Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Arhitectul Ernest Doneaud: tururi ghidate și broșura de arhitectură

0

Figură marcantă a societății bucureștene din prima jumătate a secolul al XX-lea, arhitectul Ernest Doneaud (1879-1959) merită să fie redescoperit de către publicul larg, dar și de către specialiștii istoriei arhitecturii, artei și istoriei orașului.

La 22 mai 1879, se naște la București, ca fiu al lui Josef Emile Edouard Doneaud și al Louisei Manoël, francezi stabiliți la București și proprietarii unei antreprize de construcții. Tânărul Ernest studiază la renumitul Institut de băieți Schewitz-Thierrin din str. Scaune, București, apoi pleacă la Paris, unde în 1899 se pregătește în atelierul prof. Edmond Jean Baptiste Paulin.

În 1901 este admis în a II-a clasă, secția de arhitectură la Școala Națională și Specială de Arte Frumoase; în 1905 este admis în clasă I, secția de arhitectură. În 1907 devine arhitect diplomat și membru al S.A.D.G. francez.

La întoarcerea în țară, în 1907, Ernest Doneaud este angajat arhitect-șef al serviciului tehnic din Primăria capitalei. Cariera sa debutează și prinde avânt și prin susținerea omului politic liberal și primarul capitalei, Vintilă Brătianu (1867-1930), artizanul Societății Locuințelor Eftine și al primei parcelări din strada Lânăriei, precum și al Societății Govora-Călimănești. Lucrează și pentru Ministerul de Război în timpul primului război mondial. În 1909 obține indigenatul.

A fost membru în consiliul de administrație și administrator-delegat al societății „Construcția
modernă”, din 1933 devine președintele ei. În 1927 devine membru corespondent al Societății Urbaniștilor din România. Între 1932-1936 face parte din Comisia de sistematizare a capitalei, apoi este numit în postul de arhitect la Direcțiunea Consiliului Tehnic Superior. Între 1941-1942 este ajutor de primar al comunelor suburbane Băneasa și Șerban Vodă. Ultimele informații datează din 1953 când Doneaud era pensionar, membru U.A.R., colaborator în calitate de arhitect referent la I.S.P.R.

Cercetarea de arhivă a scos la iveală peste 35 de lucrări realizate și 10 proiecte nerealizate. Prima perioadă a activității sale poartă amprenta arhitecturii eclectice a școlii franceze, realizând mai multe vile emblematice pentru gustul protipendadei bucureștene a primului sfert al secolului al XX-lea. Elementele stilului național se pot observa mai rar la clădirile sale, meritând să amintim Biserica Visarion, vila Zaharoff, vila Străjescu și Hotel Royal Palace. A doua perioadă a carierei sale se încadrează în curentul modernist, adoptând și elemente Art Deco, clădirea reprezentativă, atât prin amplasarea centrală pe bulevardul Magheru, cât și prin proporții, fiind Palatul Lido, devenit Hotel.

Cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la nașterea sa și a 55 de la trecerea sa în neființă, după o cercetare de mai bine de 1 an, îi dedicăm un prim material tipărit, broșura „Traseu urban București Arhitect Ernest Doneaud”. Ea conține date personale despre Ernest Doneaud și cariera sa publică, imobilele proiectate de el fiind grupate în 4 trasee pietonale prin București. Regăsim și informații despre proiectele importante și clădiri realizate de el în țară.

În data de 10 mai 2014, de la ora 11:00 vă dăm întâlnire la un prim tur ghidat, ce va începe în fața Cercului Militar, va continua prin Centrul istoric, apoi pe Bulevardul Magheru-zona Ateneu-Piața Romană, vizitând 11 obiective. În jurul orei 13:30 suntem așteptați la Annart Gallery, realizată după planurile arh. Doneaud între 1930-1932, cu povestea în imagini a familiei și vilei Adinei Străjescu.

Duminică, 11 mai, de la ora 11:00, începe cel de-al doilea traseu dedicat arhitectului Doneaud; punctul de întânire este în fața vilei Constantin Coandă, pe Blvd. Lascăr Catargiu nr. 29. Turul ghidat al celor 6 obiective continuă pe bulevard spre zona parcelării Bonaparte, apoi către Șosea și în parcul Domenii.

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 11:00, organizăm cel de-al treilea traseu de arhitectură al altor 6 imobile realizate de Doneaud, pornind de pe Blvd. Dorobanți nr. 18 spre str. M. Eminescu, parcul Ioanid, apoi pe Blvd. Dacia spre str. Plantelor și finalizând prezentarea în blvd. Ferdinand nr. 47.

Echipa proiectului:
Cercetător și ghid: Oana Marinache, istoric de artă
Grafician: Crina Niculescu
Fotografi: Iulia Crineanu, Raluca Tănăsescu, Roxana Mazilu, Gabriela Petrescu, Oana Marinache

Pentru mai multe detalii și înscrieri, vă rugăm să ne scrieți la asociatiaistoriaartei@gmail.com

Afis Doneaud 22 aprilie - Copy

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.