Ambasadele țărilor nordice susțin reîmpădurirea României 

0

Ambasadele țărilor nordice acreditate la București (Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia) s-au alăturat acțiunilor de plantare desfășurate de Asociația Act for Tomorrow la Brazi, județul Prahova, vineri, 11 noiembrie, în cadrul programului România plantează pentru mâine. 

Prin participarea la evenimentul de plantare de la Brazi, ambasadorii celor patru state, E.S. Dl. Uffe A. Balslev, E.S. Dna. Marjut Akola, E.S. Dna. Siri Beate Barry și E.S. Dna. Therese Hydén, au dat curs eforturilor Asociației Act for Tomorrow de a dezvolta noi suprafețe de păduri în România. Astfel, ambasadorii celor patru state, alături de personalul misiunilor diplomatice și de 30 de studenți de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, au plantat la Brazi aproximativ 1 ha de pădure. 

Sperăm ca această primă colaborare să se transforme într-un parteneriat strategic cu cele patru ambasade, prin care să aducem experiența pozitivă și modelele de bună practică ale statelor nordice în România și să colaborăm pentru dezvoltarea durabilă a țării noastre”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Act for Tomorrow. 

Ambasadorul Danemarcei la București, E.S. Dl. Uffe A. Balslev, a oferit o perspectivă favorabilă asupra capacității României de a urma modelul nordic și de a îmbina creșterea economică sănătoasă cu politici puternice de mediu: „Tehnologia este încă în plină dezvoltare și cred că, urcându-se la bordul acestui tren, cu siguranță și România poate deveni un inițiator. […] Cred că este importantă, așa cum vedem astăzi aici, o abordare de jos în sus. Acest efort este susținut de o mișcare populară, iar prezența tuturor voluntarilor de astăzi arată că România are toate șansele să urmeze același model.” 

Prezența ambasadorilor la evenimentul de plantare al Act for Tomorrow transmite un mesaj esențial asupra importanței pădurilor pentru oameni și planetă, dar și asupra contribuției întregului lanț valoric bazat pe păduri la realizarea unei economii neutre din punct de vedere climatic până în 2050. 

În acest sens, Ambasadoarea Finlandei la București, E.S. Dna Marjut Akola, a subliniat rolul fundamental al pădurilor în dezvoltarea durabilă a țării noastre: „Atât Finlanda, cât și România sunt țări cu zone forestiere vaste, așa că pădurea este, din punct de vedere economic și din punctul de vedere al naturii, o sursă cu adevărat importantă de bunăstare. Deci haideți să avem grijă de pădurile noastre”. 

Ambasadoarea Norvegiei, E.S. Dna. Siri Beate Barry, a remarcat, de asemenea, importanța acțiunilor de plantare organizate la nivel național și nu numai: „Plantarea de copaci este o contribuție importantă la combaterea schimbărilor climatice și o contribuție la sănătatea

economiilor noastre, pentru a merge într-o direcție mai sustenabilă. […] Este important pentru România, este important pentru mediu și este important pentru viitorul copiilor noștri”. 

Nu în ultimul rând, nevoia de a acționa la nivel individual și colectiv a fost subliniată de E.S. Dna. Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România: Motivul pentru care lucrurile s-au schimbat în Suedia este că oamenii, copiii, familiile, toți își fac datoria de protejare a mediului. Acest lucru începe acasă, în școli, începe prin a te asigura că nu arunci gunoaie în natură, că folosești mai puțin plastic, că încerci să ai un stil de viață mai sustenabil. Este ceva ce poate fi replicat cu ușurință în toată lumea și este în mare măsură despre educație. Știu că aceste lucruri sunt predate în școli, dar nu este vorba doar despre a le preda, ci de a le practica. 

Campania România plantează pentru mâine a fost lansată în luna martie 2020, cu sprijinul a 6 ONG-uri recunoscute pentru contribuțiile semnificative la protecția mediului înconjurător. Totodată, acțiunea de plantare s-a bucurat și de sprijinul Primăriei Comunei Brazi, care a asigurat gardul de protecție ce va înconjura noua pădure. 

În total, pădurea care se va naște pe terenul donat de Primăria Brazi va număra 100.000 de puieți, va fi formată din 8 specii de arbori (stejar, frasin, ulm, sălcioară, sânger, jugastru și glădiță) și se va întinde pe o suprafață de 20 de hectare.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.