Apel deschis pentru orașele din România care doresc să devină neutre din punct de vedere climatic, ca parte a Misiunii Oglindă M100 

0

Până pe 15 septembrie 2024, orașele din România sunt invitate să se alăture Misiunii Oglindă M100, printr-un apel deschis de propuneri de proiecte. La finalul perioadei de aplicație, 10 dintre acestea vor fi selectate pentru a beneficia de susținere în dezvoltarea capacității pentru a deveni orașe verzi.

Apelul este dedicat tuturor orașelor de pe teritoriul României cu peste 50.000 locuitori care își doresc și își propun să își îmbunătățească impactul asupra mediului și să se alinieze, astfel, țintelor europene privind reziliența în fața schimbărilor climatice. Localitățile selectate vor beneficia de expertiză, sprijin tehnic și administrativ pentru creșterea capacității în vederea atingerii neutralității climatice. 

M100 este o platformă națională prin care România își coordonează eforturile pentru a atinge ținte de neutralitate climatică, o Misiune Oglindă a Misiunii UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030. 

Participarea la proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity Building„, prima inițiativă M100, va oferi celor 10 orașe din România oportunitatea de a-și elabora planuri de acțiune pentru atingerea neutralității climatice, de a-și îmbunătăți impactul asupra mediului și de a genera schimbări durabile, pozitive și pe termen lung, construind totodată comunități implicate. 

Selecția orașelor finaliste va fi făcută de către un juriu internațional format din specialiști de renume în domeniile adaptare climatică și dezvoltare urbană, din care fac parte: Chrysses Nicolaides, Strategic Consultant, Member Mission Board of European Commission for Climate Neutral and Smart Cities, Johanna Leissner, Scientific Representative Fraunhofer-Gesellschaft, Coordonator EIT Culture & Creativity, Julio Lumbreras, Tenured Associate Professor at Universidad Politécnica de Madrid, Maria Vassilakou, Urbanist, Urban Advisor & Consultant – Vienna Solutions, Olga Kordas, Director Viable Cities & Associate Professor @KTH, Oliver Weigel, Head of the Urban Policy Division in the Federal Ministry of Housing, Urban Development and Building, Germany, Teofil Gherca, Director URBACT Programme, Thomas Osdoba, Managing Director NetZeroCities, Xavier Tiana Casablancas, Coordinator of the General Manager Bureau at Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). 

Working together for a green, competitive and inclusive Europe

Mai multe detalii despre apel, precum și despre metodologia utilizată și criteriile de selecție ale orașelor puteți găsi pe pagina web dedicată proiectului. 

Proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building” este finanțat din granturi SEE și Norvegiene prin Fondul pentru Relații Bilaterale și implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI în calitate de operator de programe în parteneriat cu Urbanize Hub – Asociația Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Icelandic Center of Research. 

HUB-ul M100 este un demers național dedicat coordonării eforturilor pentru atingerea țintelor de neutralitate climatică, coordonat de Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), având secretariatul asigurat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). 

HUB-ul M100 susține atât cele trei orașe românești selectate deja în Misiunea UE – Cluj-Napoca, București – Sector 2 și Suceava, cât și alte orașe care vor să atingă neutralitatea climatică. 

Mai multe detalii despre M100, precum și despre Apelul pentru Orașe găsiți pe site-ul www.m100.ro. 

Working together for a green, competitive and inclusive Europe

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.