Expoziția eveniment mai poate fi vizitată la Centrul Cultural Faber din Timișoara până pe 22 octombrie 2023
Începând cu data de 20 septembrie 2023, Institutul Prezentului deschide seria de evenimente asociate expoziției PERFORMING 89. Stări de deziluzie. Acestea includ ateliere educaționale, dedicate școlilor, și vizite ghidate cu ajutorul cărora publicul de toate vârstele să descopere mai fidel în expoziție atmosfera plină de efervescență de după anii 1989, dar și să înțeleagă mai bine cum se conectează acțiunile din acei ani la fapte și istorii ale prezentului, relevante pentru noile generații.
Programul de evenimente asociate cuprinde:
- În fiecare zi din intervalul 20-22 septembrie 2023: atelier De-a Arhitectura – „Locuri și fapte | Detectivi urbani la FABER”, condus de Maria Sgîrcea, care combină lucrări din expoziția Performing 89 ce reflectă transformările spațiului public în anii 1990 cu istoria sitului fabricii Azur, în care este amplasat FABER, pe malul râului Bega.
- În zilele de 4 și 6 octombrie 2023: atelier condus de artistul Mihai Toth – „Reconstruim idei” – derulat și inspirat de lucrări din perioada anilor 90 care nu mai pot fi vizionate, dar care au fost special reconstruite pentru expoziție.
- În fiecare zi din intervalul 11-13 octombrie 2023: atelier susținut artistul Gavril Pop – „Acțiuni și stări de spirit” – dedicat lucrărilor din expoziție care reflectă implicarea artiștilor în societate în anii 1990.
Programul de workshopuri a fost special conceput de Institutul Prezentului pentru elevii timișoreni, pentru a înțelege mai bine istoria recentă și spațiul urban în care trăiesc. La program participă clase de la Școala Gimnazială nr. 30, de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau și de la Liceul Babel din Timișoara.
Ștefania Ferchedău, director artistic Institutului Prezentului: „Sub titlul <Te afli aici>, programul educațional își propune să le ofere elevilor participanți trei experiențe diferite pornind de la lucrări, locuri și idei din expoziția PERFORMING 89, pentru a genera un context și o înțelegere din diverse perspective asupra perioadei la care face referire expoziția și la viața și acțiunile artiștilor din acel moment. Le-am propus artiștilor invitați să dezvolte un conținut inspirat de lucrări din expoziție, dar care să poată funcționa și independent în cadrul unor ateliere viitoare, după ce expoziția se va închide”.
Tot în cadrul evenimentelor asociate expoziției se înscriu și tururile ghidate, care sunt deschise publicului în fiecare sâmbătă de la ora 17:00 și sunt prezentate de artistul Gavril Pop și echipa Institutul Prezentului.
În plus, pentru cei interesați de ce se citea în acei ani, există un raft al artiștilor PERFORMING 89, cu o selecție de titluri care făceau parte din lecturile lor în anii 1990, dar și în prezent, propus de librăria La Două Bufnițe din Timișoara pe toată durata expoziției.
Institutul Prezentului a deschis pe 7 septembrie expoziția PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE la Centrul Cultural FABER din Timișoara (Splaiul Peneș Curcanul 4-5), într-un eveniment comun cu lansarea expoziției „Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord” (creată de FABER și Universitatea Politehnică Timișoara). Peste 1.500 de persoane au vizitat FABER la vernisajele celor două expoziții și au participat la concertul susținut cu această ocazie de trupele Șuie Paparude și Zimbru.
Concepută și organizată de Institutul Prezentului, expoziția include o selecţie de lucrări realizate în diverse medii prin care artiștii vorbesc despre istoriile complicate trăite în anii 1990, născute în urma schimbărilor politice și sociale de după 1989. Vizitatorul este conectat astfel în priză directă la schimbările turbulente ale acelor ani, într-o retrospectivă vizuală particulară care îmbină cercetarea documentară și cea artistică subiectivă.
Expoziția este deschisă publicului până pe 22 octombrie 2023 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 12:00–20:00, accesul publicului fiind gratuit. Sunt expuse lucrări semnate de artiști din România, Serbia și Ungaria: APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălţianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme. Curator: Alina Șerban.
PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE face parte din Programul cultural naţional „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
Credit imagini: Serioja Bocsok, Mirela Cerbu, Seba Tătaru
***
Echipa proiectului: Concept și direcţie program: Ștefania Ferchedău; Concept și curator expoziţie: Alina Șerban, Management: Bianca Floarea, ZonaD; Arhitectură: Alex Todirică; Producţie: Paul Stoie, Paul Kerekes; Ateliere: de-a arhitectura, Mihai Toth, Gavril Pop, Bianca Floarea, Bianca Băilă; Custozi: Beatrice Baciu, Ioana Balint, Andreea Ioniță, Mirela Cerbu, Tudor Mutrescu; Coordonare tururi ghidate: Gavril Pop; Identitate vizuală: Daniel & Andrew Design Studio; Comunicare: Felicia Moga, Cecilia Gheorghe, Alina Doroș; Editare video: Dan Iordache; Traduceri: Diana Bularca, Levente Zsolt Dobrai, Georgina Ecovoiu, Claudia Lie, Ionela Mengher
Finanţatori: Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiect susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul de arhitectură.
Sponsori: Köber Industries, Crama Dealul Dorului, Siniat
Cu sprijinul: Goethe Institut București, Foundation for Contemporary Arts Emergency Grants
Partener principal: FABER
Parteneri: Art Encounters, La Două Bufniţe, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Timiș, Beta — Bienala Timișoreană de Arhitectură
Parteneri logistici: Galeria Plan B, Salonul de Proiecte, Muzeul Cineastului Amator, Kodex, Fundația EUROTRANS
Parteneri media: rfi România, Cărturești Timișoara, Radio România Cultural, Empower Artists
Programul „Uncensored Act” (2021–2023), în cadrul căruia este prezentată expoziţia, are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunând un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internaţional prin conţinutul artistic propus.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Institutul Prezentului
Institutul Prezentului (IP) este o platformă de cercetare și resurse artistice și teoretice în domeniul culturii vizuale și performative, concepută de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Formatele de lucru includ proiecte de cercetare, conferinţe, ateliere și rezidențe, expoziţii-dosar precum „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească (găzduită de Muzeul Național de Artă al României), reconstituiri sau editarea în format tipărit a publicațiilor P+4 Publications. Din 2022, Institutul a deschis o direcție nouă de acțiune în propriul studio de lucru din București, în care dedică spațiu unor voci din comunitatea artistică locală, deschizând totodată acest laborator către alți creatori din România, invitându-i să lucreze alături de Institut. Prin proiectele sale, Institutul Prezentului susţine accesul noilor generaţii de artiști și producători din domeniul culturii contemporane, precum și al publicului interesat, la resurse de cunoaștere semnificative, la contactul nemediat cu personalităţi și momente-reper ale scenei artistice românești și internaţionale.