La Paris au fost anuntate expozitiile eveniment in cadrul Timisoara 2023 Capitala Culturala Europeana

0

Expoziții – eveniment în cadrul Timișoara: Capitală Europeană a Culturii anunțate  la Centrul Pompidou din Paris

Expozițiile Constantin Brâncuși și Victor Brauner, precum și Bienala Art Encounters, aduc la  Timișoara premiere pentru publicul din România

Astăzi a avut loc la Centrul Georges Pompidou din Paris, conferința de presă care promovează Bienala Art Encounters 2023, precum și două expoziții-eveniment:  expoziția retrospectivă „Victor Brauner: Invenții și magie”, respectiv expoziția  „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale”. Toate aceste  evenimente fac parte din programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a  Culturii 2023.

Anvergura respectivelor manifestări culturale a fost detaliată la Paris de către Ovidiu  Șandor, Președintele Fundației Art Encounters, Filip Petcu, Directorul Muzeului  Național de Artă din Timișoara, Camille Morando, curatoarea expoziției „Victor  Brauner: Invenții și magie” și Directoare a Departamentului Informație și Cercetare  Colecții Moderne la MNAM-CCI/ Centre Pompidou, Elvira Lupșa, producător cultural  pentru Fundația Art Encounters, Doïna Lemny, curatoarea expoziției „Constantin  Brâncuși: Surse românești & perspective universale” și conservatoare onorifică în  cadrul Muzeului Național de Artă Modernă/ Centre Pompidou, Julien Chiappone

Lucchesi, Directorul Institutului Francez din România, Tilla Rudel, Directoarea  Institutului Francez din România la Timișoara. In final au avut scurte intervenții si Laurent Le Bon și Xavier Ray, Președintele respectiv Directorul General ai Centrului  Pompidou.

Aceștia au scos în evidență importanța parteneriatelor culturale și instituționale care  au făcut posibilă organizarea unor evenimente ce vor capta, cu siguranță, atenția  lumii culturale europene prin originalitatea conceptelor și prin premierele artistice  evocate.

„Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii reprezintă un program cultural  complex, care își propune să transforme oamenii, artiștii și instituțiile culturale în  actori relevanți ai transformării orașului, pe termen lung, prin intermediul culturii. Suntem bucuroși să putem promova la Paris o parte din evenimentele cu care și noi  contribuim la ambițiosul program al acestui an și sperăm că Timișoara va primi  atenția pe care o merită”, a declarat Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art  Encounters.

Primul eveniment, care va fi vernisat chiar în weekendul de deschidere a proiectului  Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023, este cea mai importantă retrospectivă  Victor Brauner din Europa de Est. În premieră pentru România, omagiul adus  pictorului suprarealist, născut la Piatra Neamț, însumează o bună parte dintre  lucrările sale din perioada 1920–1960. Camille Morando, curatoarea expoziției, a  selectat în jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente  menite să ofere o imagine cât mai comprehensivă asupra creației și vieții lui Victor  Brauner, asupra universului său erudit, plin de umor și de inventivitate, cu tușe ludice  sau de inspirație ezoterică. Lucrările sunt împrumutate de la Centrul Pompidou  (aprox. 40), de la muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, precum și din alte muzee și  colecții private din România. Expoziția este acompaniată de un catalog emblematic,  conceput de Camille Morando și publicat datorită remarcabilei implicări a lui  Christian Derveloy și a imprimeriei Arta Grafica.

„La o sută douăzeci de ani de la nașterea lui Victor Brauner în Regatul României,  expoziția de la Muzeul Național de Artă din Timișoara dorește să aducă un omagiu  acestui mare artist, încă prea puțin cunoscut în țara sa natală. Cu aproape șaptezeci  de lucrări (pictură, sculptură, desen și gravură), care reflectă creația artistului de la  București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960, la care se adaugă o  bogată prezentare a documentelor de arhivă și a lucrărilor, această primă retrospectivă într-un muzeu românesc își propune să prezinte caracterul singular al  operei lui Brauner, o operă influențată de avangardele românești și franceze, precum  și de civilizații arhaice și cele mai diverse mitologii”, a spus Camille Morando,  curatoarea expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie”.

Expoziția retrospectivă Victor Brauner este organizată de către Centrul Pompidou,  Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din  România.

„Ne bucurăm că Muzeul Național de Artă din Timișoara găzduiește această primă  retrospectivă a lui Victor Brauner în țara sa de origine, reunind, printre altele,  aproape patruzeci de lucrări din colecția Muzeului Național de Artă Modernă și  documente din colecție, de arhivă a artistului. Această expoziție extinde o colaborare  cu Timișoara inițiată în 2021 cu expoziția „Infra-Black”, cu sprijinul Fundației Art  Encounters. ” a declarat Laurent Le Bon, președintele Centrului Pompidou.

Evenimentul este finanțat de către Consiliul Județean Timiș și are ca partener  principal Banca Transilvania. Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național de Artă  Timișoara pe 17 februarie și va putea fi vizitată până pe data de 28 mai.

Timișoara continuă seria de evenimente remarcabile din sfera artelor vizuale în luna  mai, prin cea de-a V-a ediție a Bienalei Art Encounters, ce se va desfășura în diverse  puncte ale orașului Timișoara în perioada 19 mai – 16 iulie. Ediția din acest an poartă  semnătura curatorului Adrian Notz, fost director artistic al Cabaret Voltaire din

Zürich. Evenimentul va explora, din unghiuri diferite, manifestări culturale  multidisciplinare supuse schimbărilor cotidiene ale realității, ale fluctuațiilor  climatice, ale transformărilor sociale, ale intruziunii geo-politice, ale digitalizării, etc.  Privitorii sunt astfel îndemnați să descopere realitatea pură prin intermediul  lucrărilor și instalațiilor semnate de artiști din Europa de Est, expuse în diverse spații  publice ale orașului, transformând astfel Timișoara într-o vivantă scenă artistică.

Ediția a V-a a Bienalei Art Encounters își propune astfel să sprijine artiștii români și  regionali, să comisioneze opere de artă românești, să implice un public larg într-un  dialog care să includă cele mai importante subiecte ale societății actuale și să creeze  o platformă dinamică de schimb cultural între scena artistică din România și cea  internațională.

„De-a lungul celor 4 ediții anterioare, Bienala Art Encounters a reușit să se afirme și  să reprezinte o vitrină a artei contemporane românești pentru instituții importante

din lume, iar numărul mare de artiști care au participat până acum – peste 400 – arată angajamentul Fundației Art Encounters față de cultura vizuală. Considerăm, de  asemenea, că articularea unor rețele instituționale este una dintre cele mai  importante activități la care Bienala contribuie, iar parteneriatele noastre se extind  de la o ediție la alta, acoperind domenii variate și segmente de public diverse, în  special prin programul educațional, unul din nucleele principale ale Bienalei Art  Encounters. Este cu atât mai important ca anul viitor, când toate reflectoarele se vor  îndrepta spre Timișoara, să accentuăm rolul esențial al spațiilor artist-run din  Timișoara, care au contribuit la dinamica extraordinară a artei în acest oraș și care  continuă să creeze structurile de sprijin de care avem atât de multă nevoie”, este  convinsă Diana Marincu, directoarea artistică a Fundației Art Encounters.

Bienala Art Encounters 2023 este evenimentul-fanion al Fundației Art Encounters și  este finanțată de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, având ca  partener principal Raiffeisen Bank.

”Suntem foarte mândri că, pe lângă multiplele realizări ale Institutului Francez din  România pentru 2023, eforturile noastre și parteneriatele extraordinare vor fi vizibile  la Timișoara: Capitala Europeană a Culturii sub forma a două expoziții remarcabile  Victor Brauner și Constantin Brâncuși. Ei sunt doi dintre marii artiști români care au  locuit în Franța și au contribuit la relația româno-franceze, transformând-o într-una  cu adevărat valoroasă. Institutul Francez din România are o contribuție activă din  sfera diplomației culturale la agenda extinsă de evenimente care se vor întâmpla la  Timișoara anul acesta și suntem foarte bucuroși să prezentăm curând întregul sezon  francez care cuprinde artele vizuale, muzică, literature, filosofie, artă teatrală și  multe altele”, a declarat Julien Chiappone- Lucchesi, Directorul Institutului Francez  din România.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul programului cultural  Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023 este expoziția „Constantin Brâncuși:  Surse românești & perspective universale”, curatoriată de Doïna Lemny. Aceasta va  reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii

de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuși în  patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50  de ani, în România.

Această expoziție beneficiază de împrumuturi excepționale de sculptură de la Muzeul  Național de Artă Modernă/ Centrul Pompidou din Paris, de la Tate Modern din Londra,  Fundația Guggenheim Veneția, Muzeul Național de Artă Modernă din București și  Muzeul Național de Artă din Craiova, precum și din colecții private.

O parte semnificativă a operei lui Constantin Brâncuși este alocată fotografiei, căreia  i s-a dedicat cu multă pasiune. În cadrul expoziției va putea fi admirată și o amplă  selecție din opera sa fotografică, alături de lucrări pe hârtie și fragmente video  filmate de Brâncuși însuși, completând toate portretul acestui mare artist al secolului  XX.

Expoziția „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale” va fi  deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28  ianuarie 2024, și este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art  Encounters și Institutul Francez din România. Evenimentul este finanțat de către  Consiliul Județean Timiș și are ca partener principal Banca Transilvania.

Prin expozițiile și programele de mediere pe care le propune, seria de evenimente  vorbește și despre importanța parteneriatelor instituționale internaționale și  oportunitatea creării și consolidării unor punți între instituțiile publice și cele  independente. Nădăjduim că această sărbătoare a culturii vizuale se va transforma  într-un model de succes, într-un fenomen durabil.

Organizatorii expozițiilor Brauner, Brâncuși și ai Bienalei Art Encounters speră că  vor reuși, prin oferta culturală extraordinară și prin premierele artistice să atragă un  public cât mai larg anul acesta la Timișoara.

Fundația Art Encounters

Fundația Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, funcționează din 2015 ca  inițiativă culturală privată, având ca scop facilitarea și sprijinirea artei contemporane din România.  Misiunea sa este de a promova dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model  instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal într-o contribuție substanțială  la scena artistică internațională.

Muzeul Național de Artă Timișoara

Muzeul Național de Artă Timișoara oferă o perspectivă largă asupra moștenirii Banatului din ultimele două sute de ani, ca urmare a confluenței tradiției balcanice post-bizantine și limbajul inovator al artei  baroc europene adus în regiune de Reforma Catolică. Muzeul joacă un rol central în Programul  Cultural Timișoara 2023–Capitală Europeană a Culturii prin găzduirea a două expoziții marcante: prima  retrospectivă dedicată pictorului suprarealist Victor Brauner și cea de-a doua mare expoziție, dedicată  lui Constantin Brâncuși. Aceste expoziții vor fi găzduite de muzeu în parteneriat cu prestigioase muzee  europene precum Centrul Georges Pompidou (Franța), Galeria Tate (Marea Britanie), dar și cu instituții  culturale naționale importante, precum Fundația Art Encounters și Institutul Francez.

Institutul Francez din România

Aflat sub tutela Ministerului pentru afaceri europene și externe (Ministère de l’Europe et des affaires  étrangères), Institutul Francez din România (IFR) aparține rețelei culturale franceze în străinătate.  Misiunea IFR este promovarea cooperării culturale, lingvistice și universitare, cooperarea cu instituții  și cu reprezentanți ai societății civile. Institutul are, pe lângă sediul de la București, trei filiale, la Cluj

Napoca, Iași și Timisoara, și îndeplinește, de asemenea, misiunile Serviciului de Cooperare și Acțiune  Culturală (Service de Coopération et d’Action Culturelle) ale Ambasadei Franței.

Activitățile sale sunt structurate pe trei axe principale: promovarea limbii franceze în școli, universități  și în medii profesionale; difuzarea culturii și creației artistice franceze și susținerea dezvoltării  cooperării franco-române.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.