Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Afacerea Tănase (regia Ionuț Teianu) a câștigat marele premiu la DocuArt Fest

0

Festivalul de Film Documentar Românesc DocuArt Fest Bucharest și-a desemnat, duminică seara, câștigătorii competiției. Marele premiu a revenit filmului “Afacerea Tănase”, în regia Ionuț  Teianu.

Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză “Afacerea Tănase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidenţii Virgil  Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire  prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii.  Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii Francois Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă  pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Secțiunea principală DocuArt Fest

Premiul  pentru cea mai bună regie din secțiunea principală s-a acordat tot filmului “Afacerea Tănase”, în regia Ionuț Teianu, pentru claritatea cu care reconstituie comanda securității de asasinat a dizidenților români, Tănase și Goma.

Adelin Petrisor la DocuArt

Premiul pentru cea mai bună imagine a fost acordat filmului “Aici Nora Iuga” în regia lui Vlad Rotaru, imaginea Un cristian, Vlad Rotaru, Cezar Gheorghe și Nicu, pentru capacitatea de a surprinde ubicuitatea personajului  Nora Iuga.

Premiul  pentru cel mai bun montaj s-a acordat filmului “În spatele cortinei”, în regia Bogdan Mustață, film montat de Georgiana Mera, pentru eficiența expresivă a montajului, stărilor profund antagonice: propaganda comunistă și tragedia realului.

Secțiunea  studențească DocuArt Fest

Premiul  pentru cea mai bună regie s-a acordat filmului “GEORGE”, în regia Alexandrei Coca-Cozma, pentru delicatețea cu care regizorul construiește personajul, băiatul nevăzător, evitând tragicul fără perspectivă  și portretizând într-un mod optimist șansa unei vieți.

Premiul pentru cea mai bună imagine s-a acordat filmului “IULIAN”, în regia lui Alex Mironescu, imaginea by Zoran Simulo, pentru acuratețea clasicismului asumat și a simplității eleganței cadrelor.

Premiul pentru cel mai bun montaj, secțiunea studențească s-a acordat  filmului “Sorin Chifiruc, compromis”, în regia lui Alexandru Badea, montaj Andrei Boanță, pentru folosirea cu îndemânare a unei mari diversități de imagini de arhivă.

Totodată,  anul acesta s-a acordat și un premiu special în cadrul secțiunii studențești. Premiul a revenit autorului Vlad Alexandru, pentru realizarea filmului „O altă zi a omenirii”, o pveste terifiantă trăită de Charles Wratto, un fost copil soldat al Războiului Civil din Liberia, Africa.

DocuArt  Fest s-a încheiat duminică seara, cu gala de premiere, 3 filme documentare de artă  și o retrospectivă Florin Iepan. Ediția a treia a festivalului de film documentar românesc a avut  loc în perioada 1 – 5 octombrie 2014,  la Cinemateca  Eforie, cu intrare  liberă.

Directorul Docuart Daniela Apostol

„5 zile de documentar cu un număr mult mai mare de spectatori față de ediția precedentă, public tânăr curios și activ la sesiunile de Q&A, bună parte din acesta prezent și la sesiunile de masterclass cu Florin Iepan, Paula Herlo și Dana Bunescu. 5 zile cu vreme răcoroasă dar cu atmosferă caldă, cinefili pasionați și o echipă care deja se gândește la ediția următoare” – Daniela Apostol, director DocuaArt

Mulțumim sponsorilor, în special sponsorului principal MaxBet, partenerilor media și tuturor  celor care ne-au ajutat la distribuirea informațiilor.

Toate informațiile despre întregul eveniment  le găsiți pe www.docuart.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.