WWF lansează un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000

0

În lipsa fondurilor, proprietarii care au avut „șansa” să dețină păduri în ariile potejate Natura 2000 sunt abandonați de către stat să decidă, pe propria răspundere și cheltuială, dacă vor și pot să le protejeze sau nu. Aceștia riscă astfel sancțiuni pentru neimplementarea măsurilor necesare și pentru nerespectarea interdicțiilor, cum ar fi cele de recoltare a lemnului, prevăzute în planurile de management.

Valea Crapaturii and Rock of the King, NP Piatra Craiului, Transylvania, Southern Carpathian, Romania

WWF monitorizează cu atenție acțiunile autorităților legate de protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor și de aceea lansează un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000. Soarta acestora depinde de alocarea fondurilor europene în cadrul Planului Național Strategic (PNS), care trebuie să devină operațional la începutul lui 2023.

Până acum, în ciuda tuturor eforturilor noastre din ultimii doi ani, autoritățile au refuzat să susțină nevoile de conservare ale pădurilor, fără a aduce vreun argument solid în această direcție. După ce România a publicat în februarie primul draft al PNS, WWF i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Johannis prin care i-a solicitat să intervină în sprijinul pădurilor. Mai mult, am trimis o scrisoare și către Comisia Europeană (CE) prin care am propus o serie de măsuri care ar trebui incluse în PNS ca să ne putem proteja pădurile în condiții sustenabile. Observațiile pe care CE le-a trimis ulterior României în legătură cu draftul PNS susțin aproape în totalitate măsurile propuse de WWF.

Săptămâna trecută a avut loc ultimul grup de lucru pe baza căruia Ministerul Agriculturii (MADR) va redacta forma finală a PNS, de care depinde viitorul pădurilor pentru următorii 10 ani. Niciuna dintre recomandările Comisiei Europene referitoare la păduri nu a fost inclusă în noul draft. Din păcate, decizia de alocare a acestor fonduri europene este politică și este împărțită între mai multe ministere. Programul este gestionat de MADR, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, de care aparțin pădurile, nu reușește să facă propuneri convingătoare ca să atragă finanțare.

România urmează acum să trimită proiectul final al PNS către Comisia Europeană, pe care aceasta trebuie să îl aprobe până la sfârșitul anului. WWF va sesiza din nou CE asupra pericolului ce planează asupra pădurilor „protejate” ale României.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.