Într-o societate în continuă schimbare, dezvoltarea personală și profesională joacă un rol esențial în transformarea oamenilor în cetățeni activi și implicați. În tot acest demers rapid de creștere pe cât mai multe paliere, există categorii sociale care sunt trecute cu vederea și care rămân în urmă.
Pentru persoanele din medii defavorizate, lipsa competențelor digitale poate amplifica sărăcia și excluziunea socială. Alfabetizarea digitală poate deschide noi oportunități de angajare și educație, oferind indivizilor șansa de a ieși din cercul vicios al sărăciei.
Persoanele provenite din medii defavorizate cu care Ateliere Fără Frontiere lucrează, care cumulează diferite vulnerabilități – abandon școlar, lipsa locuinței, adicții, victime ale violenței domestice, dizabilități fizice, refugiați din zone de conflict etc. – sunt printre categoriile cele mai afectate de lipsa de programe structurate care să le ofere servicii prin care aceștia pot dobândi competențe sociale și de muncă care să le asigure reintegrarea. Deseori, ei nu pot participa la programe de sprijin din cauza decalajului tehnologic și social.
Când vine vorba de găsirea unui loc de muncă, conform unui studiu al Uniunii Europene, 9 din 10 locuri de muncă necesită competențe digitale. În România, nivelul de alfabetizare digitală rămâne scăzut în comparație cu media Uniunii Europene. Conform raportului DESI (Digital Economy and Society Index) din 2023, doar 28% din populația României are competențe digitale de bază, în timp ce media UE este de 54%. În mediul rural, acest procent scade și mai mult, arătând decalajul digital.
Prin programul de reintegrare pe piața muncii pe care-l derulează, Ateliere Fără Frontiere oferă persoanelor greu angajabile un loc de muncă stabil unde pot deprinde competențe de lucru, consiliere vocațională, cursuri de dezvoltare personală și profesională, acces la piața muncii.
Cu sprijinul noilor parteneri de la HEINEKEN România, echipa Ateliere Fără Frontiere va ajuta 25 de colegi din atelierele de reintegrare pe piața muncii să își dezvolte abilități tehnice și de viață independentă. În cadrul acestui parteneriat, persoanele din grupuri vulnerabile vor participa la cursuri pentru dobândirea competențelor digitale, oferindu-le instrumentele necesare pentru a se adapta la cerințele moderne ale pieței muncii, dar și ateliere privind prevenirea și gestionarea adicțiilor, atât pentru beneficiarii programului, cât și pentru familiile lor.
„Aceste cursuri de dobândire a competențelor digitale și de tratare a adicțiilor sunt esențiale pentru a-i ajuta să devină autonomi, să știe cum să relaționeze și să lucreze într-o echipă și să-și continue studiile pentru a absolvi cel puțin învățământul minim obligatoriu.” – Daniela Avram, manager departament social.
„Dezvoltarea competențelor digitale este esențială, pentru că le oferă oamenilor instrumentele necesare pentru a aplica la locurile de muncă de care au nevoie și ne bucurăm că putem susține eforturile echipei Ateliere Fără Frontiere în acest demers. Această inițiativă se aliniază cu angajamentul nostru din strategia de sustenabilitate Brew a Better World, de a susține accesul pe piața forței de muncă a persoanelor care au nevoie.” – Petru Russu, Corporate Affairs Manager.