ADOPTAT cu UNANIMITATE la Senat: „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci”!

0

Proiectul de lege merge acum la Camera Deputaților, for decizional

București, 12 octombrie 2022 – Un nou proiect de lege conceput de deputatul Cătălin Teniță (Partidul REPER) a fost adoptat astăzi la Senat: contribuabilii persoane fizice vor putea direcționa procentul de 3,5% din impozitul pe venit, asupra cărora persoanele fizice pot dispune, și către bibliotecile publice cu personalitate juridică.

Proiectul de lege „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci” va merge acum la Camera Deputaților, for decizional. 

Această nouă victorie pentru cultură vine la o zi după votul covârșitor la Camera Deputaților în favoarea legii care interzice persoanelor condamnate pentru orice infracțiune săvârșită cu intenție să candideze în alegeri pentru funcții publice.

În acest moment, Codul fiscal permite direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizațiile non-profit, instituțiile de cult, cluburi sportive, bursele private de studii, chiar și către partide politice, însă nu și către biblioteci.

Prin urmare, proiectul de lege „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci” vine să îmbunătățească situația financiară a bibliotecilor publice, introducându-le în rândul entităților pentru care pot beneficia de colectarea formularelor 3,5%. 

„În ultimii zece ani au fost închise circa 3000 de biblioteci, dintre care 750 de biblioteci publice. Acest lucru este, în primul rând, o problemă de subfinanțare. Ne-am uitat, așadar, la sursele de finanțare și am văzut că bibliotecile de drept public cu personalitate juridică pot beneficia, conform legii, de donații și sponsorizări, la fel ca ONG-urile, de exemplu. Prin urmare, absența bibliotecilor din rândul entităților care pot beneficia de această facilitate fiscală de redirecționare a 3,5% din impozitul legislativ reprezintă o omisiune, un vid legislativ. Prin acest proiect de lege, această omisiune poate fi corectată, iar fenomenul de dispariție a bibliotecilor poate fi oprit.

Le mulțumesc colegilor senatori pentru votul lor în favoarea bibliotecilor! Le mulțumesc prietenilor bibliotecari pentru mesajele lor de sprijin și pentru entuziasmul manifestat inclusiv prin contactarea aleșilor lor! Proiectul merge acum la Camera Deputaților. Haideți să facem din cultură un teren neutru, transpartinic.  Avem nevoie de mai multă cunoaștere și cultură!”, arată deputatul Cătălin Teniță.

Bibliotecile publice au un rol deosebit de important în comunitate, asigurând egalitatea accesului la informație și la documentele necesare educării, fără deosebire de statut social sau economic, vârstă, sex, apartenență politică, religie sau naționalitate a utilizatorilor. Sumele obținute prin colectarea formularelor de 3,5% vor reprezenta o plasă de siguranță importantă, diminuând vulnerabilitatea financiară a bibliotecilor și stimulând conturarea unei oferte mai bune și mai bogate de servicii pentru comunitate.

Bibliotecile publice cu personalitate juridică vor putea atrage până la 4,5 milioane de lei până în 2027, utilizatorii având acum posibilitatea de a susține financiar bibliotecile pe care le frecventează. 

Proiectul de lege și Expunerea de motive:

1. Textul Proiectului de lege: https://senat.ro/legis/PDF/2022/22L484FG.PDF

2. Expunere de motive: https://senat.ro/legis/PDF/2022/22L484EM.PDF

Deputatul Cătălin Teniță a avut numeroase demersuri dedicate educației prin lectură și susținere a bibliotecilor. În calitate de membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, a obținut reducerea TVA de la 19% la 5% pentru cărțile în format electronic și presa online, măsură intrată în vigoare în 2021, și includerea bibliotecilor locale, parteneri esențiali în procesul educativ, în activitățile organizate de instituțiile de învățământ cu ocazia celebrării Zilei Lecturii.

Deputatul Cătălin Teniță, ales în circumscripția București, este vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, președinte al Subcomisiei pentru societatea civilă, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, membru al Subcomisiei pentru respectarea și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor români aparținând minorității rome și membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Activitatea sa se concentrează pe domenii precum: Educație incluzivă și alimentație școlară, Cultură și patrimoniu, măsuri de protecție a minorilor și excluderea abuzatorilor de minori din alegerile locale și naționale, drepturi sexuale și reproductive, combaterea riscului de trafic și exploatare de persoane în rândul refugiaților, securitate energetică în context european și reducerea dependențelor economice față de autocrații.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.