International Justice Mission și Comisia Națională pentru Combaterea Traficului de Persoane din Bulgaria semnează un acord de cooperare pentru a îmbunătăți răspunsul regional la problema traficului de persoane în contextul crizei refugiaților din Ucraina

0

SOFIA, BULGARIA – International Justice Mission (IJM) și Comisia Națională pentru Combaterea Traficului de Persoane din Bulgaria (NCCTHB) au semnat un acord de cooperare menit să prevină, să reducă și să detecteze infracțiunile legate de traficul de persoane și traficul de minori în Bulgaria, asigurând totodată protecție și servicii adecvate victimelor traficului de persoane. Acordul face parte din proiectul organizației International Justice Mission – „Răspuns regional la traficul de persoane în cadrul crizei din Ucraina”, finanțat prin Departamentul de Stat al Statelor Unite – Biroul de Monitorizare și Combatere a Traficului de Persoane.  

Este cunoscut faptul că traficanții exploatează populațiile vulnerabile din Europa de Est (în special Bulgaria, România, Ungaria), numărul estimat de persoane aflate în sclavie modernă în prezent în Europa fiind de aproximativ 2 milioane. Mai mult, în urma invaziei Ucrainei, milioane de oameni au fugit din țară pentru a-și găsi siguranța în altă parte, majoritatea refugiaților ucraineni tranzitând Europa de Est, unde operează rețele criminale de trafic de persoane. Refugiații sunt o populație foarte vulnerabilă la riscurile traficului de persoane, după cum arată și raportul UNODC GLTiP din 2022: „Războiul și conflictele oferă un teren de vânătoare pentru traficanți”. Raportul anticipează o creștere semnificativă a numărului de victime ucrainene ale traficului de persoane în Europa, pe măsură ce numărul refugiaților de război care solicită azil crește. 

Având în vedere că traficul de persoane privează oamenii de drepturi fundamentale și implică enorme costuri umane, sociale și economice, acordul dintre International Justice Mission și NCCTHB (Bulgaria) oferă cadrul de cooperare pentru implementarea programelor și activităților comune legate de traficul de persoane, concentrându-se pe protejarea refugiaților care au părăsit Ucraina, precum și a cetățenilor bulgari și români care se confruntă cu această crimă oribilă.

Semnarea acestui parteneriat transmite un mesaj puternic – traficul de persoane este o problemă importantă pentru Guvernul Bulgariei și pentru poporul bulgar. Numărul mare de refugiați ucraineni strămutați din casele și familiile lor din cauza războiului face ca riscul traficului de persoane să fi crescut semnificativ în regiune. International Justice Mission crede cu tărie în rolul sistemului de justiție de a pune capăt impunității și ne bucurăm să colaborăm cu Comisia Națională pentru Combaterea Traficului de Persoane din Bulgaria pentru a sprijini victimele traficului de persoane și a ne asigura că vinovații sunt trași la răspundere.”, spune Shawn Kohl, Director European Anti-Trafficking Program, International Justice Mission.

Coordonarea la nivel național și internațional și angajamentul pentru eforturi comune sunt fundamentul pentru obținerea de rezultate mai bune în combaterea traficului de persoane. Prin colaborarea cu parteneri precum IJM, putem identifica mai ușor provocările și oferi un răspuns adecvat la această infracțiune aflată în continuă evoluție. Este important să ne unim forțele – statul și instituțiile sale, partenerii internaționali și reprezentanții sectorului non-guvernamental.”, consideră Daniela Saveklieva, Secretar al Comisiei Națională pentru Combaterea Traficului de Persoane din Bulgaria (NCCTHB). 

International Justice Mission a lansat în România Programul European de Combatere a Traficului de Persoane (European Anti-Traficking Program) la sfârșitul anului 2019 cu scopul de a sprijini guvernele să pună capăt impunității traficului de persoane transfrontalier prin construirea unei rețele regionale puternice în care cooperează eficient instituțiile de aplicare a legii și organizații din societatea civilă, cu scopul a facilita cooperarea proactivă în investigații, urmăriri penale și servicii de asistență pentru victimele traficului de persoane.

De la lansarea programului său european de combatere a traficului de persoane, International Justice Mission a asistat peste 120 de victime ale traficului de persoane – majoritatea cetățeni români, și a instruit în România peste 1.000 de actori din sistemul de justiție, servicii sociale și societatea civilă. În cazurile în care International Justice Mission a asistat victime ale traficului de persoane s-au înregistrat deja peste 40 de condamnări pentru infracțiuni de trafic de persoane atât în România cât și în alte țări europene unde victimele au fost exploatate. International Justice Mission are acum oportunitatea de a-și extinde sprijinul, expertiza și resursele în Bulgaria, lucrând îndeaproape cu Comisia Națională pentru Combaterea Traficului de Persoane din Bulgaria (NCCTHB), precum și cu Animus, Centre for the Study of Democracy, Dignita și People to People, organizații partenere în programul „Răspuns regional la traficul de persoane în cadrul crizei din Ucraina”, finanțat prin Departamentul de Stat al Statelor Unite – Biroul de Monitorizare și Combatere a Traficului de Persoane.    

În ultimul deceniu, proiectele International Justice Mission au condus la reducerea traficului de persoane și a exploatării cu până la 50-85% în jurisdicții din Asia de Sud-Est, Africa sau continentele Americane, unde guvernele și partenerii din societatea civilă au lucrat împreună. 

Despre International Justice Mission

International Justice Mission (IJM) este o organizație internațională non-guvernamentală, non-profit, a cărei misiune este de a sprijini și proteja persoanele vulnerabile împotriva traficului de persoane și violenței. IJM colaborează cu autoritățile locale prin cele 31 de birouri operaționale din 16 țări* pentru a combate sclavia, violența împotriva femeilor și copiilor și abuzul de putere al poliției. IJM susține prin acțiunile sale reintegrarea victimelor, tragerea la răspundere a făptuitorilor și consolidarea sistemelor de justiție.

În 2019, International Justice Mission și-a început activitatea în Europa de Est prin lansarea, în România, a programului de combatere a traficului de persoane transfrontalier către Europa de Vest. IJM colaborează cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române (DCCO), cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru a implementa programul „Consolidarea răspunsului proactiv al justiției penale la traficul de persoane din România”, finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite, Oficiul pentru Combaterea Traficului de Persoane, ce are ca scop sprijinirea Guvernului României în eforturile sale de a răspunde la problematica traficului de persoane din România.  

În 2022, imediat după începerea războiului din Ucraina, International Justice Mission a dezvoltat un program dedicat refugiaților ucraineni. IJM, alături de partenerii instituționali și din societatea civilă, furnizează ajutor umanitar, servicii legale și alte tipuri de asistență pentru a combate riscurile traficului de persoane în rândul refugiaților ucraineni. 

Pentru mai multe detalii despre International Justice Mission accesați www.ijm.org și https://www.ijm.org/stories/location/romania

Despre Comisia Națională pentru Combaterea Traficului de Persoane din Bulgaria (NCCTHB)

Comisia Națională pentru Combaterea Traficului de Persoane din Bulgaria a fost înființată în virtutea Legii privind combaterea traficului de persoane. Președintele NCCTHB este dna Mariya Gabriel, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe al Republicii Bulgaria. Comisia determină și administrează implementarea politicii și strategiei naționale în domeniul combaterii traficului de persoane. Comisia Națională din cadrul Consiliului de Miniștri organizează și coordonează interacțiunea dintre instituțiile și organizațiile care execută Legea privind combaterea traficului de persoane și lucrează pentru a preveni traficul de persoane și pentru a proteja, asista și reintegra victimele traficului.

Pentru mai multe detalii accesați antitraffic.government.bg/en/about  

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.