“Am reușit să îi convingem pe guvernanți să nu taie în carne vie”

1

Un interviu realizat de Lorena Predatu (intern CeRe) cu Maria Culescu, președinta Asociației M.A.M.E.

Asociaţia M.A.M.E. a reuşit să intimideze Guvernul. A fost nevoie de un an de proteste şi negocieri pentru a-i convinge pe reprezentanţii Guvernului că ieşirea din colapsul economic nu se poate face prin reducerea porţiei de lapte praf şi de scutece pentru viitorul ţării. Nu au eliminat integral reducerea cu 25% a indemnizaţiilor pentru părinţi, dar au reuşit să menţină perioada concediului de creştere a copilului la doi ani. Practic, copiii noştri vor deprinde darul vorbirii sub îngrijirea părinţilor şi vor putea să-i dojenească cum se cuvine pe guvernanţi.”  – Rândul din față, Catalogul poveștilor premiate la Gala Premiilor Participării Publice – G3P, ediția a IIIa.

 

Lorena Predatu:  Cine este Asociația M.A.M.E.?

Maria Culescu: Asociația a fost înființată în 2009 după ce m-am întors in țară fiind diagnosticată cu cancer. Am mers în străinătate deoarece aveam nevoie de câteva ședințe de  CyberKnife, iar după ce am văzut ce poate oferi sistemul străin, m-am reîntors în țară cu dorința de a face ceva pentru a îmbunătăți actuala situație a spitalelor din România. Am ales denumirea M.A.M.E. deoarece primele persoane care au venit în ajutorul meu au fost prietene și mămici la rândul lor. Îmi doream să sprijin bolnavii cu afecțiuni grave care nu puteau fi vindecați în România. M.A.M.E. a contribuit la dotarea Institutului Clinic Fundeni cu un ecograf performant, a renovat și dotat unele spații din secția de pediatrie din Spitalul Fundeni, a reamenajat locul de joacă din curtea Spitalului Fundeni dotându-l cu noi ansambluri de joacă special create pentru siguranța copiilor.

L.P.: În 2011, Asociația M.A.M.E. a câștigat la cea de-a treia ediție a Galei Premiilor Participării Publice, Premiul “De aici nu se scade!” pentru proiectul “Apel pentru indemnizația mamelor”. Ce ați simțit în momentul în care ați aflat că ați câștigat unul din premiile G3P?

M.C.: Nu imi aduc aminte cu exactitate, dar lucru acesta îl simt de fiecare dată când Asociația M.A.M.E. este premiată pentru activitatea pe care o desfășoară pentru că întotdeauna recunoașterile acestea ne ajută să mergem mai departe și ne încurajează să luptăm cu mai multa forță să ne ducem la îndeplinire misiunea Asociației. Premiul G3P este primul premiu pe care l-am primit, este prima recunoaștere publică deși noi activam în sectorul ONG de aproximativ 3 ani de zile. Într-adevăr a fost un succes real când am reuşit să îi convingem pe guvernanţi să nu taie chiar în carne vie.

L.P.: Cum ați reușit să convingeți autoritățile să diminueze cuantumul indemnizației cu doar 15%, să mențina opțiunea concediului de doi ani și să includeți în legislație condiții speciale pentru părinții copiilor cu dizabilități?

M.C.: Prin diverse proteste, mulțumită mămicilor care ne-au solicitat acest lucru. Practic, noi suntem o organizație înființată în principal pentru a sprijini sistemul medical din România și pacienții cu afecțiuni foarte grave. Dar, având în vedere, denumirea Asociației M.A.M.E., foarte multe mămici, atunci când autoritățile au anunțat că vor să reducă indemnizația, au venit cu solicitări către noi spre a le sprijini și a intermedia discuțiile cu autoritățile. Așadar, așa am început. În prima fază am dorit să le spun că noi nu ne ocupam de partea de advocacy, dar nu am putut să refuz mămicile și împreună cu ele am început protestele, am început să scriem autorităților, am avut întâlniri cu Ministerul Muncii, am trimis amendamente unde am menționat neconcoranțe între ordonanța pe care ei o lansaseră la un moment dat și legea în sine. Până la urmă toate acestea, împreună cu perseverența, angajamentul mamicilor, intervenția unor factori politici precum și implicarea unor persoane publice importante care au răspuns apelului Asociației M.A.M.E. au condus la înregistrarea unei reușite în acest caz.

L.P.:  S-au aliat multe mămici evenimentelor?

M.C.: Au fost două proteste la două extreme, unul pe o vreme ploioasă și unul pe vreme mai călduroasă ulterior. Au participat destul de multe mamici, chiar a fost surprinzător întrucât majoritatea mămicilor erau cu bebeluși, iar unele erau cu cărucioare goale. Dar au fost prezente și și-au exprimat punctul de vedere în fața Guvernului și au fost auzite. Protestele au fost organizate oficial cu acceptul primăriilor, nimeni nu s-a dus pur și simplu.  Inițiativa protestelor nu a fost neapărat a noastră, însă noi am susținut organizarea protestelor în forma legală.

L.P.: Ce a însemnat pentru Asociația M.A.M.E. premiul primit pe scena G3P?

M.C.: Premiul oferit de CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) a însemnat foarte mult pentru noi și ne-a ajutat ulterior în desfășurarea activităților. Toată lumea, inclusiv sponsorii, altfel colaborează cu organizațiile care sunt apreciate de către CeRe. Beneficiile au fost vizibile pentru că imediat au venit către noi oameni care să ne sprijine. Pe de altă parte a fost de natură emoționala pentru că  în echipa noastră s-a simțit  mulțumirea sufletească pentru recunoașterea pe care am primit-o. Pe noi ne-a ajutat și ne-a convins că trebuie să facem mai mult în sensul ăsta. Imediat după premiul oferit de CeRe, advocacy-ul a devenit parte din activitatea noastră, am menționat-o ca fiind unul dintre domeniile strategice pe care ne concentrăm și cu siguranță Asociația M.A.M.E. va fi prezentă ori de câte ori va fi nevoie să militeze pentru drepturile femeilor, a copilului și a familiei în general.

Vă apreciez și vă mulțumesc din suflet pentru că existați și că încurajați ONG-urile să meargă mai departe, să își desfășoare activitatea în beneficiul societății civile. Din punctul nostru de vedere, CeRe este un pion important în Asociația noastră deoarece ne-a ajutat să ne conturăm mai bine activitatea și să ne îmbunătățim activitatea.

Un interviu de Lorena Predatu, intern CeRe.

 

Înscrierile pentru ediția a patra a G3P se vor încheia în 20 septembrie 2012. Spor la transmis povești de bine despre cetățeni și organizații care schimbă deciziile publice! 

Gala Premiilor Participării Publice – G3P este un eveniment anual organizat de Centrul de Resurse petru participare publică – CeRe care premiază cetățeni, organizații sau autorități publice, care prin acțiunile lor reușesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunității pe care o reprezintă.

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe s-a născut din convingerea că participarea publică nu este un moft, ci un principiu, care, dacă este folosit în adevăratul sens, poate aduce un câştig important comunităţilor din ţara noastră. La nivel local, CeRe a derulat numeroase proiecte în care au fost implicate autorităţi publice şi cetăţeni în peste 80 de comunităţi din România. În proiectele sale, autorităţile şi cetăţenii, folosind metode de participare inovative, promovate de CeRe, ajung să discute şi să ia decizii de comun acord cu privire la problemele comunităţii.

 

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Un comentariu

  1. avatar

    Sunt mama unui copil bolnav de leucemie. Multumita muncii pe care aceasta femeie, Maria Culescu, o depune in beneficiul bolnavilor din Romania, copilul meu traieste astazi. Salutam cu respect acest interviu si protagonista lui.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.