Festivalul Internațional George Enescu, ediția Timișoara, a adus peste 5000 de oameni în fața muzicii clasice de excepție

0

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș. 

Cele 6 concerte de excepție sunt au fost organizate de Asociația Scena Muzicală, Clubul Rotary Cetate și Filarmonica Banatul. Primele trei concerte ale prestigiosului Festival Internațional George Enescu care au avut loc Timișoara fac parte din Programul cultural național – Capitală Europeană a Culturii 2023 și sunt finanțate prin programul Overborder derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat prin Ministerului Culturii. Efortului de susținere a festivalului s-a alăturat Rotary Cetate Timișoara, club de servicii care de peste 20 de ani face proiecte pentru comunitate.

„Anul 2023 este unul special, iar Festivalul George Enescu a  adus în fața publicului concerte de talie mondială în partea de vest a țării. Este o primă ediție pe care ne bucurăm că am avut onoarea să o organizăm alături de partenerii noștri, însă poate cel mai important ne propunem ca acest festival de excepție să devină o tradiție în Timișoara de care să ne putem bucura împreună”, a spus Dana Țurcan, președintele Asociației Scena Muzicală 

„Implicarea unui club de servicii în susținerea unor evenimente-extensii ale Festivalului George Enescu este începutul unei noi tradiții la Timișoara, pe care sperăm să o putem onora la fiecare doi ani. Pentru Rotary Cetate este o onoare să fie partener în această călătorie culturală alături de Festivalul Enescu, condus din punct de vedere artistic de un timișorean celebru, dirijorul Cristian Măcelaru ”, a spus Andreea Lutz, Past President Rotary Cetate 2022-2023 și asistent guvernator 2023-2024, District Rotary 2241, România și Republica Moldova.

Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Romanian Chamber Orchestra, Camerata Bern și Manchester Camerata, sub baghetele dirijorale ale lui: Matthias Pintscher, Patricia Kopatchinskaja, Martijn Dendievel, Vlad Vizireanu și Gabriel Bebeșelea, au strălucit pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul, dar și a Teatrului Municipal Traian Grozăvescu din Lugoj spre bucuria miilor de spectatori. Primele trei concerte au putut fi urmărite live în trei puncte emblematice ale Timișoarei pe ecranele special amenajate în Parcul Copiilor, Iulius Garden și Piața Sfântul Gheorghe. 

Festivalul George Enescu este cel mai mare festival de muzică clasică din România și unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa. Prima ediție a festivalului a fost organizată în 1958.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.