Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Aproape 1.000 de copii au participat la un eveniment de promovare a importanței alfabetizării, organizat de United Way România

0

Aproape 1.000 de copii din București, Cluj și Timișoara au participat luni, 19 octombrie, la Read Across the Globe Day, un eveniment internațional dedicat lecturii, care își propune să atragă atenția asupra problemei globale a analfabetismului.

PA191879
Aproximativ un milliard de copii și adulți din toată lumea nu știu să citească sau să scrie. În plus, este de patru ori mai probabil ca un copil care nu citește fluent până în clasa a treia să abandoneze școala, iar vocabularul unui copil de trei ani este un indicator al viitoarei sale abilități de a citi. Expunerea la lectură de la o vârstă cât mai fragedă le asigură copiilor drumul către alfabetizare (absolută și funcțională).

Luni, 19 octombrie 2015, organizații din întreaga lume și-au propus să mobilizeze mii de voluntari, educatori, învățători și profesori care să citească copiilor, încercând să doboare un record al celui mai mare număr de copii cărora li se citește de către adulți, în decurs de 24 de ore.

United Way a organizat evenimentul în România pentru aproape 1.000 de copii din București, Cluj și Timișoara, cu vârste între 6 și 14 ani. Aproape jumătate din aceștia provin din medii dezavantajate, susținuți de United Way în cadrul programelor pe care le desfășoară, în timp ce restul sunt copii din școli și grădinițe sau beneficiari ai altor organizații non-profit. În București și Cluj, evenimentul a implicat aproape 400 de copii provenind din aproape 15 programe susținute de United Way România. În Timișoara, proiectul a încurajat lectura în rândul a peste 600 de copii, printre care și copii provenind din familii defavorizate, din mediul rural, copii cu tulburări de auz și copii cu tulburări de vedere.

„Până în clasa a III-a copiii învață să citească. Ulterior, copiii citesc pentru a învăța. Cercetările arată clar că, dacă până la sfârșitul ciclului primar copiii nu citesc cursiv și cu înțeles, ei rămân în urmă și se descurajează, fapt care duce la absenteism școlar începând din ciclul gimnazial și apoi în liceu abandonează școala. Iar în România, aproape 50% din copiii testați PISA nu au capacitatea de a înțelege ceea ce citesc.

La Read Across the Globe Day, vrem să încurajăm copiii să facă din lectură o obișnuință în afara orelor de școală. Mai mult, încurajăm și părinții să își dedice din puținul timp liber acestei activități care, indirect, le poate îmbunătăși propriilor copii șansele de reușită în viață”, declară Cristina Damian, Directorul Executiv al Fundației United Way România.

Evenimentul a constat în sesiuni interactive de lectură, în care voluntarii au citit copiilor în întervalul orar 14:00 – 16:00, încurajându-i astfel pe cei mici să citească și în afara orelor de școală. Conform ultimei evaluări PISA (2012), România se află pe ultimele locuri la capitolul citire/ lectură, aproape 40% din totalul elevilor testați având rezultate slabe.

Din rolul său de organizator comunitar, United Way România a reunit în cadrul evenimentului peste 15 organizații non-profit, aproape 200 de voluntari din rândul unor companii partenere: Accenture, AROBS Transilvania Software, Continental Automotive, Deltatel, DLA Piper, Biroul de avocatură Hațegan, HP, ISDC, Luxoft, Metropolitan Life și Raiffeisen Bank, activitățile desfășurându-se în peste 20 de locații din București, Cluj și Timișoara. În Timișoara, evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

Parteneri în această inițiativă au mai fost Editura Litera, care a oferit o sponsorizare de 400 de cărți pentru copii participanți în București și Cluj-Napoca, precum și proiectul Cărțile pe Față și Radio România Cluj – pentru organizarea evenimentului la nivel local, în Cluj-Napoca. Mai mult, Read Across the Globe Day s-a bucurat de implicarea unor personalități ca Matteo, binecunoscutul artist, sau scriitorul Victor Miron, inițiatorul proiectului Cărțile pe Față.

Read Across the Globe Day este o inițiativă internațională la care s-a alăturat și United Way Worldwide, cea mai mare fundație privată din lume. La nivel global, evenimentul își propune să doboare World Guiness Record pentru cel mai mare număr de copii cărora li se citește în decurs de 24 de ore, pentru a promova astfel cauza alfabetizării.

Despre United Way
Fiecare om are dreptul la o viață bună: acces la educație pentru a obține un loc de muncă, o stare de sănatăte cât mai bună și venituri suficiente pentru a-și susține familia. De aceea, United Way România susține 3 direcții importante: educație, sănatate și integrare socio-economică. Astfel, United Way ajută mii de persoane dezavantajate: copii și tineri să meargă la școală, adulți să învețe meserii noi și să fie independenți, vârstnici singuri, persoane cu dizabilități sau cu boli grave, să se bucure de o viață mai bună. Pentru mai multe informații, accesați pagina www.unitedway.ro sau pagina de Facebook United Way România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.