Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

TE VĂD, TE AUD, proiect care se deruleaza în zece unități școlare din Constanța

1

Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa şi Școala Gimnazială Nr. 12 ”B. P. Hașdeu” împreună cu Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Regională Constanța – Tulcea, Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Constanța și Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, derulează în perioada 15 octombrie 2017 – 31 iulie  2018, proiectul „TE VĂD, TE AUD”, în zece unităţi şcolare din Constanţa.

Scopul proiectului “TE VĂD, TE AUD” este de a sensibiliza elevii din școlile selectate cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu deficiențe de auz și văz, astfel încât să înţeleagă şi să conştientizeze dificultăţile cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi aceste persoane şi să înveţe cum le pot ajuta.

În România trăiesc 140.000 de nevăzători şi 30.000 de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 2000 de nevăzători şi 745 de persoane cu deficienţe de auz se află în judeţul Constanţa. Viaţa nu este simplă pentru ele şi au nevoie de susţinerea celor din jur şi de înţelegere.

„Bariera de comunicare este cel mai mare obstacol pentru persoanele cu deficienţe de auz,” declară doamna Marcela Vlad, Director Executiv şi Interpret Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Constanța.

La rândul său, Teodora Sârbu, referent voluntar la Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Interjudețeană Constanța – Tulcea, ne relatează care sunt problemele cu care se confruntă nevăzătorii: “Oamenii din întuneric trăiesc într-un univers specific şi fac mari eforturi intelectuale şi fizice pentru a trăi ca noi văzătorii. Ei merita respectul nostru şi ne invită să îi cunoaştem şi să le înţelegem viaţa. Sigur nu va fi un timp pierdut”.

În prima parte a proiectului, elevii se vor întâlni la şcoală cu persoane care prezintă deficienţe de auz şi văz, vor discuta cu acestea, urmând ca după 15 februarie, în cadrul celui de-al doilea modul al proiectului, elevii să realizeze piese de teatru pe tema proiectului şi postere expuse în spaţiul public, prin care să exprime experienţa trăită şi cunoştinţele dobândite.

„Intenţionăm ca elevii participanţi să devină proactivi, să raspundă la nevoile oamenilor cu nevoi speciale. Spiritul civic este un necesar acut al societăţii noastre iar elevii pot învăţa de mici că societatea funcţionează perfect atunci când valorizăm calităţile tuturor, indiferent de cât ne-a oferit natura”, precizează Laura Popa, director adjunct la Şcoala nr.12 „B. P. Hașdeu”.

Unitățile de învățământ care fac parte din proiect sunt: Școala Nr 11 „Dr. Constantin Angelescu”, Școala Nr.12 „B.P.Hașdeu”, Școala Nr. 30 „Gheorghe Țițetica”, Școala Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Școala Nr.40 „Aurel Vlaicu” Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, Colegiul Tehnic „Pontica”, Colegiul Tehnic „Tomis”.

AYG România este partener de proiect.

 

 

www.ipv-ong.ro

FB : https://www.facebook.com/ipvconstanta/

Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa

Misiune: Împreună oferim copiilor şi tinerilor fără posibilităţi şansa de a schimba viitorul prin educaţie şi dezvoltarea comunităţii în care trăiesc. Acordăm sprijin oricărei persoane în nevoie şi promovăm implicarea şi voluntariatul ca instrumente de evoluţie socială.

https://www.facebook.com/ipvconstanta/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.