POLYCORPUS: de Alina Tofan

0

POLYCORPUS: CONCEPT

Știind că Pământul este casa sufletului meu,

În ciuda deziluziei alienării, a separării eternă de Pământul viu,

Nu suntem străini, nu suntem singuri.

Vreau să fiu toate lucrurile din jurul meu: să-mi remodelez identitatea,

Să țin acest plastic strălucitor, nu toxic.

Când mă gândesc la tine, iau forma ta: pungă de plastic, sticlă de plastic, sentimente de plastic.

Separat de texturi de deșeuri, împărțit de straturi de materiale abandonate,

Mă simt prinsă, sufocată de toate obiectele care lucesc, din jurul meu.

Ce fac și ce alegeri fac?

Când sunt singură, nu știu dacă poate acest plastic este doar o altă formă de energie pe care nu o recunosc sau dacă mă trezesc din visul separării.

Eliberare și predare. Este timpul să renunți și să te predai. Eliberare și predare. În această viață, ești chemat să trăiești emoții mai mult decât oricând. Știu că ele nu se contopesc, pur și simplu nu se potrivesc în această lume. Port Pământul și visele tale pentru viitor.

Un om înghite 2 pungi de polietilenă pe an prin intermediul microplasticului! În fiecare săptămână, în corpul unui om ajung, în medie, 5 grame de plastic. Respirăm, mâncăm, bem apă care conține plastic. Suntem plastic. Premisa de la care pornesc procesul artistic o reprezintă deconstrucția gândirii analitice, critice de mișcare și realitatea corpului, plasticitatea corporală în raport cu proprietățile materialelor plastice. Cu ajutorul corpului meu, al obiectelor din plastic din propria locuință și al creațiilor new media, te invit să parcurgi un traseu afectiv imersiv. Lumea văzută la microscop, în detalii, mișcarea plasticului creează sufocare, anxietate, alteori, fascinație. 

Îmi propun să chestionez criza plasticului în raport cu criza umană. Alienare individuală, risc sporit de decorporalizare și identitară, corporală.  Demersul artistic pornește tocmai cu sondarea puternicului afect cu care investim sens în lumea obiectelor înconjurătoare. 

Îmi propun să identific, cu ajutorul corpului ca instrument performativ și cu ajutorul imaginilor microscopice, mecanismele de coexistență între natural și artificial-plastic, prin intermediul storytelling-ului în jurul corpului. 

Observațiile și reflexiile sunt traspuse în răspunsul meu performativ, cu intenția de a oferi un răspuns la criza de mediu, pe care, o consider o criză a relației cu propriul sine. 

Concept & ecoperformer: Alina Tofan

(cu participarea Ioanei Buraga: new media artist)

Data: sâmbătă 9.12.2023, ora 18

Locație: DIGITAL:CANVAS (spl. Peneş Curcanul nr 4-5, et.1, C.30, – cu intrarea prin clădirea Azur – Timişoara

Alina Tofan este o actriță care lucrează în sfera artelor contemporane migrând constant și îmbinând diverse forme de art performance, inclusiv film, teatru, dans, art-terapie și altele. În prezent, este studentă la doctorat la Universitatea Națională de Arte (UNArte) din România – secția Arte Vizuale. Prin sfera ei de activitate diferite tipuri de comunicare cu toate simțurile. Scopul ei este de a exprima cât mai multe emoții prin intermediul corpului. Co-creatoare a Colectivului Plastic Art Performance, introduce conceptul de ecoperformance în scena culturală românească începând cu 2020. Colectivul ei artistic propune reciclarea simbolică a risipei capitalismului (așa cum este resimțit în contextul cultural și social românesc începând cu anii ’90 până în prezent); o radiografie a distanței interpusă de filtrul de plastic al consumului, între oameni și mediul natural.

*Această creație artistică a fost realizată prin finanțarea Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″. Creația nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită

Link eveniment: https://fb.me/e/4YFTKUvVR

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.