Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Donații de peste 18,17 milioane de euro premiate la Gala Oameni pentru Oameni 2015

0

Asociația pentru Relații Comunitare, ARC, și Camera de Comerț Americană în România, AmCham România, au premiat aseară, la Gala Oameni pentru Oameni, cele mai generoase și de impact inițiative din ultimul an.

12108152_903049779742655_3594755549373204055_n

Cele aproape 170 de inițiative filantropice nominalizate – de la oameni care au strâns bani voluntar pentru cauzele care i-au mișcat la profesioniști în fundraising, de la lideri de organizații neguvernamentale la companii care au sprijinit rezolvarea unor probleme de sistem pe care nimeni nu le putea finanța, de la donatori individuali care au donat pe termen lung la jurnaliști care au spus obiectiv poveștile cele mai importante din filantropie – au însumat donații și sponsorizări de peste 18,17 milioane de euro. O creștere semnificativă față de Gala din 2014, când suma totală a fost de 14,8 milioane de euro.

Dar dincolo de sume, scopul Galei a fost, ca în fiecare an, să contribuie la solidaritatea socială care ne ajută să depășim mai ușor momente dificile. Premiind și vorbind public despre gesturile altruiste ale românilor creăm modele de comportament și normalizăm un gest atât de uman și de necesar pentru donația.

Câștigătorii și nominalizații Galei din acest an au schimbat viețile a mii de oameni: fie că au ajutat bolnavi incurabil să aibă o viață demnă, fie că le-au dat șansa unor copii din familii sărace să meargă la liceu și la facultate, fie că au susținut profesori din zone rurale sau profesori de științe să predea mai bine, cu resursele de care aveau nevoie, generozitatea lor și-a găsit implinirea în fapte făcute bine, care rezolvă cauze, nu simptome.

Gala este organizată din 2003 de ARC, un grup de profesionişti care promovează cultura filantropică prin educaţie şi dezvoltarea de instrumente de strângere de fonduri, şi AmCham. Anul acesta, Gala a fost organizată în parteneriat cu Raiffeisen Bank, companie care promovează civismul şi responsabilitatea socială corporativă, și susținută de Fondul ONG în România.

Partenerul media a fost TVR, care va difuza Gala pe 1 decembrie. Susținători au fost: Galantom, ȘtiriONG.ro. Sereniti și Erudio. Parteneri media: Hotnews.ro, Paginademedia.ro, metropotam.ro.

Inițiativa face parte din proiectul „Punți pentru resurse – resurse pentru comunități” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul
Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi: www.eeagrants.org.

Câștigătorii Galei Oameni pentru Oameni 2015

1. Premiul special Galantom: Daniel Mereuță. Alergător, biciclist, triatlonist, Daniel face parte dintr-un grup select de sportivi care susţin în mod constant aceeaşi cauză la evenimentele sportive la care participă. A organizat în mod voluntar un eveniment sportiv special pentru susţinerea copiilor instituționalizați, o cursă de 100 kilometri care a strâns 101 de fundraiseri, 1123 de donaţii, 100.238 RON.

2. Fundraiser profesionist: Laszlo Bodor, Director de Fundraising şi Comunicare, HOSPICE Casa Speranței, Brașov. Cele peste 5 milioane de lei pe care le-a strâns în 2014 și 2015 au permis organizației să ofere serviciilor gratuite pacienţilor cu boli incurabile.

3. Cel mai implicat angajat: Anca Topor, Xerox, Iași, care a strâns 24.015 lei care au devenit burse de studiu, programe educaționale științifice și locuri de joacă pentru copii bolnavi din Iași.

4. Liderul care schimbă lumea: Alin Uhlmann Ușeriu, Preşedinte, Asociația Tășuleasa Social, care a mobilizat nu numai suma de 4.000.000 lei pentru împădurire, ci şi o comunitate mare de voluntari din zonele unde există fenomenul despăduririlor abuzive.

5. Cel mai bun proiect (Intern) de CSR al unei companii: Vodafone România prin Fundația Vodafone România, pentru proiectul O șansă pentru viață, care a investit 2,5 milioane de lei în centre de donare de sânge din țară și în campanii care au atras peste 10.000 de donatori.

6. Directorul executiv care susţine fundraisingul: Ciprian Mihai Păiuș, Director executiv, Fundația Comunitară Iași, pentru dezvoltarea, susţinerea şi implicarea în campaniile de fundraising ale fundaţiei prin care s-a mobilizat suma de 490.000 lei.

7. Cea mai bună campanie de fundraising a unei organizaţii mici: Asociaţia Vasiliada, Craiova, nominalizată pentru campania „Gesturile mici fac oamenii mari”, a mobilizat suma de 23.200 pentru oferirea de burse şcolare pentru 258 de tineri din mediul rural.

8. Cea mai bună campanie de fundraising a unei organizaţii mari: HOSPICE Casa Speranței, Brașov, pentru campania Luna Florii de Colț care a strâns 89.915 lei care s-au transformat în servicii gratuite oferite pacienţilor cu boli incurabile aflaţi în grija HOSPICE.

9. Cel mai bun program de CSR al unei companii: compania Microsoft România pentru programul Opening Opportunities, în valoare de 469.623 lei, care a avut ca scop creşterea gradului de angajabilitate a tinerilor din urbanul mic şi mediu.

10. Cel mai bun proiect de sponsorizare a unei companii:
Kaufland România pentru proiectul Ajută un licean al Fundației pentru Sprijin Comunitar Bacău, care oferă anual 50 de burse elevilor din familii sărace care vor să meargă la liceu. Kaufland a oferit 640.500 lei.
Vodafone România pentru proiectul Leading Change, Contributing to Education al organizației Teach for România, care derulează în fiecare an un program de recrutare, pregătire, integrare şi susţinere a tinerilor care îşi doresc să devină profesori. Vodafone a oferit 308.963 lei.

11. Cel mai bun fundraiser voluntar: Cristina Foarfă, care a strâns 2.000 pentru CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică organizând o echipă de înotători la Swimathon București.

12. Cel mai bun material de presă despre filantropie
Dana Gonț de la Digi24, emisiunea Bonton, pentru reportajul „Românul care și-a propus să aducă lumină electrică în cele mai izolate zone ale țării”, despre proiectul Free Miorița.
Diana Oncioiu de la Dela0.ro pentru reportajul „Până în ultima clipă de viață”, despre fundraiserii voluntari ai Fundației Hospice Casa Speranței.

13. Cel mai bun proiect de sponsorizare a unei firme (IMM): Transgor Logistik
pentru implicarea în proiectul „Fondul Transgor Logistik – pentru o viață în mișcare” care a finanțat 6 proiecte dedicate vieții active cu o contribuţie de 90.000 lei.

14. Premiul Juriului: Alexandru Horaicu, care a strâns 20.547 lei pentru proiectul Spitalul Copiilor din Iaşi.

15. Premiul cel mare al Galei Oameni pentru Oameni: Cătălin Vischi – Emaramureș Media, pentru implicarea sa în campania publică „În numele lui Alexandru”, prin care a dus la transparentizarea şi eficientizarea activităţii instituţiilor publice din domeniul protecției copilului.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.