Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

5 cladiri importante din Bucuresti vor fi iluminate in albastru cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului – 2 aprilie

0

2 Aprilie –  Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

De cinci ani, pe 2 Aprilie, organizațiile mondiale și nationale, specialiștii în autism și parinții își unesc forțele într-o inițiativă comună cu ocazia Zilei Internaționale de Constientizare a Autismului.  Scopul evenimentelor  este  de  a promova  o mai bună înțelegere a autismului și de a crește nivelul de conștientizare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

În București, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului este marcată de următoarele evenimente:

  • ora 11.00 –  în Piața UniversitățiiParcul Colțea, zeci de părinți și copii, voluntari, specialiști și persoane publice construiesc împreună funda puzzle multicoloră, simbol internațional al autismului.

 

  • ora 12.00 – din Piața Universității spre Piața Unirii – marș de solidaritate cu persoanele cu autism, la finalul căruia sunt lansate sute de baloane albastre

 

  • orele 11:00 – 17:00 –  Piața UniriiInițiativa  experiment Zona gri:  bucureștenii au ocazia să se transpună în pielea unei  persoane cu autism, pentru a afla astfel cum se simte aceasta într-o societate care o izolează și o stigmatizează.  Acțiunea încearcă să sensibilizeze trecătorii asupra faptului că, persoanele cu autism trăiesc zi de zi într-o zonă obscură, guvernată de “reguli“ deseori neloiale: ignorarea și privarea de drepturi elementare – dreptul de a merge la o școală de masă, dreptul de a frecventa medii sociale tipice etc. Cei solidari pot semna și o petiție pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism, cu accent pe dreptul de a fi integrați corect în gradul de handicap după ce împlinesc 18 ani.

 

  • în nopțile de 1-2 și 2-3 aprilie – sunt luminate în albastru 5 clădiri din București: Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Palatul Victoria, Arcul de Triumf și Hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Această activitate face parte dintr-o mișcare internațională – Light It Up Blue, inițiată de organizația americană Autism Speaks în anul 2011.

Actrița Manuela Hărăbor, ea însăși mamă a unui copil cu autism și susținătoare a cauzei, a declarat cu ocazia evenimentelor: “Mă bucură faptul că în acest an am reușit să ne mobilizăm mult mai mulți și mult mai unitar pentru a marca această zi de conștientizare a autismului. Astfel, zeci de organizații din toată țara fac acest marș și au inițiat activitățile de iluminare în albastru a clădirilor marcante din toată România. Astfel, suntem și noi parte a campaniei internaționale. Sperăm însă ca aceasta să nu fie unica zi in care să fim alături cu toții de persoanele afectate de autism și să le înțelegem nevoile. Și mai sperăm ca anul viitor, autorităile și instituțiile să fie dispuse să ne ajute și cu resurse proprii în campania de iluminare în albastru a clădirilor, arătându-ne astfel că sunt alături de copiii noștri.”

Concomitent, acțiuni  similare de solidarizare cu persoanele cu autism au loc în mai multe orase din țară:  Bacău, Baia Mare, Brașov, Cluj, Craiova, Focșani, Iași, Oradea, Timișoara, ș.a.m.d

Autismul este o tulburare gravă de dezvoltare, de natură neurobiologică, ce afectează individul în trei arii: comunicare, relaționare și adaptarea simțurilor la mediu. Autismul are o incidență în creștere alarmantă, de curând în Statele Unite ultimele cercetări relevând faptul că 1 din 88 de copii este diagnosticat cu o tulburare din spectrul autismului (sursa Autism Speaks). În România, însă, nu există o statistică oficială, care să reflecte realitatea.

Evenimentele din Bucuresti sunt organizate de: Asociația Învingem Autismul, Autism România, Fundația Romanian Angel Appeal, Centrul Horia Moțoi, Asociația Help Mălin, Asociația Natională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată, Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism, Fundația Copii în Dificultate, Centrul Don Orione, Asociația Puzzle România, Centrul New Odyssey.

Sustinători:

Fundatia Vodafone, Cocor, AVS, Luxten, Hotel JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Spectacular, Coprint, Blu Party, Balon d’or, Digi 24, PosterCom, the Group Foundation.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.