în continuare) la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române; conferenţiar universitar (bizantinologie, literatură comparată, limbă greacă) la Catedra de limbi clasice a Universităţii Bucureşti (1993-1994).

Profesor universitar (din 1997) la Catedra de Istoria şi Teoria Artei, asociat şi la Catedra UNESCO de Studii aprofundate Sud-Est Europene din cadrul  Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti (literatură generală şi comparată, clasicism greco-roman, bizantinologie şi balcanologie), şeful Catedrei de Istoria şi Teoria Artei (2004-2006); a participat la reuniuni ştiinţifice internaţionale şi a conferenţiat pe teme de bizantinologie şi balcanologie la Bucureşti, München (1972), Dubrovnik (1974), Praga (1977), Strasbourg (1979), Viena (1981), Sofia (1985), Paris (1998, 2002), Fribourg (1991), Salonic (1996), Atena (1998, 2007), Roma şi Napoli (2000).

mavrogheni-370x250

Lector: Georgeta Filitti

Data: 16 Martie 2013;Ora: 11:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):25 ron

Locatie: Hanul Manuc

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.