Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

6 noiembrie//Expoziția Arbori Bătrâni//Florin Ghenade//Kube Musette

0

Din cauza ultimelor evenimente tragice care au marcat inclusiv viața culturală a orașului, amânăm, în semn de respect față de memoria celor dispăruți,
evenimentul pe care îl aveam pregătit pentru mâine, 3 noiembrie.

Astfel, inaugurarea la București a proiectului Arbori Bătrâni va avea loc vineri, 6 noiembrie, în spațiul Kube Musette, Bd. Calea Victoriei, nr. 114.

De la ora 18.00 va avea loc conferința Copacii, ca oamenii a scriitoarei Simona Popescu, iar de la ora 19.00 vernisajul.

Concertul Imago Mundi este reprogramat pentru data de 15 noiembrie când va avea loc ultima conferință, cea a biologului Tibor Hartel.

Arbori Bătrâni este un demers artistic dinamic rezultat în urma cercetărilor de teren întreprinse în țară în vederea documentării fotografice a copacilor multiseculari.
Proiectul fotografic al lui Ghenade se înscrie în direcția preocupărilor pentru înțelegerea și studiul peisajului proprie Galeriei Posibilă în ultimii ani.
pliant_mic

Arbori Bătrâni_Florin Ghenade

curator Sandra Demetrescu
video Cristian Stănoiu

octombrie – noiembrie 2015
Timișoara – Cluj-Napoca – București

Timișoara_Muzeul de Artă, Piața Unirii, nr. 1, 9 – 25 octombrie
Vernisaj, 9 octombrie, orele 19.00

Cluj-Napoca_Fabrica de Pensule, Strada Henri Barbusse 59-61, Universitatea Sapientia, Strada Matei Corvin 4, 29 octombrie – 15 noiembrie
Vernisaj, 29 octombrie, orele 19.00

București_ Kube Musette, Calea Victoriei, nr. 114, 3 – 15 noiembrie
Vernisaj, 3 noiembrie, orele 19.00

Proiectul fotografic al lui Florin Ghenade, Arbori Bătrâni, se înscrie în direcția preocupărilor pentru înțelegerea și studiul peisajului proprie Galeriei Posibilă din ultimii ani.
Timp de trei ani Florin Ghenade, alături de Cristian Stănoiu au fotografiat și înregistrat, noaptea, pe plan-film, arbori remarcabili din România. Acest patrimoniu natural și cultural a generat un proiect pe care Galeria Posibilă și curatorul Sandra Demetrescu îl propun în această toamnă, cu o imagine complexă asupra arborilor bătrâni, incluzând atât fotografiile lui Florin Ghenade, cât și video-urile lui Cristian Stănoiu, un preview al albumului care va cuprinde toți arborii fotografiați până în prezent.

Pe parcurs, proiectul a devenit un adevărat laborator interdisciplinar, întrucât acesta vizează totodată conștientizarea valorilor ecologice, biologice, literare și antropologice ale arborilor seculari. Astfel, noile perspective sunt explorate odată cu seria de conferințe ce va însoți evenimentul de la București, susținute de biologul Tibor Hartel și antropologul Ioana Popescu, precum și prin textul scriitoarei Simona Popescu inclus în album.

Proiectul este o încercare de ”a documenta documente vii”, fiind pus de către autor sub semnul ”împăcării contrariilor” (Coincidentia oppsitorum). Arborii sunt fotografiați în întunericul nopții dar sunt luminați, sunt ascunși dar sunt arătați, sunt documentați dar rămân neînțeleși.

„Coincidentia oppositorum” este semnul sub care Florin Ghenade își pune demersul artistic, care ia astfel (și) forma unei meditații pe marginea mediului fotografiei în sine (în speță cea analogică, pe care o practică): privită ca un construct dialectic, fotografia revelează și, în același timp, ocultează, așa cum se constituie între negativ și pozitiv, între ceea ce este captat pe peliculă și ceea ce, inevitabil, nu se dezvăluie privirii. Coexistența contrastelor se regăsește și în subiectul surprins, arborii: priviți ei înșiși ca niște documente, ca martori – muți – ai timpului care a trecut peste ei (sau prin fața lor); copacii seculari devin un tip distinct de memorie – vie – în raport cu care reprezentarea lor capătă statutul de indice (consubstanțial), reînchizând, astfel (chiar dacă doar într-o primă instanță), cercul discursului despre fotografie și deschizându-ne calea către interogație. – curator Sandra Demetrescu

Arborii bătrâni sunt de neînlocuit. Este nevoie de sute de ani pentru ca arborele să îşi recapete multiplele valori sociale, culturale, istorice și ecologice. Toate aceste valori pot dispărea definitiv foarte uşor.
 Arborii bătrâni ar putea trăi mai multe generaţii după noi, reprezentând elemente stabile în vremurile din ce în ce mai schimbătoare şi tulburente. Pentru asta, trebuie să avem grijă de ei, acum.
 biolog Tibor Hartel

Toți acești arbori exemplari. În fond, peisajul tipic românesc, toposul lui vizual nu este nici lanul de grâu, nici turmele păscând în vârf de munte, ci copacul bătrân și umbros, sub care ciobanul sprijinit în bâtă își păzește oile. antropolog Ioana Popescu

Copacii, ca oamenii…Cînd cineva fotografiază copaci singuri, noaptea, puternic luminaţi, creează o scenografie în care personajele sînt copacul, lumina şi el însuşi, fotograful (privirea lui gînditoare, mai precis). Să pui un copac în lumină! Copacul devine obiect estetic. Deschis interpretărilor. Şi, sigur, ca în Blow-up, filmul lui Michelangelo Antonioni, încep să conteze detaliile, abia zărite în întuneric. scriitoare Simona Popescu

Program conferințe Kube Musette_București

Copacii, ca oamenii
Simona Popescu, scriitoare
06.11, ora 18:00

Despre frumusețea imperfecțiunii
Ioana Popescu, antropolog
11.11, ora 18:00

Arborii bătrâni între protejarea valorilor și valorile protejării
Tibor Hartel, biolog
15.11, ora 18:00

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Parteneri_Muzeul de Artă Timișoara, Kube Musette, WWFRemarkable Trees of Romania, Fundația ProPatrimonio, Asociația 37, Revista Zeppelin, Revista Igloo, Revista Arta, GraphicFront, The Institute, Think Outside The Box, National Geographic, Muzeul de fotografie, Universitatea Sapientia, Fabrica de Pensule.

Credite foto
Fotografiile sunt furnizate prin amabilitatea Galeriei Posibilă.
Imaginea nr. 1 Florin Ghenade, Plopul de la Rafaila, jud. Vaslui
Imaginea nr. 2 Florin Ghenade, Stejarul din Breite, jud. Mureș
Imaginea nr. 3 Florin Ghenade, Stejărică, sat Plopi, jud. Teleorman

——————————–
Preocupată de înțelegerea și studiul peisajului, Galeria Posibilă prezintă artiști ale căror lucrări permit deopotrivă discuții specifice artei contemporane și ale domeniilor conexe. Dincolo de a fi un mediator al artei, galerie privată, comercială, a cărei identitate s-a construit treptat, ca platformă de experiment artistic, expozițional și curatorial, programul galeriei cuprinde, în ultimii ani, expoziții asupra peisajului. Astfel, apariția peisajelor transilvănene în pictura lui Ștefan Câlția sunt premise ale studiului asupra peisajului agricol. Pe de altă parte, artiști emergenți din domeniul fotografiei sunt preocupați de peisaj ca studiu biologic și antropologic (Florin Ghenade, „Arbori bătrâni”, Lucian Bran „Înapoi la izvoare”, „Grădini urbane”), ori din perspectivă istorică, precum și prin calitatea naturii de a asimila obiectele/spațiile create de om (Bogdan Gîrbovan și Michele Bressan, „R.A.P.I.”, Lucian Bran „Structuri alienate”).
Pe lângă activitatea expozițională, Galeria Posibilă alcătuiește treptat o bibliotecă dedicată peisajului în fotografie.
Galeria Posibilă, înființată de Matei Câlția în anul 2003, cuprinde, pe lângă interesul pentru peisaj, o istorie expozițională și editorială dedicată unor artiști precum: Nicu Ilfoveanu, Dan Perjovschi, Ion Dumitriu, Matei Bejenaru, Gili Mocanu.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.