Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

160 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI CIPRIAN PORUMBESCU

0

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, duminică, 13 octombrie 2013, între orele 11.00 – 15.00, la sala “Victor Ion Popa”, la întâlnirea culturală de sărbătorire a

160 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI CIPRIAN PORUMBESCU,

personalitate marcantă a muzicii româneşti.

Această întâlnire face parte din programul Mari personalităţi, menit să elogieze, pe cei care au îmbogăţit, de-a lungul timpului, literatura, muzica, dansul, tehnica, medicina, cu opera lor.

Evenimentul din 13 octombrie va aduce în prim-plan personalitatea lui Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai vremii.

            Ciprian Porumbescu s-a născut la 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, într-o casă modestă, de ţară, ca fiu al Emiliei şi al preotului Iraclie Golembiovski. Viitorul compozitor va utiliza la început numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă, Golembiovski-Porumbescu şi, mai apoi, Porumbescu.

A început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi, unde conduce Corul Societăţii Culturale „Arboroasa”; apoi îşi continuă studiile la „Konservatorium fur Musik” din Viena, unde dirijează Corul Societăţii Studenţeşti „România Jună”. Aici va scoate, în anul 1880, douăzeci de piese corale şi cântece la unison, reunite în „Colecţiune de cântece sociale pentru studenţii români”.

La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale „Crai Nou”, piesă în două acte ce se va bucura de un mare succes atât în acea perioadă, cât mai ales, odată cu trecerea timpului.

Printre lucrările sale se numără „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Gaudeamus Igitur”, „Odă ostaşilor români” şi altele.

Ciprian Porumbescu se stinge din viaţă în casa de la Stupca (sat numit azi Ciprian Porumbescu, în onoarea marelui compozitor), la data de 6 iunie 1883, la numai 29 de ani.

Întreaga sa creaţie muzicală se încadrează în sfera curentului romantic, manifestând în totalitate elemente tehnice şi de expresivitate ale acestui curent.

În lucrările sale, Porumbescu inserează tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care afişează o serie de trăiri personale, gânduri şi idei, ce doar în acest mod pot fi auzite.

Acest remember Ciprian Porumbescu cuprinde versuri, pe acorduri de vioară si taragot, precum şi un  moment de muzică populară şi clasică.

afis a4

 

VEZI PROGRAMUL

Cânta la Stupca o vioară!

Ciprian Porumbescu

160 de ani de la naştere

13 octombrie 2013

PROGRAM

 

 

12.00   Remember Ciprian Porumbescu

Conf. univ. dr. Paula Popoiu – Director general MNSDG

 

12.15   O viaţă pentru muzică…  Ciprian Porumbescu  

Dr. Ilinca Dumitrescu – pianistă concertistă, muzicolog

 

12.30   Din fragedă copilărie – versuri de Florentina Dumitraşcu

Mario Dumitraşcu

 

12.35   Balada pentru vioară

Muzicienii Adrian Drăgoescu

       Andreea Mitrea 

 

12.50   După 40 de ani… la întâlnire  Berta Gorgon şi Ciprian Porumbescu

Actorii Tamara Creţulescu, dr. Vlad Rădescu

 

13.15   Crai nou…

Tenor – Florin Ormenişan

soprană – Nora Păunescu

pianist – Alexandru Răileanu

 

13.30   Versuri pentru Ciprian Porumbescu

Ileana Nichita – studentă ATF

 

13.40   O seară la stână (Idilă)

Dr. Vasile Macovei – fagotist

 

13.50   Drag de Eminescu… versuri

Florin Bodea – arhitect

 

14.00   Cât îi ţara românească…    

Gheorghe Popa – taragot

Alin Suceveanu – solist de  muzică populară

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.