81.137 de donatori voluntari de celule stem din România dau o șansă la viață semenilor lor FlashMob de conștientizare în cadrul campaniei „Donează o șansă la viață” 

0

3.604 de donatori voluntari s-au înscris în primele 6 luni ale acestui an în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Astfel, numărul total al donatorilor înregistați oficial în România a ajuns în prezent la 81.137 de persoane. Organizația își continuă eforturile de atragere a cât mai mulți donatori voluntari, deoarece fiecare nouă înscriere în Registru înseamnă o nouă șansă la viață pentru un semen al nostru afectat de boală.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru a intensifica procesul de conștientizare și pentru a atrage atenția potențialilor donatori, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a organizat un FlashMob, în cadrul campaniei „Donează o șansă la viață”. Acest demers este, totodată, și un mesaj de mulțumire adresat milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscriși în registrele din întreaga lume. FlashMob-ul a avut loc în stația de metrou Titan și în parcul Alex. Ioan Cuza, iar coregrafia acestuia a fost asigurată de Liceul de Coregrafie Floria Capsali.

„Prin campania „Donează o șansă la viață” ne dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multă lume. În prezent, pentru 1 din 3 pacienți români cu indicație de transplant de celule stem hematopoietice nu găsim niciun donator compatibil. Șansa de a găsi un donator potrivit pentru cei 33% dintre pacienții pentru care nu există donatori compatibili în Registrele internaționale este ca peste 5% din populația României să fie înscrisă în baza noastră. În prezent, avem doar 0,33% din populație înscrisă și eforturile noastre țintesc să creștem acest procent. Primul pas în acest sens este ca tot mai mulți să afle și să înțeleagă că fiecare dintre noi poate salva o viață și că este atât de simplu să o facă”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, Director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În prezent, 40 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil. Din aprilie 2013, de când Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a devenit funcțional, 315 pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Doar pentru 12 dintre aceștia, persoanele compatibile au fost din România, în vreme ce pentru ceilalți, donatorii compatibili fost găsiți în registrele din alte țări, precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Belgia, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Turcia sau India.

La nivel mondial, peste 40 de milioane de potențiali donatori sunt înscriși în Registrele din 61 țări, de pe toate continentele, printre care și România. În lume, 70 de pacienți sunt transplantați în fiecare zi, iar jumătate dintre ei au fost salvați de donatori dintr-o altă țară. Cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienții internaționali nu au fost găsiți donatori compatibili. Șansele de a găsi un donator compatibil pentru un pacient din România cresc odată cu creșterea numărului donatorilor voluntari înscriși în Registrul din România.

Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe canalele sociale ale acestuia.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.