Fundația Noi Orizonturi deschide 10 cluburi IMPACT

0

E timpul să ai IMPACT!

Fundația Noi Orizonturi deschide 10 cluburi IMPACT

Peste 17.000 de elevi din gimnaziu și liceu au trecut prin cel puțin doi ani de activități în cadrul unui club IMPACT și au realizat cel puțin un proiect de Service Learning, îndrumați fiind de un lider adult voluntar – profesor sau bibliotecar. De la lansarea programului în anul 2002, Fundația Noi Orizonturi a deschis și susținut peste 3.000 de cluburi IMPACT, în 30 de țări de pe 5 continente.  În România funcționează momentan 80 de cluburi IMPACT în comunități rurale sau urbane din 25 de județe.

Anul acesta, Fundația Noi Orizonturi, alături de Lidl România își propun să susțină deschiderea a 10 noi Cluburi IMPACT, al căror focus va fi dezvoltarea durabilă. Deschide și tu un club IMPACT la tine în comunitate completând acest formular până pe 10 iunie 2024!

Ce presupune un club IMPACT?

IMPACT este un model de educație non-formală care folosește ca metodologie învățarea prin experiență și învățarea prin serviciul în folosul comunității (service-learning). Prin acest program, echipa Noi Orizonturi își dorește tineri mai buni, mai puternici, care să se implice și să transforme în bine lumea din jurul lor. De aceea, IMPACT sprijină copiii și tinerii să identifice probleme reale din comunitățile lor și să găsească soluții creative pentru a le rezolva în timp ce își dezvoltă competențe și trăsături de caracter necesare pentru viața de zi cu zi. Metodele folosite cu precădere în IMPACT sunt: jocurile, poveștile și proiectele de învățare prin serviciu în folosul comunității (Service Learning).

“Pentru ca activitățile să se desfășoare după modelul IMPACT oferim formare și susținere pentru 20 de adulți care vor deveni lideri IMPACT și vor coordona voluntar activitatea cluburilor. Fiecare nou club IMPACT format, va avea 2 lideri voluntari care au parcurs programul de formare. Ne dorim să asigurăm accesul pentru aproximativ 200 de elevi din ciclurile gimnazial și liceal la modelul educaţional IMPACT prin implicarea acestora ca membri în clubul IMPACT începând din octombrie 2024” spune Andreea Băltărețu, Coordonator Rețea IMPACT România.

Cum și unde poate funcționa un club IMPACT?

IMPACT funcționează sub forma unui club de copii/ tineri (12- 20 de copii/tineri într-un grup), ghidat de o echipă de profesori (sau alți adulți pasionați de lucrul cu tinerii: bibliotecari, studenți, etc.), care se întâlnește săptămânal și desfășoară activități după un curriculum ce poate fi adaptat în funcție de nevoile de dezvoltare ale grupului. O dată la câteva luni, clubul IMPACT derulează un proiect de învățare prin serviciu în folosul comunității, acesta fiind instrumentul principal de învățare în context de grup/echipă. 

Clubul IMPACT poate funcționa în cadrul școlii ca activitate/ serviciu educațional inclus în oferta educațională a școlii, dar poate fi și program educațional implementat de o altă instituție gazdă, precum centre de tineret, centre de voluntariat sau alte instituții educaționale apolitice și fără profil religios.

Cine poate aplica?

Orice instituție de învățământ din România (ciclul gimnazial și liceal) din mediul rural sau urban și orice bibliotecă, centru de voluntariat sau de tineret, care sunt apolitice și nu desfășoară activități cu profil religios (faith based). Sunt încurajate comunitățile sau școlile din orașe mici, mediul rural, comunități dezavantajate, etc. 

Dacă ești pasionat de educație, la clasă sau în afara ei, îți place să lucrezi cu tinerii și visezi de ceva timp să le oferi oportunități de învățare diferite, aceasta este oportunitatea perfectă pentru tine! Până pe 10 iunie poți aplica pentru deschiderea unui club IMPACT în școala sau comunitatea ta!

Această iniţiativă este parte din proiectul Service Learning România – Dezvoltare durabilă: biodiversitate, sănătate, protecția mediului, conservarea resurselor, finanțat de Lidl România.

Contact: comunicare@noi-orizonturi.ro

Despre organizatori

Fundația Noi Orizonturi are un istoric de 24 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 50.000 de copiii și tineri. Am format în programe de lungă durată peste 1.500 de profesori, preoți, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România. Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi sunt disponibile pe www.noi-orizonturi.ro.  

Lidl România este o companie internațională care din 2011 are promisiunea de a oferi zilnic românilor produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preţ, direct de la producători, într-o largă varietate de sortimente. În calitate de companie internațională, Lidl România își asumă responsabilitatea – nu doar pentru un rezultat economic bun, ci și în raport cu resursele mediului înconjurător, în raport cu angajații, comunitățile în care sunt prezenți și mediul economic în care activează. Mai multe detalii pe www.lidl.ro

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.