10 locuri de văzut în Bucureşti

4

Un top subiectiv al locurilor de văzut şi de trăit în Capitală

o propunere de Andra Calenic

 

1. Statuile din Centrul Vechi

Centrul Vechi al Bucureştiului a fost renovat, (sper că) nu mai e un secret pentru nimeni. Dincolo de puzderia de terase şi de oameni care mişună în căutarea unui loc de poposit la o bere sau un suc, există şi detalii care bucură sufletul. Dacă deschideţi bine ochii şi vă ridicaţi puţin privirea spre cer, veţi vedea acoperişuri cu statui curioase, basoreliefuri şi modele diverse. Odihniţi-vă puţin pe treptele Băncii Naţionale, în timp ce admiraţi simbolurile cu care este împodobită clădirea.

2. Grădina Botanică

Grădina Botanică este locul perfect pentru a petrece o după-amiază plăcută în mijlocul naturii, dar fără a ieşi din Bucureşti. Plimbaţi-vă pe aleile umbroase, respiraţi adânc aerul parfumat, cu miros de verdeaţă, şi clătiţi-vă ochii cu cactuşi exotici şi alte plante speciale. Dacă tot sunteţi prin zonă, daţi o raită şi pe străduţele liniştite din cartierul Cotroceni şi opriţi-vă să vă trageţi sufletul la un ceai şi alte bunătăţi la ceainăriile din zonă.

3. Ateneul Român

Dintre clădirile cunoscute ale Bucureştiului, Ateneul este, după părerea mea, cel mai impunător. Nu prin mărime, ci prin demnitate şi eleganţă. Chiar dacă nu sunteţi amatori de muzică clasică, Ateneul oferă o lecţie gratuită de frumos. În micul parc din faţa sa, stând pe o bancă la umbră, puteţi să-l priviţi în toată măreţia.

4. Pasajul Macca-Vilacrosse

Pasajul Macca-Vilacrosse leagă Calea Victoriei şi str. Eugeniu Carada, fiind înţesat de terase şi restaurante. Şi aici e nevoie să ridicaţi puţin privirea şi să admiraţi acoperişul din sticlă, care învăluie locul într-o lumină caldă şi-i dă un aer uşor boem.

5. Schitul Dărvari

Pentru iubitorii de linişte şi pace, iată locul perfect: Schitul Dărvari. Atmosfera aduce cu cea a mănăstririlor din Moldova, iar curtea curată şi îngrijită e minunată pentru câteva clipe de escapadă din agitaţia oraşului. Schitul Dărvari se află pe strada cu acelaşi nume, la nr. 3, undeva pe lângă str. Icoanei.

6. Parcul Herăstrău

Herăstrăul are verdeaţă multă, copaci înalţi, cu veveriţe jucăuşe, dar şi păuni, raţe şi lebede. E un loc animant, mai ales în weekendurile cu vreme frumoasă, când o mare parte din bucureşteni găsesc aici răcoare şi multe evenimente, piese de teatru şi concerte. Se poate sta pe iarbă, deci profitaţi! Dacă vreţi să vă plimbaţi mai mult, mergeţi pe malul lacului până la Fântâna Mioriţia. La o aruncătură de băţ, aproape de Gara Băneasa, se află Vila Minovici, cu o arhitectură deosebită.

7. Cărtureşti

Mansarda Cărtureşti e locul magic unde poţi să te scufunzi într-un scaun-şezlong şi să te laşi purtat de o carte în ce lume vrei. Dintr-o cameră în alta, spaţiul generos te invită să explorezi tot felul de cărţi, ceaiuri, bunătăţi şi alte surprize. În căutare de puţină răcoare (sau căldură, în funcţie de anotimp) aveţi la dispoziţie ceainăria, terasa sau cafeneaua de la subsol. De la Cărtureşti mai mergeţi puţin pe strada Arthur Verona şi daţi peste un grafitti simpatic, apoi vă sare în ochi Biserica Anglicană, iar dacă vă mai ţin picioarele, ajungeţi la Parcul Grădina Icoanei.

8. Biserica Stavropoleos

Un loc îngrijit, cu o curte simplă, dar cochetă, care, deşi în inima centrului istoric, păstrează liniştea dintr-o altă epocă.

9. Şoseaua Kiseleff

Şoseaua Kiseleff este o stradă aerisită, mărginită de copaci generoşi şi străduţe discrete, legând Piaţa Victoriei de Arcul de Triumf. Prin zona Kiseleff găsim un parc, Muzeul de Geologie, Muzeul Ţăranului, Muzeul de Geologie Antipa, Muzeul Satului şi multe alte clădiri deosebite care ascund poveşti şi bucăţi de istorie. Destule motive ca să fie luată puţin la pas.

10. Bun, acum că am ajuns la locul 10, o să vă întrebaţi probabil unde sunt simbolurile cunoscute ale Bucureştiului, gen Palatul Parlamentului sau Piaţa Revoluţiei? Pe acestea, alături de Calea Victoriei, Palatul CEC, Piaţa Unirii, Caru cu Bere, Hanul lui Manuc şi muulte altele o să le bag la grămadă, pe locul 10, recomandându-vă Guided Bucharest – Free City Tour, un tur de 2 ore şi ceva sub îndrumarea unui ghid simpatic, care vă va oferi informaţii inedite despre clădirile şi locurile simbol ale Capitalei.

 

Mai am şi un loc… 11. :D E un fel de „in memoriam”, pentru că locaţia respectivă nu mai există:

11. „La motoare”, terasa de pe acoperişul Teatrului Naţional, a fost, după părerea mea, un loc de neuitat pentru cei care au apucat să-şi petreacă acolo seri lungi de vară. „La motoare” se ajungea pe scări, după zeci de trepte urcat cu greu, cu gândul la berea rece care te aşteaptă sus, sau, dacă aveai răbdare să-ţi aştepţi rândul, cu liftul condus de o tanti ce cosea la goblen (ca să înţelegeţi fenomenul, doamna are şi pagină de Facebook! :D )  Terasa imensă devenea neîncăpătoare în nopţile de vară, când liceeni, studenţi, tineri şi mai puţin tineri, căutau puţină răcoare la o bere rece pe băncile înguste de lemn. Chiar dacă nu eram fan înrăit, mi-e dor de Motoare şi de atmosfera de-acolo şi mi-aş dori să fie reconstituită pe undeva prin Bucureşti.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

4 comentarii

  1. avatar

    Bucurestiul are o latura absolut fermecatoare, n-am inteles niciodata de ce il blameaza atat oamenii. Multumim pentru selectia din articol.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.