Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația 4Culture anunță vernisajul expoziției FILM – proiect curatorial la Iași și București

0

Asociația 4Culture, în parteneriat cu WASP Studios, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” și Centrul de Fotografie Contemporană din Iași, lansează miercuri, 26.09.2018, de la 18:00, la Galeria apARTe din Iași, prima expoziție din cadrul FILM – proiect curatorial, ce va putea fi vizitată până în data de 7 octombrie, urmată de vernisajul din 12 octombrie, la WASP Working Art Space and Production, în București.

Matei Bejenaru, curatorul expoziției, alături de artiștii Cătălin Soreanu, Lavinia German, Ciprian Ciuclea, Diana Dulgheru, Irina Botea Bucan, Jon Dean și Sorin Vreme, propun o analiză a statutului filmului în timpul digitizării accelerate a informației precum și tipuri de narativitate pe care aceștia le dezvoltă în raport cu memoria mediului. Imaginea în mișcare memorată pe o peliculă cinematografică, bandă magnetică sau pe un hard disk ori card de memorie devine imagine dinamică, având caracteristici foarte diferite, de la cea high-tech a industriei cinematografice până la imaginea săracă, poor image, definită astfel de artista și teoreticiana Hito Steyerl.

Expoziția conține filme și instalații video, fotografii și proiecte de sunet experimental realizate de artiști români ce lucrează constant cu mediul și care pun în discuție filmul de artist în raport cu cinema-ul clasic, galeria de artă contemporană și mediile digitale online. Contrar situației din sala de cinema, spectatorul va putea să se plimbe prin spațiul expozițional, având o relație mobilă și dinamică cu ecranele de proiecție. O parte din proiectele expuse explorează istoria mediului și modalitățile prin care captăm, codificăm și proiectăm informația vizuală, iar altele provoacă noi interacțiuni ale spectatorului cu dispozitivele filmice în ideea amplificării percepției vizuale a spațiului.

Înainte de a fi un spectacol vizual, filmul este o manieră de a gândi în imagini (Philippe-Alain Michaud, Sur le film, Editions Macula, Paris, 2016, pag.7). Evoluția de la dorința de a reprezenta dinamic vizibilul prin dematerializarea acestuia, în filmul clasic, către analiza structurilor formale ale imaginilor, precum și a înregistrării și proiectării acestora din cinematograful experimental, a condus către integrarea mediului filmului în galerii și muzee alături de alte forme de artă contemporană. Aici, artiștii vizuali investesc filmul cu noi valențe și semnificații datorită fuzionării proprietăților intriseci ale mediului, lumina, durata, mișcarea, cu altele noi legate de prezența fizică, aparatul și suprafața de proiecție, fascicolul de lumină. Astfel, filmul nu reprezintă doar o reprezentare, ci și o prezență fizică într-un spațiu prin dispozitivele care fac posibilă percepția sa”, declară Matei Bejenaru.

Proiectul, gândit în două dimensiuni, cuprinde și un workshop destinat tinerilor artiști, inititulat Camera prezentă și coordonat de Lavinia German, în perioada 6 – 10 octombrie, la WASP Working Art Space and Production. Workshop-ul propune să exploreze relația cameră-timp-corp, interogând caracteristicile mediului video, practicile artistice din domeniului filmului experimental și metodele conceptuale de construcție a imaginii dinamice. Filmele experimentale realizate în cadrul workshop-ului vor fi integrate în expoziția din București, în perioada 12 – 20 octombrie 2018.

Detalii expoziție:

26.09 – 07.10.2018 – Galeria apARTe, Str. Teodor Codrescu, nr. 1, Iași // Vernisaj: 26.09.2018, de la 18:00

12.10 – 20.10.2018 – WASP Working Art Space and Production, Str. Ion Minulescu nr. 67-93, corp E, etaj 2, București // Vernisaj: 12.10.2018, de la 20:00

Curator: Matei Bejenaru

Artiști:

Cătălin Soreanu /  Interlaced  / Film video, 9’32″, 2018

Lavinia German / Acolo  / Film video, 9’38”, 2018

Ciprian Ciuclea / Portretul lui Shizuo Takano / Instalație video

Diana Dulgheru / Wave / Instalație audio – video

Irina Botea Bucan și Jon Dean / With Wind. Double Breath / Film video, 2018

Sorin Vreme / Barja 44, Barja 45  / Film video HD, 45

Manager de proiect: Andreea Căpitănescu

***

Producător: Asociația 4Culture

Co-producător: WASP Studios

FILM – proiect curatorial este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Centrul de Fotografie Contemporană din Iaşi, Galeria apARTe din Iași

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista Arta

www.waspmagazine.com

www.4culture.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.