Echipa României s-a întors de la olimpiada caselor solare cu patru trofee, o performanță istorică!

0
  • Performanță istorică pentru România la olimpiada caselor solare, EFdeN a urcat pe podium de patru ori la competiţia internaţională Solar Decathlon.

  • La finalul a 2 ani de pregătiri în România și 2 săptămâni de competiție în Dubai, EFdeN a terminat pe locul 4 în clasamentul general mondial.

  • Organizaţia va forma în continuare echipe interdisciplinare de studenţi pentru a participa la Solar Decathlon și va lansa noi programe educaționale și de cercetare.

  • Casa EFdeN Signature, proiectată și construită de tineri români este una dintre cele mai sustenabile case din lume, este 100% electrică, automatizată și își produce singură energia de la soare

Echipa EFdeN s-a întors în ţară după 45 de zile în Dubai, timp în care au asamblat un prototip de casă solară, au concurat alături alte 14 echipe şi au dezasamblat casa pentru a o reconstrui în România în 2019. Printre echipele ajunse în etapa finala se numără: SUA, Australia, Franța, Italia, Olanda şi echipe din Asia și Orientul Mijlociu.

Echipa României a fost desemnată campioană mondială la proba de Comunicare și dublu vicecampioană mondială la proba de Inginerie și Construcție, respectiv la proba de Condiții de Confort. Studenţii au obţinut locul 3 la proba de Sustenabilitate.

Tinerii au ajuns în această dimineaţă în România unde au fost întâmpinaţi de familie, prieteni și foști colegi.

Pentru noi, experienţa Solar Decathlon a însemnat să ne depăşim constant limitele şi să nu renunţăm. Am învăţat enorm de la oamenii care ne-au fost alături, specialişti în energie, inginerie, arhitectură, comunicare, am cunoscut studenţi plin de ambiţie şi visuri din toată lumea şi am legat prietenii pe viata. Suntem mândri că am reprezentat România cu succes în anul centenarului.”, a declarat Nicoleta Cruceanu, Coordonator de Proiect.

Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Casele au fost evaluate în funcţie de 10 probe, dintre care 6 jurizate de specialişti internaţionali: Arhitectură, Inginerie şi Construcţie, Comunicare, Sustenabilitate, Eficienţă Energetică, Inovaţie şi 4 monitorizate prin amplasarea senzorilor în interiorul prototipului: Condiţii de Confort, Funcţionalitate Casei, Managementul Energiei şi Transport Sustenabil.

Participarea în această competiţiei a fost o provocare extraordinară. Ca studenţi am avut ocazia să ne punem în practică ideile, să lucrăm în echipă și să învățăm de la celelalte discipline. Am dedicat mii de ore în ultimii doi ani ca să ajungem aici, seri, nopți și weekenduri. Nu a fost ușor, cu toții am făcut sacrificii, dar acum, la final, suntem mândri de ce am realizat.”, spune Adrian Chelariu, Arhitect de Proiect.

Casă solară EFdeN Signature este 100% electrică și prietenoasă cu mediu, cu un grad ridicat de confort, sănătate și siguranță pentru ocupant. Cu o suprafaţă construită de 150 mp, ceea ce o face diferiă este atenția acordată condițiilor de confort, fizice și psihologice, care integrează vegetația, estetica și lumina. O altă caracteristică destinată experienţei utilizatorului este asistentul vocal al casei care poate acţiona toate sistemele integrate. Câteva dintre strategiile pasive integrate de tineri sunt turnurile de vânt, vitrajele reduse şi orientate favorabil şi spaţiile tampon, iar câteva dintre tehnologiile active, controlate electric, sunt sistemul de automatizare personalizat şi adaptat, sistemele de climatizare, producţie, consum şi control al energiei.

Sursele de finanțare pentru realizarea casei EFdeN Signature sunt integral private, obținute din parteneriate cu peste 100 de companii, iar proiectul este unul 100% educațional și de cercetare, realizat de studenți români.

După 2 ani de muncă și cu o lună înainte de competiţie eram foarte aproape să nu mai participăm din lipsa fondurilor, dar nu am renunţat. După sute de întâlniri şi mii de telefoane, avem astăzi peste 100 de companii care au crezut în inovaţia românească și au susțint-o. companii cărora le suntem recunoscători.”, a declarat Ana-Maria Ghiţă, Responsabil Parteneriate.

Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii din echipa EFdeN, mai întâi în București, în parcarea unui centru comercial din nordul Capitalei, unde a putut fi testată și vizitată de bucureșteni. Apoi a fost transportată în Dubai și reconstruită pe situl competiției, în doar 14 zile vizitată și analizată timp de două săptămâni şi în cele din urmă dezasamblată în mai puţin de o săptămână.

‘’La 6 ani de când a luat naștere EFdeN, am ajuns la această performanță istorică pentru România, participând într-o competiția de case solare cu cele mai tari echipe din lume, țări care investesc in educație, în cercetare, în sustenabilitate. Ne dorim să creăm un context de dezvoltare profesională și personală pentru și mai mulți tineri, să facem România mai sustenabilă și mai competitivă, cu clădiri mai bune, mai sigure și sănătoase, iar o implicare și mai mare din partea mediului privat și public ar putea accelera aceste demersuri.’’ a declarat Mihai Toader-Pasti, Manager General și Cofondator

În spatele rezultatelor stau 2 ani de cercetare, proiectare și practică voluntară a tinerei echipe multidisciplinare formată din studenți ai 4 universități din București: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, Universitatea Politehnică și Universitatea București. Media de vârstă a echipei este de 22 de ani, cel mai tânăr membru având doar 19 ani și cel mai puțin tânăr având 31 ani.

Implicarea activă și eforturile EFdeN în direcția sustenabilității se remarcă și comunitatea prosumatorilor energiaTa, Ghidul Condițiilor de Confort și o serie de produse sustenabile dezvoltate de organizație.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. Competiţia a avut loc anul acesta în luna noiembrie, în Dubai.

EFdeN este un proiect ce a luat naștere în 2012 și a devenit cel mai important ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări şi a obţinut peste 35 de premii. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.