Palatul Comisiunii Europene a Dunării din Galați primește distincția Marca Patrimoniului European

0

Comisia Europeană a anunțat câștigătorii Mărcii patrimoniului european.
Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați este unul dintre cele 12 situri care primesc această importantă distincție, ca recunoaștere pentru rolul semnificativ jucat în istoria și cultura Europei sau în construirea Uniunii Europene.


Sediul Comisiei Europene a Dunării – o instituție precursoare Uniunii Europene – care găzduiește astăzi Biblioteca județeană „V.A. Urechia” – devine, așadar, cel de-al doilea sit Marcă a Patrimoniului European din România, după  Memorialul Sighet, desemnat câștigător în 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare.

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) invită și alte situri relevante să candideze pentru obținerea acestei distincții împortante și anunță deschiderea unei noi preselecții naționale, prima etapă din cadrul selecției pentru acordarea Mărcii patrimoniului european – sesiunea 2022-2023.

Marca patrimoniului european este o iniţiativă a Comisiei Europene, menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de  apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural.
Acordarea Mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene maximum două propuneri de situri, dintre care poate fi selectat maximum un sit.

În România, preselecţia naţională pentru sesiunea de selecţie europeană 2023 se va derula după următorul calendar:

1. Primirea dosarelor de candidatură: până la data de 31 noiembrie 2022*;
2. Evaluarea candidaturilor: 2 decembrie 2022 – 15 februarie 2023;
3. Publicarea rezultatelor şi transmiterea către Comisia Europeană a maximum două candidaturi preselectate: 16 februarie – 1 martie 2023.

Regulamentul privind procedura de preselecție națională, orientări utile precum și formularele necesare pentru construirea unei candidaturi sunt disponibile pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului.

Subliniem importanţa respectării tuturor criteriilor de eligibilitate (dimensiunea europeană, proiectul şi planul de lucru), aşa cum sunt detaliate în documentele oficiale ale Comisii Europene. Precizăm, de asemenea, că sunt de mare interes, prin exemplificarea modului de evaluare şi de selectare la nivel european, rapoartele juriului de experţi independenţi din sesiunile anterioare pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziţia ţărilor membre la această adresă web:

https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/european-heritage-label/procesul-de-solicitare-marcii-patrimoniului-european

Ele conţin explicaţii ale criteriilor şi recomandări pentru candidaturile viitoare, graţie experienţei dobândite în sesiunile precedente de selecţie.

Despre Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galaţi, câștigător al Mărcii patrimoniului european – sesiunea 2021
Tratatul de Pace de la Paris din anul 1856 care a încheiat Războiul Crimeii (1853-1856) a reprezentat totodată şi actul de înfiinţare a Comisiei Europene a Dunării, după succesive negocieri diplomatice. Menită să asigure libertatea navigaţiei pe Dunăre, cu precădere la vărsarea în Marea Neagră, potrivit principiilor regimului de navigaţie pe Rin, instituite prin Tratatul de la Paris din 1814 şi Actele Congresului de la Viena din 1815, Comisiei Europene a Dunării, instituţie cu statut internaţional, i se atribuise rolul de a gestiona navigaţia pe şenalul navigabil al Dunării maritime.

Palatul Comisiei Europene a Dunării (CED) a fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcţionat în acest loc până la desfiinţarea sa, în anul 1948. Clădirea propriu-zisă a suferit o refacere între anii 1922-1923 în urma distrugerilor provocate de bombardamentele germano-bulgare din timpul Primului Război Mondial. Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889. În prezent, imobilul are statut de monument istoric.

Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost sediul unei importante organizații internaționale care a contribuit la creșterea integrității europene și la stabilirea unei dezvoltări pașnice a Europei. Semnificația europeană a fost clar articulată în argumentarea formulată de sit. Totodată, proiectul propus de acesta se adresează unui public european și se axează pe punerea la dispoziție a surselor istorice, pe diferite forme de comunicare externă și creare de rețele. De asemenea, situl a demonstrat că deține capacitatea operațională corespunzătoare pentru a implementa proiectul propus în formularul său de cerere. Din aceste considerente, în urma evaluării în cadrul selecției din anul 2021, juriul european a stabilit că situl Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați îndeplinește toate cele trei criterii specifice și l-a recomandat pentru a primi Marca patrimoniului european.

Mai multe detalii pot fi consultate în Raportul juriului european privind selecția 2021, accesând acest link:

https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/23014a0c-bad5-11ec-b6f4-01aa75ed71a1 

Ultima sesiune de selecție europeană a început după 1 Martie 2021, data limită pentru depunere la Comisia Europeană a propunerilor preselectate la nivel național de statele membre și s-a încheiat pe 28 aprilie cu anunțarea a încă 12 situri câștigătoare.

Până în acest moment, au primit Marca patrimoniului european 60 de situri din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.

Mai multe informaţii despre siturile care au obţinut Marca patrimoniului european până în prezent sunt disponibile accesând acest link:

https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/situri-cu-marca-patrimoniului-european 

Institutul Național al Patrimoniului (INP) este coordonatorul naţional al procesului de preselecţie, desemnat prin ordin al Ministrului Culturii în anul 2016. Institutul Național al Patrimoniului este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP asigură activitățile de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural – imobil, mobil, imaterial și digital – și gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural – Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic național, Inventarul patrimoniului cultural național mobil, Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, baze de date și depozite digitale. De asemenea, INP elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] – principalul instrument prin care statul asigură finanțarea lucrărilor de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului imobil –, colectează și gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiștilor și experților din domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial și coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.