Timișoara: The Secret Garden Bookshop aniversează 10 ani de activitate

0

Vineri, 24 iunie, de la ora 18:00, The Secret Garden Bookshop vă invită la vernisajul expoziției “The (future) garden“, care are loc la spațiul Indecis, str. Coriolan Brediceanu nr. 2 ap. 8. (Timișoara)

De 10 ani, The Secret Garden oferă spațiu creativ pentru artă, cărți, reviste internaționale, publicații DIY, fanzine, benzi desenate și postere, precum și obiecte de ceramică sau design interior.

Prin lucrările prezentate în expoziție, artiștii ridică întrebări cu privire la viitorul și existența umanității, înlăturând barierele dintre știință, tehnologie și estetică, prin cercetările lor putem înțelege bios-urile iluzorii a lumii antropocene.

Expoziția “The (future) garden” poate fi vizitată până în data de 30 iulie. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați pagina evenimentului –

https://fb.me/e/1LsjE2GIA

Sâmbătă, 25 iunie, de la ora 20:00, are loc petrecerea aniversară “The Secret Garden 10 YRS”, cu DJ locali și invitați speciali, la Mononom, str. Oituz nr. 5.

Expoziția aniversară este curatoriată de Mimi Ciora și aduce laolaltă artiști contemporani din diferite zone ale României — Bianca Băilă, Cătălina Nistor, George Crîngașu, h.arta, just wondering, Marina Oprea, Nicoleta Mureș, Raul Vlădău. Programul vernisajului prevede și o instalație gastronomică realizată de Delikat Essen.

Expoziția colectivă the (future) garden se prezintă ca o acțiune în care artiștii invitați au ca temă dialogul între materie vie, impactul antropocen asupra mediului înconjurător, fluxul prezent al angoaselor ecologice sau abordarea critică a consumului excesiv. Totodată face referire la modalități de conviețuire cu ființele non-umane prin acțiuni de tip grădinărit, schimbând astfel consumul pasiv cu un proces conștient, creativ și practic.

Expoziția își ia punctul de plecare de la existența artistului contemporan care reflectă asupra rolului grădinii. Grădinăritul ca și dialog activ ca și schimb de energie bidirecțională, la un nivel micro, în care contribuția umană se rezumă la munca manuală, într-o formă cât mai plăcută; ne transmite respectul pentru sol și cunoștințe de coabitare cu alte ființe non-umane, care sunt concetățenii noștri. Potențialul unei grădini este prezentat ca o metaforă pentru societate, indiferent de amplasarea acesteia, de la grădina idilică, la una încadrată între construcții de beton sau la una sălbatică, relaționarea noastră cu aceasta, în mod obligatoriu, trebuie să fie una de reciprocitate.

Când spun Pământ, Kees, mă refer la oameni. Bărbați. Îți faci griji pentru căprioare și copaci și fibre de lemn, bine, asta e treaba ta. Dar mie îmi place să văd lucrurile în perspectivă, de sus în jos, iar vârful, până acum, este uman. Acum, suntem aici, de aceea, iar planeta asta va face ca noi. Fie că-i place, fie că nu, este o realitate; așa stau lucrurile.”

-Ursula K. Le Guin, Lumii îi spuneau pădure, 1972

Proiectul face parte din programul Timișoara2023 – Capitală Culturală Europeană și este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.