Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ARCUB: Imagini de conjunctură. Realitatea augmentată şi experiența estetică dincolo de galerie

0

Imagini de conjunctură. Realitatea augmentată şi experiența estetică dincolo de galerie | CEA DE-A PATRA CONFERINȚĂ ’’CE PUNEM ÎN RAMĂ?’’ DE LA ARCUB

Seria de conferințe ’’Ce Punem în ramă?’’ continuă cu o nouă temă: Imagini de conjunctură. Realitatea augmentată şi experiența estetică dincolo de galerie. Evenimentul va avea loc luni, 22 mai, începând cu ora 18.00, în Sala Cafenea de la ARCUB la Hanul Gabroveni (Str. Lipscani 84-90). Conferința face parte din Programul Expozițional ARCUB 2017.

Afis Ce punem in rama

Realitatea Augmentată este considerată de specialişti şi de publicul larg una dintre cele mai importante şi spectaculoase realizări în domeniul comunicațiilor şi sistemelor de vizualizare din ultimele două decenii. O tehnologie care suprapune elemente virtuale peste lumea reală, Realitatea Augmentată crează senzația că aceste obiecte se află chiar în fața noastră, fie că e vorba de imagini fotografice, imagini video, de animație 3D digitală sau de informații de interes comun. Spre deosebire de realitatea virtuală, Realitata Augmentată păstrează contactul senzorial cu mediul înconjurător, pe care îl suplimentează cu diverse elemente ce îmbunătățesc procesul cognitiv.

Dar ce implicații estetice, culturale şi sociale are această experiență care inserează virtualul în real? Cum poate fi extins procesul de augmentare? Putem vorbi în acest caz de o repunere în discuție a unor categorii şi convenții artistice şi mediatice?

În această prezentare, voi analiza şi discuta, plecând de la câteva exemple incitante provenite din zona artelor şi a aplicațiilor media recente, modul în care utilizarea realității augmentate determină şi afectează discursul vizual, raportarea la locația fizică şi implicarea spectatorului dincolo de spațiile consacrate ale unei galerii de artă. afirmă Horea Avram.

Horea Avram este istoric de artă, teoretician media şi curator independent. Doctorat în istoria artei şi studiile comunicării la McGill University, Montreal. Cercetează şi scrie despre teoria reprezentării şi cultura vizuală în relație cu noile tehnologii. A publicat printre altele în Encyclopedia of Aesthetics (Oxford University Press, 2014) şi Theorizing Visual Studies: Writing Through the Discipline (New York: Routledge, 2013). În prezent predă la Departamentul de Cinematografie şi Media, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?

Trăim într-o lume cu o atât de rapidă și profundă transformare, încât am devenit, cu toții, cu sau fără voia noastă, mai mult sau mai puțin participativi, creativi, „designeri” ai unei lumi viitoare. Suntem toti, împreună, de la persoane individuale la organizații, firme, corporații, instituții, comunități sau autorități, useri și creatori de conținut, desenatori ai realității.

Într-o perioadă de democratizare a creativității, inclusiv în medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovației, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personală de tip dimineți creative, scrieri creative sau business și creativitate, nuanțele de fond ale conceptelor de creativitate și creație de artă ar putea fi confundate. Programul de conferințe lunare #CePunemÎnRamă? funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în instituțiile culturale, în industria creativă și în scena de artă, de la artiști independenți la colecționari, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.

Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă? va aborda probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației.

Detalii pe www.arcub.ro

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, Revista Zeppelin, orasulm.eu, inoras.ro, metropotam.ro, sub25.ro, feeder.ro, modernism.ro, orasulvechi.ro, 4arte.ro

De 21 de ani, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București transformă orașul prin intermediul culturii. Festivaluri de tradiție, precum B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival, Bucharest Jazz Festival, Spotlight, Sound & Vision umplu străzile orașului de culoare, muzică și creativitate.

ARCUB. Eveniment. Stradă. Teatru. Expoziție. Concert. Festival.

Spațiul de întâlnire pentru arta și cultura Bucureștiului.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.