Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelier de Urbanism pentru nevăzători, un demers CMU Senseability pentru un #BucureștiIncluziv

0

Clubul de Mobilitate Urbană Senseability este singurul club unde persoanele cu deficiențe de vedere învață cum să se descurce într-un oraș slab accesibilizat, așa cum este Bucureștiul, unde fiecare pas este un adevarăt act de curaj. Inițiativa acestui proiect aparține AMAis și este sprijinită financiar de Fundația Orange.

La clubul pentru nevăzători au avut loc până acum 11 ateliere de ecolocație, tehnologie, arhitectură și alte teme abordate incluziv, iar nevăzătorii și persoanele tipice au făcut mii de pași prin oraș, ghidați de baston. Weekendul acesta, pe 19 și 20 mai, are loc La Firul Ierbii (Splaiul Unirii 160) Atelierul de Urbanism, unde participanții vor afla noțiuni despre oraș prin hărți tactile și machete și vor pleca „pe nevăzute” pe un traseu prestabilit: de la metrou Timpuri Noi-Izvor, până la Palatul Parlamentului.

CMU Senseability propune o abordare unică pentru integrarea socială a acestei categorii vulnerabile – un spațiu de contact pentru nevăzători și tipici. Nevăzătorii își doresc să descopere abilitățile și simțurile care îi pot ghida către o viață independentă, iar persoanele tipice să experimenteze împreună cu ei, pe nevăzute, pentru ca domenii precum educația, serviciile sociale, arhitectura, design-ul sau urbanismul să ajungă să reflecte și nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere.

Clubul este deschis tuturor gratuit, participarea se face prin completarea unui formular de înscriere pe pagina evenimentului. Pentru participanții fără deficiențe, kit-ul de experiment pe nevăzute conține o pereche de ochelari opaci și un baston, în timp ce participanții cu deficiențe de vedere au propriul baston care îi ghidează zilnic printre obstacolele urbane.

Despre AMAis

Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială este o organizaţie non-profit înființață în anul 2015. Misiunea AMAis constă în dezvoltarea de proiecte, tehnici și metode alternative pentru creșterea gradului de integrare socială a persoanelor defavorizate. În același timp, lucrăm cu mediul construit ca resursă principală pentru stimularea empatiei și responsabilizarea publicului larg privind problemele grupurilor vulnerabile.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 5 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 3,5 milioane de euro în proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

Cum a fost la atelierul de arhitectură pe nevăzute: https://www.youtube.com/watch?v=y_LOlgMSwQs

Mai multe detalii despre proiectul #CMUSenseability:

https://www.facebook.com/CMUSenseability/

http://www.amais.ro/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.