Arhiva Activă revine cu CINE-VARIETĂȚI ’30: Programe de filme din România interbelică

0

CINE-VARIETĂȚI 30

Programe de filme din România interbelică

În perioada 29 septembrie – 27 octombrie, în serile de joi, la Cinemateca Eforie din București vor avea loc patru proiecții ce vor aduce în atenția publicului diversitatea producției cinematografice din România interbelică. Programele CINE-VARIETĂȚI 30 propun abordări și tematici variate – vor cuprinde filme sociologice, utilitare, comedii – multe dintre ele inedite și digitalizate special pentru această ocazie. Discuțiile cu specialiști din domenii conexe, precum istoria, sociologia sau studiile teatrale, vor evidenția atât evoluția timpurie a producției de film din România anilor ’30, cât și contextul ei socio-politic și cultural mai amplu, în încercarea de a acompania eforturile de cercetare ale perioadei, dar și de a prezenta publicului cât mai multe fațete din patrimoniul audio-vizual al epocii.

Proiecțiile vor continua până în iunie 2023, la Cinemateca Eforie, prin prezentarea unor programe de filme realizate în România pre-comunistă însoțite de discuții consistente. CINE-VARIETĂȚI 30 face parte din proiectul ARHIVA ACTIVĂ, inițiat în anul 2020 de UNATC „I.L. Caragiale” din București și derulat de Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din cadrul universității.

Prima proiecție, de joi, 29 septembrie, propune un program de nouă scurtmetraje utilitare realizate în perioada 1928-1939, intitulat „Istorii industriale. Munca în perioada interbelică”. Programul curatoriat de Ana Szel și de Liri Alienor Chapelan va fi compus dintr-o serie de scurtmetraje nonficționale – filme industriale, didactice și publicitare -, multe dintre ele extrem de puțin cunoscute astăzi. Invitatul serii va fi istoricul Adrian Grama, autorul cărții „Laboring Along. Industrial Workers and the Making of Postwar Romania”, iar discuția cu acesta va viza descrierea condițiilor de lucru și de viață ale muncitorilor din centrele urbane și relația dintre reprezentarea cinematografică și neliniștile sociale care au marcat perioada interbelică.

Al doilea program, „Sociologi documentariști: filmele lui Henri H. Stahl”, curatoriat de Gabriela Filippi, va rula joi, 6 octombrie și propune scurt și mediumetraje documentare realizate în anii ’30 de cercetători ai vremii în cadrul campaniilor monografice ale Școlii Gustiene. Invitat va fi sociologul Ștefan Guga, autorul cărții „Sociologia istorică a lui Henri H. Stahl”, discuția punând accentul pe profilul și demersul lui Henri H. Stahl, cel care s-a preocupat cel mai îndeaproape de posibilitățile utilizării filmului în documentarea realității sociale a epocii.

Comedia de lungmetraj „L’Heureuse aventure” („Aventura fericită”), realizată în Franța, în anul 1935, de Jean Georgescu, unul dintre cineaștii emblematici ai perioadei, a rămas multă vreme puțin cunoscută și puțin accesibilă spectatorilor din România, în ciuda importanței sale istorice. Filmul relatează povestea a șapte pasageri ai unui zbor spre China care trec printr-o serie de aventuri, fiind nevoiți să aterizeze de urgență pe o insulă pustie. Nuanțele escapiste ale filmului, personajele variate și intriga plină de aventuri vor fi analizate, prin prisma contextului socio-politic și ascensiunii fascismului în Europa anilor ’30, joi, 20 octombrie, de curatoarea Ana Grgić și de invitata sa, criticul de teatru și jurnalista Iulia Popovici, autoarea mai multor volume și a unor eseuri critice dedicate fenomenului teatral din România în contextul social contemporan.

Primul lungmetraj sonor realizat exclusiv de o echipă din România, totodată un mare succes de public al erei, comedia muzicală „Bing Bangmerită o redescoperire din perspective contemporane. Protagoniștii și realizatorii filmului, Nicolae Stroe și Vasile Vasilache, celebri în anii ’30 deopotrivă pentru emisiunea radiofonică „Ora veselă” și pentru spectacolele de revistă pe care le realizau, au fost nu doar primul cuplu comic de renume al României, ci și, prin această unică realizare cinematografică a carierei, omologii naționali ai altor cupluri comice ale marelui ecran din acea perioadă – de la americanii Stan și Bran, la scandinavii Pat și Patachon referințele sunt multiple. La discuția ulterioară proiecției de joi, 27 octombrie, invitații curatorului Andrei Rus vor fi regizoarea, dramaturga și scenarista Andreea Vălean și regizorul de teatru David Schwartz, ambii preocupați de opera remarcabilă a cuplului Stroe și Vasilache, dar și de evoluția pasionantă a teatrului de revistă și al teatrului evreiesc în România interbelică și belică.

Biletele la proiecțiile de la Cinemateca Eforie costă 10 RON (preț întreg), respectiv 5 RON (preț redus pentru elevi, studenți și pensionari). Biletele pot fi achiziționate online pe platforma Eventbook. Biletele cu preț redus pot fi achiziționate doar la casieria Cinematecii Eforie.

Cele patru programe vor fi reluate la Cluj, la cinema Arta, în perioada 28 – 31 octombrie.

Programul proiecțiilor de la București

Joi 29 septembrie, ora 19

Cinemateca Eforie

Istorii industriale – munca în perioada interbelică

Cules de vie la Mărășești i. Vasile Gociu, A. Manglide (1928)

Cursuri de infirmiere voluntare ale Crucii Roșii române (1928)

Exploatarea aurului în România/Căutători de aur în România, r. Ulrich Schultz (1930)

Emailul Mediaș (1930)

Criminalistica/Institutul Medico – Legal r.,i., Gheorghe Moldoveanu, Vasile Gociu (1932)

Industria sârmei Brăila, r. Jeno Janovics (1935)

Petrolul românesc, r. Henri Lapage, Aimee Gorce (1937)

Fabrica de ciocolată și produse zaharoase Regina Maria, r., i. Tudor Posmantir (1939)

Întreprinderea de pielărie și încălțăminte Grigore Alexandrescu, r. Constantin Petrovici (1939)

invitat: Adrian Grama

curatoare: Ana Szel, Liri Chapelan

Joi, 6 octombrie, ora 19

Cinemateca Eforie

Sociologi documentariști: filmele lui Henri H. Stahl

Un sat basarabean, Cornova, r. Henri H. Stahl, Anton Golopenția (1932)

Satul Șanț, r. Henri H. Stahl (1936)

invitat: Ștefan Guga

curatoare: Gabriela Filippi

Joi 20 octombrie, ora 19

Cinemateca Eforie

L’ Heureuse aventure (Aventura fericită) (1935), r. Jean Georgescu

invitată: Iulia Popovici

curatoare: Ana Grgic

27 octombrie, ora 19.00

Cinemateca Eforie

Bing Bang (1935), r. N. Stroe, V. Vasilache, sunet: inginer I. Argani

invitați: Andreea Vălean, David Schwartz

curator: Andrei Rus

Echipa proiectului:

Coordonare: Gabriela Filippi, Andreea Mihalcea, Ana Szel

Curatori: Liri Chapelan, Gabriela Filippi, Ana Grgic, Andrei Rus, Ana Szel

PR & Comunicare: Adda Mihăescu, Laura Săvuțiu, Andrei Voineag

Grafică: Maria Drăghici

Foto-video: Laura Săvuțiu

Website: Cătălin Sârbu

Programele fac parte din proiectul cultural „Începuturile filmului românesc. Cinema și societate în perioada interbelică”.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația Cinefocus;

Proiect cultural co-finanțat de: AFCN și de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București;

Parteneri: Cinemateca Română – Arhiva Națională de Filme, Cinema Arta, Universitatea Babeș Bolyai – Facultatea de Teatru și Film;

Parteneri media: Scena9, Observator Cultural, Uniunea Cineaștilor din România – All about Romanian Cinema, Film Menu, Acoperișul de sticlă, Iscoada.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.