Ziua Culturii Naționale sărbătorită de aproape 180 de copii din mediul rural

0

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită sâmbătă, 14 ianuarie 2023, în Biled și Bencecu de Jos în cadrul evenimentului „Porția de joacă, învățare și mâncare”, un eveniment organizat de Asociația „Ora lui Robert” în parteneriat cu Asociația „Inițiativă în Educație” pentru cei aproape 180 de copii din localitatățile menționate.

La Centrul de zi din Bencecu de Jos au fost implicați 89 de copii cu vârstele cuprinse între 4 și 15 ani. Organizatorii au pregătit pentru aceștia trei ateliere educaționale, iar copiii au participat la activități de lectură, artă și științe.

Copiii au povestit despre cărți și autorii preferați, au ascultat o poveste și s-au implicat într-un dialog care să le dezvolte creativitatea și gândirea critică. Activitățile de lectură fac parte din proiectul „Literația susține educația” susținut de comunitatea locală la Timotion 2022.

Sunt bucuroasa ca poveștile din Cufărul cu povești au ajuns, din nou, la Bencecu de Jos, dar și la Biled. Copiii au fost atenți, implicați și creativi. Am fost foarte emoționantă atunci când mi-au povestit ca își mai amintesc poveștile pe care le-am citit în urma cu doi ani. Aceste activități devin amintiri prețioase și contribuie la formarea și dezvoltarea copiilor.” a împărtășit Alina Iga.

Știința nu a fost nici ea uitată, copiii au aflat mai multe lucruri despre sistemul solar, sateliți și corpuri cerești . Bianca Boroș, cadru didactic la Colegiul Național Bănățean, a pregătit experimente prin care elevii au descoperit cum se formează craterele pe lună și au vorbit despre astronauți celebri.

Ne bucurăm să vedem interesul copiilor și dorința lor de a participa la aceste activități. O poveste înseamnă foarte mult pentru acești copii, căci mulți dintre ei nu au oportunitatea de a li se citi zilnic în familiile lor. Cel mai mult le-au plăcut experimentele care s-au desfășurat sub formă de joacă, dar în urma cărora au descoperit lucruri esențiale.” a declarant Andrada Mazilu, coorganizator.

La Biled au fost implicați aproape 80 de copii în activitățile organizate. Grupele au fost formate din elevi de nivel primar și gimnazial, însă au fost prezenți și preșcolari curioși să învețe lucruri noi. Atelierele s-au desfășurat în incita școlii „Liceul Tehnologic Petre Mitroi”.

Evenimentul a marcat și inaugurarea unui spațiu educațional neconvențional. La inițiativa doamnei director, Veszele Geanina, a fost renovată o cameră la subsolul școlii, devenind acum o sală multifuncțională și potrivită pentru organizarea unor activități extrașcolare și non-formale.

În activitate au fost implicate cadre didactice din asociația „Inițiativă în Educație” care au desfășurat voluntar activitățile: Alina Iga, fondatoarea podcastului „Cufărul cu povești”, le-a citit copiilor povestea „Calul Năzdrăvan”, scrisă de autoarea Mihaela Coșescu. Aceasta a discutat cu copiii despre lectură, importanța cititului și i-a purtat într-o lume magică, descoperind povestea autoarei. Părinților le-a oferit informații despre cum pot accesa în mod gratuit podcastul pentru a le oferi și acasă copiilor experiența poveștilor.

Copiii au primit la finalul activităților o masă caldă oferită de Profi România.

Pe lângă activitățile frumoase, copiii s-au bucurat mult și de porția de mâncare. Câteodată aceste gesturi mici fac diferența, iar pentru unele familii hrana este uneori o provocare. Gustarea oferită de partenerul nostru, Profi România, i-a surprins pe copii și aceștia s-au simțit răsfățați și apreciați. Sperăm să mai putem organiza astfel de evenimente pe parcursul anului!” a încheiat Robert Năstăsie, fondatorul organizației „Ora lui Robert”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.