4 şcoli din România participă la competiţia internaţională „Şcoli Europene pentru o planetă vie”, organizată de WWF şi Fundaţia ERSTE

0

Săptămâna trecută 4 echipe de elevi şi profesori din România au luat parte, în Austria, la evenimentul de lansare a celei de-a patra etape a proiectului internaţional „Şcoli europene pentru o planetă vie”, realizat de WWF,  în parteneriat cu Fundaţia ERSTE. Timp de o săptămână, 33 de echipe formate din elevi şi profesori din România şi din alte 8 ţări europene au luat parte la o sesiune de pregătire pentru elevi şi profesori, într-o locaţie din sud-estul Vienei. Pănă la sfârşitul anului şcolar elevii vor implementa proiecte dedicate conservării naturii, abordând una din temele propuse de organizatori: „Amprenta ecologică” şi „Dunărea”, urmând ca cele mai bune proiecte să fie premiate în cadrul unei ceremonii de premiere care va avea loc în iunie 2012 în România. Premiul va consta într-o tabără în mijlocul naturii în România. „Pentru al patrulea an consecutiv proiectul „Şcoli Europene pentru o planetă vie” pune în legătură elevi iubitori de natură şi profesori din diferite ţări şi culturi”, a spus Barbara Tauscher, coordonatorul programului de educaţie  ecologică din cadrul WWF Austria. „Aşteptăm cu nerăbdare noile idei pe care copiii le vor pune în aplicare pe parcursul acestui an şcolar”.

33 de echipe de elevi şi profesori din România, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina au participat, timp de o săptămână, la evenimentul de lansare a noii etape a proiectului, care a avut loc în parcul naţional Illmitz din regiunea Seewinkel, Austria. România a fost reprezentată de patru echipe, formate din câte un profesor şi un elev provenind din patru şcoli din: Bucureşti, Timiș, Suceava și Bacău. Prin workshopuri şi activităţi în aer liber, experţii WWF au prezentat elevilor cu vârste de la 12 la 17 ani, precum şi profesorilor, cele două teme ale concursului: “Dunărea – linia vieţii Europei” şi „Amprenta ecologică – Efecte globale ale consumului”. “Principalul punct pe care ne-am axat pe parcursul aceastei ediţii a fost spiritul civic activ”, a declarat Tauscher. „Dorim să le arătăm copiilor că au posibilitatea de a se implica, de a-şi exprima opinia în public şi de a-i motiva şi pe alţii să acţioneze. Rolul profesorilor este doar acela de a-i coordona pe copii, ideile de proiecte şi implementarea lor aparţinând în totalitate copiilor. În decursul ultimilor trei ani şcolari, în cadrul proiectului au fost întreprinse activităţi extrem de interesante, precum acţiuni de reciclare realizate în colaborare cu primăriile, expoziţii, piese de teatru, precum şi campanii de tipul <<elevii îi învaţă pe elevi>>”

Evoluţia proiectelor de conservare a naturii poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului larg: http://schools.foralivingplanet.eu.  Aici elevii vor ţine jurnale de proiect, vor posta fotografii şi filmuleţe şi vor împărtăşi din experienţe. Elevii, profesorii şi orice alte persoane interesate ce vizitează blogul pot posta comentarii despre fiecare activitate din proiect.

 

“Fundaţia ERSTE sprijină programul „Şcoli Europene pentru o Planetă Vie” adăugând, astfel,  o importantă iniţiativă ecologică la propriile proiecte de educaţie derulate în Europa centrală şi de sud-est” a declarat Boris Marte, membru al Boardului Fundaţiei ERSTE. „A sprijini proiectele educaţionale înseamnă a trata cu seriozitate viitorul Europei. Posibilitatea de a-şi împărtăşi interesul pentru problemele ecologice în cadrul unui proiect internaţional reprezintă o experienţă remarcabilă atât pentru elevi, cât şi pentru profesori”.

Proiectul de educaţie ecologică „Şcoli Europene pentru o Planetă Vie” a fost organizat pentru prima dată în anul şcolar 2008/2009. Până în prezent, 85 de clase din 11 ţări europene s-au implicat în proiect, aproximativ 2000 elevi cu vârste de la 12 la 17 ani implementând, astfel, proiecte de protecţie a mediului.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm vizitaţi blogul http://schools.foralivingplanet.eu

WWF

Organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) este una din cele mai mari şi mai eficiente organizaţii internaţionale mondiale independente care derulează proiecte pentru conservarea naturii. WWF are aproximativ 5 milioane de susţinători în toată lumea şi o reţea activă în peste 100 de ţări. Misiunea WWF este aceea de a opri degradarea mediului natural şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, prin:  • conservarea diversităţii biologice • promovarea consumului resurselor naturale regenerabile • promovarea reducerii poluării şi a consumului în exces.

Mai multe informaţii sunt disponibile la adresa: www.wwf.ro.

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este unul din acţionarii Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.