Premieră românească în Himalaya: Horia Colibășanu a urcat pe Kangchenjunga, „vârful neatins”

0

07.05.2022 – Astăzi, în jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a reușit, în premieră pentru alpinismul românesc, să urce pe vârful Kangchenjunga (8586 m.), al treilea munte ca înălțime de pe planetă, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

Horia Colibășanu a transmis vestea reușitei prin telefonul-satelit după ce începuse deja coborârea. Traseul a fost foarte lung și obositor, a mai spus sportivul, aflat în drum spre Tabăra 4 a muntelui (de la 7600 de metri). Acolo îl așteptau colegii de expediție, românul Marius Gane și slovacul Peter Hámor, care renunțaseră la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

Ascensiunea a durat patru zile, fiind precedată de trei săptămâni de aclimatizare și echipare a rutei. Kangchenjunga era singurul munte de peste 8000 de metri neatins până acum de români. Horia Colibășanu a făcut prima încercare de ascensiune pe Kangchenjunga în urmă cu 10 ani, când a ajuns la aproximativ 8400 de metri.

Sportivul din Timișoara își trece în palmares al nouălea „optmiar” din cei 14 ai planetei. Kangchenjunga este unul din cei mai dificili munți din Himalaya, cu o rată foarte ridicată a mortalității, de 29,1 %. A păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Expediţia “Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Parteneri principali: FAN Courier, POKA, magazinele Himalaya, Wetterbest, Linde Gaz România, Profi.

Parteneri: Cargill, Temad, Global Vision, Cramele Recaș, Comtim.

Parteneri tehnici: Mammut, Petzl, WD-40, SorinS, Atu Advertising.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu nouă “optmiari” urcați. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național “Steaua României”, grad de Cavaler.

Marius Gane are o experiență de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine.

A făcut parte din prima expediție integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere românești pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 metri, Alaska) pe ruta West Rib și ascensiunea Nanga Parbat (8126 metri) pe fața Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 metri diferență de nivel). Din anul 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Județean Salvamont Dâmbovița.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.