Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mecanismul COVAX va livra doza cu numărul 65 de milioane în această săptămână. Ar fi trebuit să fie cel puțin doza cu numărul 170 de milioane. Acum este momentul ca dozele excedentare să fie donate

0

Declarația Directorului Executiv UNICEF Henrietta Fore, înaintea summitului G7 din iunie

NEW YORK, 17 mai 2021 – Mecanismul COVAX – schema globală pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-COVID – va livra în următoarele zile doza cu numărul 65 de milioane. Ar fi trebuit să fie cel puțin doza cu numărul 170 de milioane. Până în momentul în care liderii G7 se vor reuni luna viitoare în Regatul Unit și pe măsură ce un al doilea val mortal al pandemiei de COVID-19 continuă să facă ravagii în India și în multe state vecine din Asia de Sud, deficitul dozelor va ajunge la aproape 190 de milioane de unități.

Am tras semnale de alarmă în mod repetat cu privire la riscurile cu care ne vom confrunta dacă lăsăm garda jos și dacă nu asigurăm accesul statelor cu venituri mici și medii la vaccinuri, diagnosticare și terapii. Ne temem că vârful infectărilor mortale din India este precursorul a ceea ce va urma dacă aceste semnale de alarmă rămân neglijate. Deși situația din India este tragică, ea nu este unică. Numărul de cazuri explodează, iar sistemele medicale sunt sub presiune în statele vecine, precum Nepal, Sri Lanka și Maldive și în altele îndepărtate precum Argentina și Brazilia. Costurile pentru copii și familiile lor vor fi incalculabile.

Cu cât virusul continuă să se răspândească fără măsuri de contracarare, cu atât mai mare este riscul apariției unor tulpini contagioase sau cu potențial letal sporit.

Calea cea mai sigură pentru a lupta împotriva pandemiei este o distribuție globală echitabilă a vaccinurilor și disponibilitatea diagnosticării și a terapiilor. Mecanismul COVAX, condus de Organizația Mondială a Sănătății și CEPI, cu UNICEF în calitate de partener de implementare, reprezintă o astfel de soluție. Dar COVAX este aprovizionat insuficient.

Printre consecințele la nivel global ale situației din India, centru mondial pentru producția de vaccinuri, se numără și scăderea semnificativă a disponibilității vaccinurilor pentru mecanismul COVAX. Cererea locală în creștere fulminantă a făcut ca cele 140 de milioane de doze destinate distribuției în statele cu venituri mici și medii până la finalul lunii mai să nu poată fi accesate de COVAX. Un număr suplimentar de 50 de milioane de doze vor fi probabil pierdute în luna iunie. La toate acestea se adaugă naționalismul legat de vaccinuri, capacitatea limitată de producție și lipsa de finanțare, motive pentru care distribuția de vaccinuri împotriva COVID înregistrează întârzieri.

Liderii G7 se vor reuni luna viitoare având la dispoziție o măsură de urgență cu aplicare imediată în vederea stopării acestui decalaj. O nouă analiză a datelor furnizată de Airfinity (mecanismul de cercetare dedicat științelor vieții), comandată de Comitetul Național al Regatului Unit pentru UNICEF, arată că națiunile G7 și grupul ‘Team Europe’ al Statelor membre ale Uniunii europene ar putea dona 153 de milioane de doze de vaccinuri dacă pun la dispoziție doar 20 la sută din rezervele lor de vaccinuri disponibile în lunile iunie, iulie și august. Semnificativ este că acest lucru este posibil respectând totodată și angajamentele luate de a-și vaccina propriile populații.

Deși unele state membre G7 beneficiază de rezerve mai mari de vaccinuri decât altele, iar unele au campanii naționale de vaccinare mai avansate, un acord colectiv imediat pentru a face disponibile stocurile excedentare și de a împărți responsabilitatea ar putea sprijini statele vulnerabile pentru a nu deveni următorul focar mondial.

În cele din urmă, cursa pentru vaccinarea globală va fi câștigată când statele membre vor face planuri sustenabile pentru a finanța și aproviziona pe deplin Angajamentul Anticipat de Piață COVAX, susținând în același timp extinderea capacității de producție de vaccinuri, inclusiv prin acorduri de licență și de transfer tehnologic de proprietate intelectuală. Aceste măsuri sunt esențiale, dar nu vor schimba nimic peste noapte. Împărțirea neîntârziată a dozelor excedentare disponibile reprezintă o măsură minimă, esențială și urgentă pentru a contracara decalajul și este necesară în acest moment”.

Cifrele privind deficitul au la bază doar întârzierile de livrarea a comenzilor din partea Serum Institute of India (SII). Se preconizează alte întârzieri față de programarea inițială a livrărilor din mecanismul COVAX până la finalul lunii iunie. În prezent nu există un calendar pentru soluționarea întârzierilor din partea SII.

Analiza Airfinity este produsă folosind previzionări de date privind livrarea vaccinurilor alocate statelor membre G7 pe baza dozelor cu disponibilitate imediată. Previzionările privind livrările au la bază acordurile curente între state și producătorii de vaccinuri candidate pentru aprobate, cu excepția situației în care se specifică altfel, inclusiv vaccinuri candidate care parcurg în prezent studiile clinice din faza a treia. Cifra agregată de 153 de milioane de doze reprezintă totalul dozelor disponibile dacă toate statele membre G7 donează 20 la sută din stocurile lor disponibile din lunile iunie, iulie și august 2021, cu excepția Novovax (din cauza limitărilor de distribuție care afectează vaccinul Novovax).

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.