A 26-a editie a Festivalului International George Enescu a ajuns la final

0

Duminica s-a incheiat la Bucuresti a 26-a editie a Festivalului International George Enescu printr-un concert sustinut de Orchestra Regala Concertgebouw dirijata de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciana in interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare romanesti op. 32. Alaturi de orchestra, au urcat pe scena Salii Palatului pe parcursul concertului mezzo-soprana Jennifer Johnston, Corul Academic Radio si Corul de Copii Radio, pregatite de maestrii Ciprian Tutu si Razvan Rados, pentru monumentala Simfonie a 3-a in re minor de Gustav Mahler.

Festivalul International George Enescu, eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii,  a avut parte de un final de gala pentru editia din 2023, care a numarat nu mai putin de 90 de concerte in programul oficial. Peste 3500 de artisti au urcat pe scenele de la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio, Sala Auditorium si Sala Majestic a Teatrului Odeon vreme de 29 de zile. Un adevarat maraton muzical in care au fost prezentate lucrari in premiera nationala si mondiala si care a adus melomani din toate colturile lumii la Bucuresti. 

Peste 110.000 de iubitori ai muzicii clasice din Romania, Statele Unite ale Americii, Franta, Spania, Germania, Australia, Israel, sau de pe continentul african au asistat la cea de-a 26-a editie a Festivalului Enescu.

Nu au lipsit interpretari memorabile ale lucrarilor enesciene: 39 de lucrari simfonice si camerale, printre care Simfonia a 3-a op.21 in interpretarea maestrului Cristian Macelaru, sub bagheta caruia au evoluat Orchestra Nationala a Frantei alaturi de membrii Orchestrei Romane de Tineret si Corul Filarmonicii George Enescu, pregatit de dirijorul Iosif Ion Prunner. Simfonia a 3-a este una dintre cele mai profunde creatii ale marelui muzician George Enescu, in care autenticitatea lucrarii se releva atat pe plan pur muzical, cat si in sfera ideilor filosofice pe care aceasta monumentala simfonie le genereaza.

Maestrul Zubin Mehta, presedintele de onoare al Festivalului Enescu, a dirijat la Bucuresti preludiul la opera Oedipe in interpretarea muzicienilor italieni de la Maggio Musicale Fiorentino.

Prezenta romaneasca in Festivalul Enescu a fost marcata de participarea a 17 orchestre simfonice din Bucuresti si provincie, a peste 20 de compozitori romani in programul principal si al evenimentelor conexe in Bucuresti si in tara si a numerosi solisti, printre care se numara pianistii Daniel Ciobanu, Andrei Gologan, Florian Mitrea, violonistele Cristina Ioana Goicea si Maria Marica, castigatoarea Concursului International George Enescu 2022, sau laureati ai editiilor precedente: Stefan Aprodu – vioara, George Todica – pian, Adela Liculescu – pian, Stefan Cazacu – violoncel, Constantin Borodin – violoncel. 

7 dirijori romani au urcat pe scena principala a Festivalului, la Bucuresti: Cristian Macelaru, Christian Badea, Cristian Mandeal, Cristian Spataru, Constantin Grigore, Andrei Feher sau Gabriel Bebeselea.

A fost prima editie desfasurata sub conducerea maestrului Cristian Macelaru in calitate de Director Artistic si a Cristinei Uruc, Manager interimar ARTEXIM, in calitate de Director Executiv.

Festivalul Enescu devine centrul cultural al globului timp de 4 saptamani. Este un festival care aduna mii de artisti din cele mai bune orchestre ale lumii pentru aceasta sarbatoare a muzicii. Ne-am bucurat impreuna de spiritul Generozitatii prin muzica si am daruit lumii intregi lucrarile lui George Enescu, care au putut fi ascultate in Sala Palatului si Ateneul Roman, dar si online, de oameni din cateva zeci de tari.” a declarat Cristian Macelaru, Directorul Artistic al Festivalului.

Peste 170 de oameni au lucrat in echipa ARTEXIM si in echipele partenerilor care au contribuit la realizarea acestei editii. 

„Am incheiat cu succes o noua editie a Festivalului International George Enescu, alaturi de o echipa in mare parte noua, intr-un context post-pandemic. Timp de 29 de zile ne-am bucurat de muzica exceptionala in interpretari unice, care ne-a oferit energia sa putem mentine la nivel inalt standardele de organizare a Festivalului Enescu, contribuind 24 din 24 de ore, 7 de zile din 7 la derularea celei mai importante manifestari culturale din Romania.” a declarat Cristina Uruc, Manager interimar ARTEXIM.

La Bucuresti, in prima saptamana de Festival, a avut loc un proiect in rezidenta artistica care a numarat 10 zile de workshop-uri, conferinte si concerte: Academia Lumières d’Europe, initiativa desfasurata sub patronajul Unesco, in parteneriat cu Institutul Francez si Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti

24 de copii din cadrul proiectelor Fundatiilor Special Olympics, Motivation si Asociatiei Amurtel au participat la doua dintre cele patru concerte din seria dedicata familiilor si copiilor de la Teatrul Odeon.

15 campioni sportivi cu sindrom Down, din cadrul Fundatiei Special Olympics Romania, s-au implicat activ in organizarea Festivalului, primind publicul si distribuind materialele de informare asupra programului serii de la concertele sustinute de marile orchestre ale lumii la Sala Palatului.

Cifrele Festivalului Enescu 2023

Peste 110.000 de spectatori din Romania si mai multe tari ale lumii au urmarit concertele organizate la Bucuresti, in cele cinci sali principale ale Festivalului, si transmise online, la care se adauga si publicul care a participat la Piata Festivalului, la evenimentele conexe si seria „Festivalul Enescu in tara”.

62 de concerte, un numar record, au fost disponibile spre vizionare pe site-ul FestivalEnescu.ro, pentru 12 sau chiar 24 de ore de la transmisia live. Vizitatori din peste 45 de tari au urmarit concertele online, fiind inregistrate vizionari din Germania, Franta, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, dar si din tari precum Argentina, Taiwan, Chile sau Kazahstan.

 

Cei 3550 de artisti prezenti la Bucuresti au adunat un total de peste 9000 de nopti de cazare si au parcurs peste 15.000 de kilometri in masinile oferite de partenerul de mobilitate Blue. Zeci de tone de instrumente au fost transportate din marile orase europene la Bucuresti, descarcate si incarcate de echipa de productie in culisele salilor de concerte.

Peste jumatate de milion de utilizatori au intrat in contact cu Festivalul in mediul online prin intermediul site-ului, blogului si retelelor de socializare. Blogul Festivalului, unul dintre proiectele noi din acest an, a publicat peste 150 de texte, cronici si prezentari de spectacole, inclusiv un Jurnal de Festival semnat de scriitorul Radu Paraschivescu. 

Contul de Instagram a avut o crestere cu 45% a numarului de urmaritori si a atins peste 100.000 de utilizatori. Contul de TikTok, o alta noutate din acest an, a adunat peste 90.000 de vizualizari pentru clipurile publicate.

Proiectele video din acest an, seria de interviuri Voices of the Festival, Highlights of the Week si People of Enescu au adunat peste 320.000 de vizionari pe Facebook si YouTube.

Multumiri

Calde multumiri tuturor acelora care, cu generozitate, au contribuit la organizarea Festivalului International George Enescu: Administratia Prezidentiala, Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii, Fundatia ART PRODUCTION – co-organizatori, co-producatorii Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB, Radio Romania si Televiziunea Romana, sponsorii principali Rompetrol si BRD Groupe Société Générale, sponsorii si partenerii institutionali, media, furnizorii si colaboratorii.

Eforturile noastre au fost facute in slujba muzicii si a publicului, caruia ii multumim pentru devotament.


Ne revedem in 2024 la Concursul International George Enescu, care va fi organizat in luna septembrie si in 2025 la Festivalul International George Enescu.

Va invitam sa ne urmariti in continuare pe site-ul Festivalului, pe Blog, pe conturile de Facebook, Instagram, YouTube si TikTok si sa va abonati la Newsletter-ul Festivalului Enescu pentru cele mai noi informatii despre Festival si despre Concurs.

Despre Festivalul International George Enescu

Festivalul International George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzica clasica la nivel international, organizat incepand cu 1958. Evenimentul se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si este un proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii. Cea de-a 26-a editie a festivalului a avut loc intre 27 august si 24 septembrie, iar tema editiei a fost„Generozitate prin muzica”|”Generosity through Music”. Programul festivalului a inclus peste 3.500 dintre cei mai renumiti artisti ai lumii, peste 51  de orchestre din 16 tari, lucrari in prima auditie si concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/ 

Festivalul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii. 

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundatia ArtProduction

Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti

Sponsori principali: Rompetrol, BRD – Groupe Société Générale


Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana si Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR; ALTHAUS, BIGOTTI

Cu sprijinul: Yokko, Paradigma Film, Crowdfavorite, RPG Security, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti; Ministerul Antreprenoriatului si Turismului

Furnizor servicii juridice: Tuca Zbarcea si Asociatii

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;


Partener de mobilitate: Blue;

Partener de vizibilitate: Xiaomi Romania

Parteneri media principali: Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres

Parteneri media internationali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

Parteneri media: Europa FM, ELLE, Alist Magazine, Psychologies, Zile si Nopti, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Evenimentul istoric, evz.ro, Leviathan,  IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, LiterNet.ro, Urban.ro, Catchy.ro, PRESShub.ro, Modernism.ro, Life.ro, QMagazine

Parteneri institutionali: Filarmonica George Enescu, Muzeul National de Arta al Romaniei, Teatrul Odeon, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Opera Nationala Bucuresti, Muzeul National George Enescu, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian, Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Centrul National de Arta Tinerimea Romana, Corul National de Camera Madrigal – Marin Constantin, Institutul Francez, Centrul de Cultura Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Teatrul Godot, Fundatia Special Olympics Romania, Fundatia Motivation Romania, Asociatia de Ajutor Amurtel Romania prin Centrul Rezidential Familia Amurtel, Asociatia Culturala Play, Asociatia Scena Muzicala 

Filarmonica Banatul Timisoara, Filarmonica Mihail Jora Bacau, Filarmonica Moldova Iasi, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Transilvania Cluj-Napoca, Filarmonica Arad, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu Mare, Filarmonica Oltenia Craiova, Filarmonica Ion Dumitrescu Ramnicu Valcea, Filarmonica Pitesti, Filarmonica Paul Constantinescu Ploiesti, Filarmonica George Enescu Botosani, Academia de Muzica Gheorghe Dima Cluj-Napoca, Centrul Cultural Judetean Constanta Teodor T. Burada, Asociatia Antiqua, Asociatia Culturala Sound Borders, Asociatia Sonoart

Rezidenta artistica: Lumières d’Europe – By Les Dissonances

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.