Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima ediție a Conferinței de Educație Media a Centrului pentru Jurnalism Independent

0

Educația media pe agenda publică

BUCUREȘTI, 19 mai 2021 – Conferința de Educație Media „Examenul care se dă în fiecare zi: Cum să treci testul dezinformării prin educație media” a avut loc în perioada 14-15 mai, fiind organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul UNICEF, în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

În cele două zile ale evenimentului, elevi, cadre didactice, jurnaliști și activiști din societatea civilă i-au putut asculta și vedea live, pe pagina de Facebook a UNICEF în România și pe cea a Centrului pentru Jurnalism Independent, pe reprezentanții autorităților din domeniul educației naționale și internaționale, au aflat cum gândesc elevii absolvenți ai workshop-urilor de educație media, i-au cunoscut pe profesorii care au transformat modelul de predare la clasă prin creativitatea lor și au aflat perspectivele ONG-urilor care de ani buni contribuie la eforturile naționale de educație media.

Programul de educație media pe care îl derulăm, din 2016, împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent are acum o comunitate de aproape 100 de profesori și a oferit servicii educaționale la peste 17.500 de elevi de liceu. Urmează scalarea programului către 600 de profesori din 100 de școli pilot. De ce e importantă educația media? Doar 1% dintre copii de 15 ani, conform studiului PISA, sunt capabili să facă diferența dintre fapt și opinie, ceea ce este îngrozitor pentru orice societate. Iar, pe de altă parte, un studiu OECD arară că locul cel mai potrivit pentru ca schimbarea să se producă este școala”, a declarat Roxana Vitan, Președinte a Romanian-American Foundation și moderatoare a primei sesiuni, desfășurate vineri.

Prin educație media, îi învățăm pe elevi cum să identifice informațiile corecte, cum să descifreze un mesaj, indiferent că-l văd la televizor, pe Youtube sau pe Instagram sau că îl află de la prieteni. Să avem copii pregătiți pentru lumea reală ne interesează pe toți. Ultimul an ne-a arătat cât de repede putem să avem societăți polarizate, în condițiile în care informațiile ajung la noi din surse multiple”, a declarat Cristina Lupu, Director Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Investiția în educație în general și în educație media în special reprezintă o investiție în siguranța noastră prezentă și viitoare. Putem observa clar acum efectele nocive ale investițiilor insuficiente în educație: numărul uriaș al informațiilor false care circulă zilnic, viteza cu care aceste informații false circulă și efectele dramatice pe care le au asupra sănătății oamenilor și a capacității noastre de a opri pandemia prin vaccinare și măsuri de siguranță”, a afirmat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

În multe situații, suntem expuși în spațiul public la opinii. La televizor sau pe rețelele de socializare, diferite persoane sau personalități ne transmit viziunile și credințele lor. Însă noi vrem să ni le formăm pe ale noastre și de aceea educația media este necesară, ca noi să putem să analizăm independent mesajele pe care le primim”, a spus Teodor Adrian Chiper, membru în Boardul Copiilor susținut de UNICEF.

Competențele media sunt indispensabile, mai ales într-un context în care interacțiunea cu informația, dar, mai ales, cu dezinformarea a devenit parte a vieții noastre curente, dar și parte a procesului de învățare. Odată ce procesul educațional se mută chiar și parțial în sistem blended sau online, este clar că filtrarea surselor de informare devine esențială (...) Noțiunile de bază ale educației media îi ajută pe elevi să fie în siguranță: psihologic, informațional și fizic”, a declarat Ligia Deca, Consilier Prezidențial, Departamentul de Educație și Cercetare

Tânăra generație trebuie să aibă competențe media.(…) Școala este locul unde se pun bazele noii generații de cetățeni, iar profesorii sunt primii care dau formă viitorului, un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să-i ajute să fie niște cetățeni informați și responsabili. Elevii trebuie să fie pregătiți pentru lumea reală, de aceea, este de dorit ca educația media să fie prezentă în viața școlii”, a spus Monica Anisie, Președinte al Comisiei de învățământ din Senatul României.

Educația media transcende o disciplină, deși în momentul de față noi ne concentrăm prin acest program-pilot pe profesorii de română și disciplinele conexe, cred că <media literacy> trebuie să fie ceva transversal, să fie studiată inclusiv la științe. Interpretarea unor date din media din perspectivă științifică este foarte importantă pentru a înțelege ce se întâmplă și pentru a putea combate știrile false. Sper ca în aceste momente, în care se regândesc planurile-cadru la liceu, urmând ca anul următor să lucrăm pe programe școlare foarte moderne, sper eu, să putem include educația media transversal în discipline care, aparent, nu au nimic de-a face cu acest subiect. Ministerul Educației ar putea regândi inclusiv profilurile de competențe ale absolvenților, pentru a pune mai mult în evidență nevoia de a avea competențe de interpretare a informației, de combatere a informațiilor false, de cunoaștere și înțelegere a modului în care funcționează massmedia”, a declarat Radu Szekely, Secretar de Stat pentru Echitate și Egalitate de Șanse în Ministerul Educației.

În mijlocul unei pandemii, devine cu atât mai important să ai abilitățile media necesare de a judeca corect link-ul unei știri. La nivel european, am pus eforturile educației media în centrul politicilor noastre, mai ales ale acestei Comisii. Media literacy este un element important al Planului European pentru Democrație. Am inclus trei piloni esențiali în acest plan: primul vizează alegerile electorale și modurile în care îi putem ajuta pe oameni să aibă o libertate de vot cât mai mare, legată puternic de abilitatea lor de a se informa; ne uităm și la tema diversității media, precum și la cea a dezinformării. (…) Directiva revizuită privind serviciile media audiovizuale plasează educația media în centrul planurilor de reglementare, deoarece obligă statele membre să aibă programe de educație media, să o promoveze și să raporteze către Comisie strategiile lor și implementarea lor până în 2022 – așadar, anul viitor”, a afirmat Anna Herold, Head of Unit Audiovisual & Media Services Policy, Comisia Europeană.

Cea de a doua zi a conferinței a fost dedicată elevilor și profesorilor care au beneficiat de instruire în domeniul media, dar și a reprezentanților societății civile. În timp ce elevii au vorbit despre nevoile de educație media din perspectiva celor aflați încă în băncile școlii, profesorii care au absolvit cursurile Programului de Educație Media au împărtășit publicului cum au folosit noțiunile învățate pentru a transforma experiența de predare la clasă. Ultima sesiune, dedicată societății civile, a pus în discuție felul în care actori din zona neguvernamentală contribuie la eforturile de educație media.

Centrul pentru Jurnalism Independent sprijină profesorii și elevii de liceu din România în dezvoltarea de competențe media care să susțină creșterea unei generații de cetățeni mai bine informați, care participă activ la viața civică. Demersul este parte a Programului de Educație Media al CJI, realizat în parteneriat cu Romanian American Foundation și sprijinit de UNICEF în România.

Despre Centrul de Jurnalism Independent

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentală activă de peste 26 de ani în protejarea democrației și a celor care cred în valorile sale.  CJI activează în slujba libertății de exprimare și a educației. Peste 15.000 de profesioniști media, 2000 de profesori și 25.000 de elevi au trecut pragul CJI de-a lungul timpului. Pentru mai multe informații despre activitatea CJI, vizitați: https://cji.ro/, pagina de Facebook și Instagram.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Despre Romanian-American Foundation

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009, având misiunea RAF să promoveze și să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor fundației, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.