A X-a ediție a Workshop-ului Rețeaua Memoriei, la Timișoara

0

În perioada 7–10 decembrie va avea loc, la Timișoara, cea de-a X-a ediție workshop-ului „Rețeaua Memoriei”, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Timișoara și Muzeul Ororilor Comunismului în România.

Evenimentul va reuni muzeografi, istorici, arhitecți, manageri de proiect și alți specialiști din țară și din Republica Moldova preocupați de memorializarea trecutului totalitar comunist. Obiectivul principal constă în realizarea unui schimb de experiență și bune practici care să sprijine conceperea și derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România și din Republica Moldova. 

 

Experiența comunismului prin care au trecut România și Republica Moldova, alături de alte țări ale lumii, a devenit un subiect major de cercetare după 1989.. În ciuda unei bogate bibliografii de volume de memorialistică, culegeri de documente și analize, de traduceri, monografii și studii de caz, perioada dictaturii comuniste rămâne în continuare slab mijlocită prin memoriale, muzee, expoziții sau alte forme de cunoaștere.

 

Următoarele inițiative și proiecte de memorializare vor fi prezente la întâlnire: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Timișoara; Muzeul Ororilor Comunismului în România; Muzeul Național de Istorie a României; Institutul Național al Patrimoniului; Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin; Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău; Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, Oradea; Muzeul Național Brătianu, Florica, Argeș; Muzeul Amintirilor din Comunism, Brașov; Societatea Culturală Condiția Română, Petrila; Muzeul Mineritului, Petroșani; Casa memorială a victimelor dictaturii comuniste, Sfântu Gheorghe, Covasna; Muzeul Universității din București; Muzeul copilăriei în comunism, Iași; Casa Memorială „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, Bârlad; Muzeul Abandonului, București; #Garaj30 (Muzeul de Pânze și Povești), Mândra, Brașov; Muzeul Consumatorului Comunist, Timișoara; Proiect reMind Mapping 89, Timișoara; Modernism.ro, București; Muzeul de Istorie a Republicii Moldova, Chișinău; Institutul de Istorie „Pro Memoria”, Republica Moldova; Muzeul în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice din s. Mereni, Republica Moldova; Muzeul de Istorie a satului Avdarma, UTA Găgăuzia, Republica Moldova; Expedițiile Memoriei, Chișinău, Republica Moldova.

 

În cadrul evenimentului, sâmbătă, 9 decembrie, la Memorialul Revoluției (Strada Oituz nr. 2B) se vor vernisa și două expoziții:

– 12.00 – 12.20 Vernisare expoziția comună a membrilor „Rețelei Memoriei” – Identități, itinerări și confluențe muzeale (realizatori: Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Timișoara și Muzeul Ororilor Comunismului în România)

– 12.20 – 12.40 Vernisare expoziție Iuliu Maniu, povestea unui destin de excepție (realizator: Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin; Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.)

Participanții vor avea ocazia să viziteze Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Muzeul Național de Artă și Muzeul Consumatorului Comunist.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.