Reabilitarea a 8 gospodării tradiționale din satele Alun si Bunila

0

Satul de Marmură – Comuna Bunila.

Reabilitarea a 8 gospodării tradiționale din satele Alun si Bunila – vizită pe teren a echipei de lucru și demararea proiectelor tehnice.


Parte din proiectul Planul National de Redresare si Reziliență, Pilonul IV. Coeziunea Socială și Teritorială, Componenta C11. Turism și Cultură, Investiția I1 – Modernizarea / Reabilitarea Siturilor Turistice, Ruta satelor cu arhitectură tradițională, Satul de Marmură – Comuna Bunila, din județul Hunedoara, cuprinde 8 gospodării din satele Alun și Bunila ce vor beneficia de finanțare nerambursabilă pentru restaurare, în vederea includerii acestora în programul ‘România Atractivă’.

Duminică, 05 martie, a avut loc o vizită de lucru pe teren a echipei responsabile de proiectarea soluțiilor de reabilitare, în prezența arh. Eugen VAIDA – consultant tehnic probono.

Acțiunea a marcat finalizarea fazei pregătitoare privind configurarea structurii principale de parteneri și colaboratori
responsabili de implementarea proiectului, precum și debutul activităților de elaborare și coordonare a soluțiilor tehnice de reabilitare pentru gospodăriile incluse în ‘Satul de marmură’.

Vizita pe teren a fost coordonată de Ioan BÂRSAN – manager proiect și reprezentant al Asociației SalvaSat, cu participarea echipei de proiectare, formată din arh. Mara VIDA – șef proiect și ing. Brigita KISS – specialist structuri tradiționale, a reprezentanților Primăriei Comunei Bunila – beneficiară a finanțării prin programul PNRR și a proprietarilor construcțiilor vizate.

Astfel, au fost analizate situația existentă a structurilor construite, gradul de coeziune socio – politică la nivel local și
complexitatea mecanismelor de intervenție. Unul dintre obiectivele principale ale acestei acțiuni a fost familiarizarea echipei de lucru cu specificitatea provocărilor contextuale în vederea elaborării unui plan de lucru adecvat condițiilor reale de pe teren.

Conform planificării, în prima parte a acestui an vor fi finalizate studiile de teren și vor fi contractate companiile responsabile de coordonarea șantierelor și desfășurarea lucrărilor de restaurare, urmând ca demararea lucrărilor pentru primele două case incluse în proiect să se deruleze în partea a doua a lui 2023.Comuna Bunila, din jud. Hunedoara este beneficiară a unei finanțări nerambursabile pentru proiectul ‘Satul de marmură’, privind reabilitarea a 8 gospodării tradiționale din satele Alun și Bunila, în cadrul proiectului Planul National de Redresare si Reziliență, Pilonul IV. Coeziunea Socială și Teritorială, Componenta C11. Turism și Culturã, Investitia I1 – Modernizarea / Reabilitarea Siturilor Turistice, Ruta satelor cu arhitectură tradițională, parte din programul ‘România atractivă’.

VALOARE TOTALĂ PROIECT : 2,988,685.52 lei // TERMEN DE FINALIZARE : 30. 06. 2026

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.