România nu este Acarul Păun al Europei

0

Suntem la câteva zile de votul pentru aderarea României la Schengen și antreprenorii români citesc cu stupefacție că Austria pare să se opună aderării noastre, în ciuda apropierii dintre cele două țări.

Ce ne unește cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce:

  • În jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro;

  • Schimburile economice dintre România și Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde și import 2,8 miliarde;

  • Investițiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiții directe și peste 8.000 de societăți cu capital austriac.

Și atunci care e supărarea Austriei, de ce nu ne vrea în Schengen? Ni se spune că supărarea vine de la valul de migranți care inundă Austria, în ciuda faptului că, potrivit raportului Comisiei Europene din octombrie 2022, aportul României la valul de imigranți este zero, Serbia fiind poarta de intrare a imigranților, prin Ungaria spre Austria.

„Am bifat toate condițiile tehnice de la frontiere, a fost ridicat mecanismul de cooperare și verificare. Ce ni se mai poate reproșa? Că nu avem șapcă? România nu poate să deconteze toate problemele politice interne ale unor state membre și nici politicile poate ineficiente ale UE de stopare a imigrărilor ilegale. România nu poate fi Acarul Păun al Europei.” a spus Dragoș Petrescu, președinte al Romanian Business Leaders.

Austria a fost pentru România timp de sute de ani leagăn al civilizației. A sprijinit dezvoltarea noastră în multe feluri. În același timp, România este un factor de stabilitate în regiune și poate sprijini dezvoltarea economică a Europei, prin ieșirea sa la Marea Neagră. Economia românească are nevoie de granițe libere spre piața comună europeană. În pragul unei recesiuni majore globale, piedicile de la granița Europei vor sabota eforturile antreprenorilor români de a rezista.

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare. Mai multe pe www.rbls.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.